Arkowiec1929 Napisano 5 Stycznia 2011 Napisano 5 Stycznia 2011 Jeżeli nie będzie w tym roku żadnej trasy w Trójmieście to porażka. Ja nie mówię , że wszystkie edycje mają być u nas nad morzem , bo byłoby to egoistyczne , ale ta jedna edycja w Trójmieście powinna być tak jak w 2010 roku tymbardziej , że mamy tutaj wielu miłośników kolarstwa i na Skandii w Sopocie 2010 było ponad 1300 uczestników.
tasior Napisano 5 Stycznia 2011 Napisano 5 Stycznia 2011 słyszałem, że koszty skandii to około 30-40tys. inna wersja donosiła że w tym sezonie skandia to już koszt około 80tys. kolejny głos(nieoficjalnie) mówi 100tys. coś w tym musi być! nawet niech koszt gminy czy miasta wynosi 60tys. to za co my płacimy?!! w końcu to SKANDIA maraton z sponsorem tytularnym! i cała gromadą innych sponsorów! wiem doskonale że wszystko kosztuje, organizacja, wszystkie inne dodatkowe rzeczy ( z kolega w zeszłym roku organizowaliśmy maraton) wiem że koszta są duże, ale brać od kogoś powiedzmy 60 tys. dostawać teren itp. dostawać $ jeszcze od sponsorów, i wpisowe gdzie jeśli sobie obliczmy z edycji to też nie są małe kwoty!! a nagrody hmmm na skandii nie ma szału! można dostać koła XT w kategorii M-5 za generalkę albo bluzę z długim rękawem też za podium w M-2 generalnej .Jeżdżę po skadnii bo podoba mi się atmosfera u ludzi, i to był mój pierwszy cykl maratonów, jest super medialna co jest zasługą organizatora ale trochę traci już swój urok. Nie wiem czemu organizatorzy skandii (skoro już o niej piszę) nie zrobią ankiety podając kilka lokalizacji tak by sami zainteresowani mogli się wypowiedzieć ( oczywiście ankieta nie była by wyrocznią) ale te maratony są dla Nas (chyba ?) i choćby nie wiem jak chcieli coś wypromować jeśli Nam startującym nie będzie to na rękę to wszystko mija się trochę z celem. Nie wiemy jeszcze czy nad pomorze nadciągną czarne chmury zwiastujące brak cykli MTB, a piękne wschodnie czy inne tereny kraju będą rozjeżdżane cotygodniowymi startami. Jak dla mnie piękno puszczy Białowieskiej jest mało przekonywujące ja i tak widzę tylko tętno i kawałek przed sobą, bardziej zawsze mnie ciekawiło życie po zawodach, żeby może gdzieś wyjść na obiad i pogadać z tymi z którymi się ścigałem. Podsumowując jeszcze trochę dojdzie do tego że lepiej będzie zainwestować i samemu zabrać się za organizację maratonów( żeby zarobić) niż w nich startować!
RufusBiker Napisano 7 Stycznia 2011 Napisano 7 Stycznia 2011 Jeśli nie będzie u nas imprezy o zasięgu ogólnopolskim to będzie to wielka porażka. Nic z tego nie rozumiem, mamy na pomorzu ogromny potencjał ludzki (co widać po frekfwencjach na zawodach), ogromny potencjał dotyczący terenów (kto mieszka albo był to wie) i nic z tego nie wychodzi. Moim osobostym marzeniem jest zorganizować cykl na wzór Mazovi, tylko muszę najpierw wygrać w totka kilka milionów a wtedy obiecuję, że taki cykl będzie
AdamL Napisano 7 Stycznia 2011 Napisano 7 Stycznia 2011 Moim osobostym marzeniem jest zorganizować cykl na wzór Mazovi, tylko muszę najpierw wygrać w totka kilka milionów a wtedy obiecuję, że taki cykl będzie Trzymamy Cię za słowo Ale ja również uważam że to porażka, że u nas miałoby nie by żadnego maratonu z ogólnopolskiego cyklu
borowka Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 był Gdańsk, Sopot i na Gdynię czas! Mamy przecież piękne tereny (np. las między Dąbrową, Wilczlinem i Chylonią). Gdynia byłaby z pewnością wsparta przez prezydenta - nigdy nie odmawia imprez masowych. Kaszuby również piękne - jeżeli byłby maraton w Kartuzach, Kościerzynie, Bytowie itd. to tam trasa mogłaby być nie tylko malownicza, ale i stosunkowo trudna (pełno pagórków i wmordewind)
AndrzejM Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 Jak ja w upalny maraton przepijam samych poweradow za 20-30zl, nie licząc jedzenia, karetek i darmowego serwisu to jakoś cięzko mi uwierzyć, ze maraton zarabia na siebie z oplat No to teraz przynajmniej wiadomo dlaczego dla tych co jadą wolniej czasami nawet wody brakuje. Mamy winnego W ubiegłym roku podczas rozmów z Mazovią zażyczono sobie od małej mieściny 35 tys złociszów. Ogromna suma jak na budżet małego miasteczka w zamian nic nie dając (no może poza tym, że jest informacja w necie). W tym roku pewnie jeszcze więcej. Ja rozumiem, że organizator musi ponieść koszty zatrudnienia ludzi do obsługi imprezy (ustawianie barierek, banerów itp.) ale np w Skandi to nie tylko na maraton ale i na zawody xc. Sumując nikogo nie obchodzi, że przykładowy wyjazd na zawody typu maraton Scandia MTB to koszt 200-400 zł (dojazd+nocleg) o ile nie więcej i w sumie po cyklu maratonów okazuje się, że gdyby tak nie jeździć a odkładać kasę można kupić sobie niezły rowerek. Jest tylko jedna rzecz, która przemawia za startem to, że jest atmosfera i można poznać ciekawych ludzi.
