Skocz do zawartości

[skandia] info

borowka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli nie będzie w tym roku żadnej trasy w Trójmieście to porażka. Ja nie mówię , że wszystkie edycje mają być u nas nad morzem , bo byłoby to egoistyczne , ale ta jedna edycja w Trójmieście powinna być tak jak w 2010 roku tymbardziej , że mamy tutaj wielu miłośników kolarstwa i na Skandii w Sopocie 2010 było ponad 1300 uczestników.

Napisano

słyszałem, że koszty skandii to około 30-40tys. inna wersja donosiła że w tym sezonie skandia to już koszt około 80tys. kolejny głos(nieoficjalnie) mówi 100tys. coś w tym musi być! nawet niech koszt gminy czy miasta wynosi 60tys. to za co my płacimy?!! w końcu to SKANDIA maraton z sponsorem tytularnym! i cała gromadą innych sponsorów! wiem doskonale że wszystko kosztuje, organizacja, wszystkie inne dodatkowe rzeczy ( z kolega w zeszłym roku organizowaliśmy maraton) wiem że koszta są duże, ale brać od kogoś powiedzmy 60 tys. dostawać teren itp. dostawać $ jeszcze od sponsorów, i wpisowe gdzie jeśli sobie obliczmy z edycji to też nie są małe kwoty!! a nagrody hmmm na skandii nie ma szału! można dostać koła XT w kategorii M-5 za generalkę albo bluzę z długim rękawem też za podium w M-2 generalnej :( .Jeżdżę po skadnii bo podoba mi się atmosfera u ludzi, i to był mój pierwszy cykl maratonów, jest super medialna co jest zasługą organizatora ale trochę traci już swój urok. Nie wiem czemu organizatorzy skandii (skoro już o niej piszę) nie zrobią ankiety podając kilka lokalizacji tak by sami zainteresowani mogli się wypowiedzieć ( oczywiście ankieta nie była by wyrocznią) ale te maratony są dla Nas (chyba ?) i choćby nie wiem jak chcieli coś wypromować jeśli Nam startującym nie będzie to na rękę to wszystko mija się trochę z celem. Nie wiemy jeszcze czy nad pomorze nadciągną czarne chmury zwiastujące brak cykli MTB, a piękne wschodnie czy inne tereny kraju będą rozjeżdżane cotygodniowymi startami. Jak dla mnie piękno puszczy Białowieskiej jest mało przekonywujące ja i tak widzę tylko tętno i kawałek przed sobą, bardziej zawsze mnie ciekawiło życie po zawodach, żeby może gdzieś wyjść na obiad i pogadać z tymi z którymi się ścigałem. Podsumowując jeszcze trochę dojdzie do tego że lepiej będzie zainwestować i samemu zabrać się za organizację maratonów( żeby zarobić) niż w nich startować!

Napisano

Jeśli nie będzie u nas imprezy o zasięgu ogólnopolskim to będzie to wielka porażka. Nic z tego nie rozumiem, mamy na pomorzu ogromny potencjał ludzki (co widać po frekfwencjach na zawodach), ogromny potencjał dotyczący terenów (kto mieszka albo był to wie) i nic z tego nie wychodzi.

Moim osobostym marzeniem jest zorganizować cykl na wzór Mazovi, tylko muszę najpierw wygrać w totka kilka milionów a wtedy obiecuję, że taki cykl będzie :)

Napisano

Moim osobostym marzeniem jest zorganizować cykl na wzór Mazovi, tylko muszę najpierw wygrać w totka kilka milionów a wtedy obiecuję, że taki cykl będzie :D

Trzymamy Cię za słowo :rolleyes:

Ale ja również uważam że to porażka, że u nas miałoby nie by żadnego maratonu z ogólnopolskiego cyklu

Napisano

był Gdańsk, Sopot i na Gdynię czas! Mamy przecież piękne tereny (np. las między Dąbrową, Wilczlinem i Chylonią). Gdynia byłaby z pewnością wsparta przez prezydenta - nigdy nie odmawia imprez masowych. Kaszuby również piękne - jeżeli byłby maraton w Kartuzach, Kościerzynie, Bytowie itd. to tam trasa mogłaby być nie tylko malownicza, ale i stosunkowo trudna (pełno pagórków i wmordewind)

Napisano
Jak ja w upalny maraton przepijam samych poweradow za 20-30zl, nie licząc jedzenia, karetek i darmowego serwisu to jakoś cięzko mi uwierzyć, ze maraton zarabia na siebie z oplat :)

No to teraz przynajmniej wiadomo dlaczego dla tych co jadą wolniej czasami nawet wody brakuje. Mamy winnego ;)

