Fludi Napisano 10 Grudnia 2010 Napisano 10 Grudnia 2010 Mosiężne nyple trochę lepiej trzymają i koła niby są sztywniejsze, co się teoretycznie o wiele lepiej sprawdza, gdy koło jest budowane pod tarcze i nie wyrabiają się tak szybko jak aluminiowe. Podobnie się ma rzecz ze szprychami, Revolution to jednak trochę za cienka szprycha pod tarczówkę, alternatywą powiedzmy mogłyby być DT SuperComp, ale ich cena jest już 2x większa niż Competition. A co za tym idzie koszt koła wychodzi ponad 1.000zł, a zwróć uwagę, że autor tematu, już i tak zwiększył budżet na te kółka... A ważąc w okolicach 55kg (i jeszcze będąc niskiego wzrostu) możesz sobie pozwolić na większe wariacje sprzętu pod względem wagi, bo i tak praktycznie każdy powinien wytrzymać.
spootnick Napisano 10 Grudnia 2010 Napisano 10 Grudnia 2010 Patrzę na budżet i nawet jakby się mieściły w budżecie to obręczy 300g bym nie polecał jako pewnego rozwiązania. Według mojej wiedzy Sapim D-Light to odpowiednik SuperCom. Przedstawiłem swoją opinię na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji znajomych. Koła i tak kupuje autor, a patrząc po opisie stylu jazdy to kilkaset gram na kołach nie zrobi żadnej różnicy.
miskov17 Napisano 10 Grudnia 2010 Napisano 10 Grudnia 2010 Nie popadajmy ze skrajności w skrajność, kółka z BS są optymalne, tak jak powiedziałem - dla świętego spokoju zamówiłbym je z xc717 tylko z tego względu, że na ZTR'y 355 nie starczy kasy A do Revo/Laser i alu nypli nie ma większych przeciwwskazań przy tej wadze.
lumbo Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Napisano 11 Grudnia 2010 Witam, Sprawa zakończyła się na: Novatec D712/D711 DT Swiss XR 400 oraz szprychach Sapim Race (podobno to jest to samo co DT Comp) Za wszystko zapłaciłem nie cały 1000:) Kółka z bikestacji już troszkę podrożały.
swierzak1 Napisano 11 Grudnia 2010 Napisano 11 Grudnia 2010 (http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?products_id=18302) Apropo tych kółek - jak wytrzymają 73kg jeźdźca i 11.5kg rower (tyle ma rower z starymi kołami, z nowymi zjedzie jakieś 700g)??
Fludi Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 "Jak "czy raczej "czy" wytrzymają te koła. Sprecyzuj pytanie
swierzak1 Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 W takim razie czy te koła wytrzymają 73kg jeźdźca z 11.5kg rowerem?
Fludi Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 http://www.dtswiss.c...lDatasheet.aspx Obręcze mają margines wagowy dla 75kg "jeźdźca", czyli mają jeszcze doliczone ~10kg na rower. Ogólnie nie brałbym takiej obręcz, bo szprychy może jeszcze są ok, mimo sporego cieniowania, ale kółko może pod Tobą troszkę się uginać i będzie pływać. Ja bym wziął obręcz XR 400 albo 717 Mavic'a.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.