tasior Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 Fakt, iż atmosfera przemawia za dalszym uczestnictwem w maratonach. Wiadomo że społecznie nikt nie pracuje, i każdy chciałby zarobić, jednak można docenić cały sezon zmagań, startów, wyjazdów i całej tej wydanej kasy związanej z wyjazdami, czymś więcej za klasyfikację generalną niż dyplomem uznania bo na pewno robi się po trochę smutno. Ciekaw jestem kiedy w końcu dowiemy się gdzie będzie Skandia w tym sezonie, czas już by był najwyższy
Mod Team mrmorty Napisano 17 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 17 Stycznia 2011 Cześć pytanie trochę z innej beczki - miałem trochę przerwy od pana Langa i chciałbym zapytać co w ubiegłym roku można było dostać w pakiecie powitalnym(na pierwszy start i co znajdowało się w torbie przy kolejnych startach)?
borowka Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Napisano 17 Stycznia 2011 piekna torbe Gianta, Brunoxa, opaske "skandii", koszulke (w zaleznosci od edycji), jakis batonik lub cos (sporadycznie)
Mod Team mrmorty Napisano 17 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 17 Stycznia 2011 piekna torbe Gianta, Brunoxa, opaske "skandii", koszulke (w zaleznosci od edycji), jakis batonik lub cos (sporadycznie) A na innych dystansach(z tego co pamiętam to Borówka startowałeś zawsze w mini?). Czy rodzinny nadal nic? Chciałbym znów wyciągnąć siostrzenicę i siostrę, kwestia tylko czy znów odmówią mi dyplomu dla dzieciaka?
jonypi Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 w 2010 na pierwszej edycji dawali jeszcze bidon POWERBARa a z dyplomami wygladala sprawa tak ze trzeba bylo sobie wydrukowac z strony, ale moze mi sie mylic ta informacja z innym cyklem.
Mod Team mrmorty Napisano 18 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2011 w 2009 r. przerabialiśmy temat dyplomów, bo za dwa starty pan od W-F obiecał jedną piątkę :-) Organizator obiecywał, obiecywał ale w końcu się wykpił, pytałem, bo może dotrzymał słowa w ubiegłym sezonie.
tasior Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 tez pamietam, taka opcje ze dyplom mozna bylo sobie wydrukowac samemu, ale to chyba bylo w 2009 roku po edycji w kwidzynie dostalem takiego maila z mozliwoscia druku. pozostaje jedynie drukowac wyniki z imprez w ramach przedstawienia swojego udzialu.
borowka Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Napisano 24 Stycznia 2011 ja startowałem w mini i nie wiem jak to było w innych dystansach, myślę, że medio i gf miało podobnie
Borron Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Uprzejmie donoszę, że dziś pozwoliłem sobie podpytać miłą Panią o miejsca startów w tegorocznej edycji Skandii. Jak mnie poinformowano, lista miast pojawi się na oficjalnej stronie w ciągu najbliższych dwóch tygodni - czym dzielę się z Wami. Poczekamy zobaczymy :-) Pozdrawiam
kosciczek Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 W Chodzieży prawdopodobnie jednak się odbędzie Skandia.
RufusBiker Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Chodzież jest spoko, mam najdzieję że jednak będzie coś w Trójmieście
borowka Napisano 27 Stycznia 2011 Autor Napisano 27 Stycznia 2011 Uprzejmie donoszę, że dziś pozwoliłem sobie podpytać miłą Panią o miejsca startów w tegorocznej edycji Skandii. Jak mnie poinformowano, lista miast pojawi się na oficjalnej stronie w ciągu najbliższych dwóch tygodni - czym dzielę się z Wami. Poczekamy zobaczymy :-) Pozdrawiam no właśnie (prawie) minął drugi dzień i wciąż nie ma... a co do 3m to też żywię szczerą nadzieję
Borron Napisano 28 Stycznia 2011 Napisano 28 Stycznia 2011 no właśnie (prawie) minął drugi dzień i wciąż nie ma... a co do 3m to też żywię szczerą nadzieję Bo chodzi o tygodnie a nie dni :-) Pzdr
borowka Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Napisano 29 Stycznia 2011 przepraszam nie doczytałem się, dzieki za poprawkę Borron
Ananiasz Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 Jest wstępna rozpiska na stronie. Póki co jest Gdańsk i Kwidzyn, więc pomorze nie powinno być poszkodowane
tasior Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 szał ciał, zaczynamy w krakowie, i gdańsk na arenie =)
Mod Team mrmorty Napisano 31 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2011 tyle, że jak tym razem też zostawią po sobie śmieci na trasach(chodzi mi o Kwidzyn) to ja się chyba zapiszę do ekoteroryzmu!
Emo Napisano 1 Lutego 2011 Napisano 1 Lutego 2011 http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a4/7241/Skandia+Maraton+Lang+Team+i+GP+MTB+2011/ Do zobaczenia ! Gdzieś tam, po drodze
AndrzejM Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 Bardzo fajny układ. Kraków jako nowość może być ciekawy ale trochę za wczesny. Nałęczów obowiązkowo (bo pod samym nosem) a Białystok i Rzeszów na pewno. Kwidzyń i Gdańsk być może jak się uda wyciągnąć fundusze na UKS. A tak naprawdę to wszystko zależy od zdrowia. Czego wszystkim życzę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.