W ubiegłym roku podczas rozmów z Mazovią zażyczono sobie od małej mieściny 35 tys złociszów. Ogromna suma jak na budżet małego miasteczka w zamian nic nie dając (no może poza tym, że jest informacja w necie). W tym roku pewnie jeszcze więcej. Ja rozumiem, że organizator musi ponieść koszty zatrudnienia ludzi do obsługi imprezy (ustawianie barierek, banerów itp.) ale np w Skandi to nie tylko na maraton ale i na zawody xc. Sumując nikogo nie obchodzi, że przykładowy wyjazd na zawody typu maraton Scandia MTB to koszt 200-400 zł (dojazd+nocleg) o ile nie więcej i w sumie po cyklu maratonów okazuje się, że gdyby tak nie jeździć a odkładać kasę można kupić sobie niezły rowerek. Jest tylko jedna rzecz, która przemawia za startem to, że jest atmosfera i można poznać ciekawych ludzi.

Napisano

Fakt, iż atmosfera przemawia za dalszym uczestnictwem w maratonach. Wiadomo że społecznie nikt nie pracuje, i każdy chciałby zarobić, jednak można docenić cały sezon zmagań, startów, wyjazdów i całej tej wydanej kasy związanej z wyjazdami, czymś więcej za klasyfikację generalną niż dyplomem uznania bo na pewno robi się po trochę smutno. Ciekaw jestem kiedy w końcu dowiemy się gdzie będzie Skandia w tym sezonie, czas już by był najwyższy

• Mod Team
Napisano

Cześć

pytanie trochę z innej beczki - miałem trochę przerwy od pana Langa i chciałbym zapytać co w ubiegłym roku można było dostać w pakiecie powitalnym(na pierwszy start i co znajdowało się w torbie przy kolejnych startach)?

• Mod Team
Napisano

piekna torbe Gianta, Brunoxa, opaske "skandii", koszulke (w zaleznosci od edycji), jakis batonik lub cos (sporadycznie)

A na innych dystansach(z tego co pamiętam to Borówka startowałeś zawsze w mini?). Czy rodzinny nadal nic? Chciałbym znów wyciągnąć siostrzenicę i siostrę, kwestia tylko czy znów odmówią mi dyplomu dla dzieciaka?

Napisano

w 2010 na pierwszej edycji dawali jeszcze bidon POWERBARa

a z dyplomami wygladala sprawa tak ze trzeba bylo sobie wydrukowac z strony, ale moze mi sie mylic ta informacja z innym cyklem.

• Mod Team
Napisano

w 2009 r. przerabialiśmy temat dyplomów, bo za dwa starty pan od W-F obiecał jedną piątkę :-)

Organizator obiecywał, obiecywał ale w końcu się wykpił, pytałem, bo może dotrzymał słowa w ubiegłym sezonie.

Napisano

tez pamietam, taka opcje ze dyplom mozna bylo sobie wydrukowac samemu, ale to chyba bylo w 2009 roku po edycji w kwidzynie dostalem takiego maila z mozliwoscia druku. pozostaje jedynie drukowac wyniki z imprez w ramach przedstawienia swojego udzialu.

Napisano

Uprzejmie donoszę, że dziś pozwoliłem sobie podpytać miłą Panią o miejsca startów w tegorocznej edycji Skandii. Jak mnie poinformowano, lista miast pojawi się na oficjalnej stronie w ciągu najbliższych dwóch tygodni - czym dzielę się z Wami.

Poczekamy zobaczymy :-)

Pozdrawiam

Napisano

Uprzejmie donoszę, że dziś pozwoliłem sobie podpytać miłą Panią o miejsca startów w tegorocznej edycji Skandii. Jak mnie poinformowano, lista miast pojawi się na oficjalnej stronie w ciągu najbliższych dwóch tygodni - czym dzielę się z Wami.

Poczekamy zobaczymy :-)

Pozdrawiam

no właśnie (prawie) minął drugi dzień i wciąż nie ma...

a co do 3m to też żywię szczerą nadzieję

Napisano

no właśnie (prawie) minął drugi dzień i wciąż nie ma...

a co do 3m to też żywię szczerą nadzieję

Bo chodzi o tygodnie a nie dni :-)

Pzdr

Napisano

Bardzo fajny układ. Kraków jako nowość może być ciekawy ale trochę za wczesny. Nałęczów obowiązkowo (bo pod samym nosem) a Białystok i Rzeszów na pewno. Kwidzyń i Gdańsk być może jak się uda wyciągnąć fundusze na UKS.

A tak naprawdę to wszystko zależy od zdrowia. Czego wszystkim życzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...