LbnPiotrek Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Witam! Aktualnie używam hamulców v-brake aczkolwiek przymierzam się do zmiany na tarczowe mechaniczne. Niestety moja rama nie jest do tego przystosowana więc trzeba by dorobić uchwyty pod zacisk. Sam nie chce się za to zabierać ponieważ nie posiadam migomatu a po drugie chcę aby to było zrobione starannie.Pytanie brzmi co o tym sądzicie? Czy spotkaliście się z takim modyfikowaniem ramy? I czy są osoby które się tym zajmują głównie mi chodzi o Lublin. Dołączę parę fotek abyście stwierdzili czy u mnie jest coś takiego możliwe... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/242a69c608d6018a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29222b0812c54220.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82f3907403f27dc9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3d21ace65802e112.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/76f892e2ec3cdc03.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalK Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Jak dla mnie taka przeróbka jest kompletnie bez sensu. Lepiej i pewnie w podobnej cenie wyjdzie kupienie taniej używanej ramy z mocowaniem pod tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Magura ma w ofercie adaptery . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Poszukaj w necie, dużo jest tak przerobionych rowerów, tylko że jak chcesz żeby to jakos wyglądało to szykuj sie na lakierowanie ramy. Są też adaptery, ale jakieś 300zł to sie nie opłaca. Chyba że masz tą rame jakąs super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p3m0 Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Ja robiłem takie coś tylko , że odwrotnie z tarcz na v brake ; )) i zrobiłem to sam.Trzyma do dzis i nie narzekam na nic ; )) PS; nie mailem pivotow na mocowanie v ale zalatwilem to migomatem u fachowca i male psikniecie sprayem i jest wszystko ok ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Ja bym się w to nie bawił tylko kupił nową ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 A ja bym spróbował, sam robiłem takie coś. Jeśli spaw będzie porządny, kawałek blachy też to wytrzyma spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 A wiesz że jeszcze musisz mieć odpowiednie koła do tarczówek? Piasty muszą mieć mocowanie tarczy inaczej nie da rady. Generalnie wszystko jest do zrobienia ale z tym akurat przypadkiem jest sporo zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 No i też z jakiego masz materiału ramę zrobioną i z jakiego materiału chcesz zrobić to mocowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LbnPiotrek Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Rama jest aluminiowa więc i mocowanie też raczej byłoby aluminiowe. Koła nie muszą być pod tarczę tylko piasty a to jest do zrobienia. Jest ktoś kto się tym zajmuje w Lubelskim czy zaufać dobremu spawaczowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 A amorek też do przeróbki?kolejny szczegół:uchwyty pod przewody,wymiana piast może być nieopłacalna,za 300 zł można kupić ramę pod tarcze(swoją sprzedałem za 200)Chyba bym się zastanowił.Ale życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LbnPiotrek Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Amortyzator prawdopodobnie ustąpi miejsca innemu... A piasty będą nieco tańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Również uważam, że taka przeróbka- z ekonomicznego punktu widzenia nie ma absolutnie żadnego sensu. Napisz lepiej dlaczego chodzi Ci po głowie taka modyfikacja. Czy v-brake źle działają, nie spełniają oczekiwań? Słaby (czyli zazwyczaj tani) hamulec tarczowy nie będzie moim zdaniem lepszy od zestawu średnie klamki, średnie ramiona v-brake, dobre klocki (wszystko ustawione i wyregulowane właściwie). Będzie przy tym tańszy w eksploatacji, prostszy w serwisie. Przemyśl to sobie, skalkuluj co musiałbyś wymienić, ile wydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 No zależy jakie piasty kupi, ile będzie kosztowało spawanie, zaplecenie kół itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Powiem tak - ja jeżdżę na ramie stalowej CR-Mo - z tyłu oczywiście nie mam tarczy (a z przodu i owszem). Jakiś czas temu też zastanawiałem się nad adapterem. Jednak wybito mi to z głowy (i dobrze). Powodów jest kilka. Jeśli Twoja rama nie jest przystosowana do tarczy tzn, że nikt nie brał przy jej projektowaniu pod uwagę tego, że będą takie przeciążenia na tylnym widelcu po stronie przeciwległej do napędu. Różne nieciekawe rzeczy się z adapterami i takimi patentami działy. Bardzo tego nie polecam. Słusznie ktoś zadał pytanie - po co Ci w ogóle tarcza? Ja mam w swoim dorobku kilka zawodów XC (nie maratony, a mega ostre XC w bardzo trudnych warunkach) i.. fakt, że nie miałem tarczy tylko mi pomógł (mogę napisać na ten temat epistołę - choć mocno dyskusyjną). Tak czy inaczej - jak najbardziej taki zestaw z jedną tarczą z przodu jest ok. Dodam, że zimą na tym rowerze jeżdżę po Beskidach (i nie po asfaltach, ale po górach w śniegu po ubitych traktach, czasem zaspa się trafi) i zauważyłem, że akurat w takich warunkach szybciej przestaje działać tarcza niż Vka (choć może to kwestia klocków). Podsumowując - mocno się zastanów. Jeśli tylko się nakręciłeś na tarcze z przodu i z tyłu i nie masz mocnych podstaw żeby to robić to sobie odpuść - zainwestuj lepiej w coś innego. Np w porządny amortyzator i coś hydraulicznego z przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LbnPiotrek Napisano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 hmmmm....przemyślę to jeszcze ale dziękuje za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LbnPiotrek Napisano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Mam jeszcze jedną prośbę mogli byście mi wysłać przykłady takich adapterów mogą być linki albo na e-mail piotrus167@vp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slim44 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 jak na moje oko to tą ramę da się przerobić ale ja bym tego nie robił to są hamulce i to one są najważniejsze w całym rowerze to one odpowiadają za nasze bezpieczeństwo a pomyślałeś nad tym jak ktoś spieprzy tą robotę i po jakimś czasie mocowanie podczas jazdy odpadnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwo1281 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Reklama ==== SPAM ======= Reklama ====== SPAM Edit: Albo po prostu daj na tył dobre v-ki. Mam avida jak byś chciał wpakowujesz dobre klocki i dobre v-ki działają lepiej niż g**niane tarcze. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Jak zrobisz to dawaj zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Jeśli się to zrobi dobrze, to będzie działać i nie odpadnie, jeśli jesteś zainteresowany mocowaniem jakie mam w Skocie to napisz LbnPiotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LbnPiotrek Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 No a jak to jest z tymi adapterami bo coś było wcześniej, że takowe istnieją (miłe widziany jakiś link). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.