Skocz do zawartości

[koło]nie wiem co z tym zrobic!

patryk3312

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Takie specjalne tulejki(wysokie podkładki jakby) możesz dorwać w jakimś rowerowym. Bierzesz to między miskę a nakrętkę kontrujacą w piaście i Ci się to nie wala nigdzie i nie pogubisz przy wymianie dętki itp.

Napisano

Albo jak już mówiłem takie szersze podkładki dystansowe.  Mam w starym kole też takie po ok. 1 cm, więc powinieneś znaleźć. Nakrętki kontrujące by musiał dać ze 3 na stronę :) a ile potem odkręcania :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

ja sprawę ząłatwiłem za pomocą również podkładek, bodajże na 6 śrubę szerokie [łącznie średnica podkładki była jakieś 1cm, ładnie dopasowała się do nakrętek piasty] i nic się nie telepie, nie rusza i co najważniejsze-zdaje egzamin

Napisano

Skoro masz szybkozamykacz, to może po prostu po hamsku wsadź widły w imadło i je dognij? pół centymetra, to tyle, co nic i nie wpłynie znacząco na wytrzymałość.

Napisano

ja próbowałem tak ze swoja stalową ramą to po zgięciu wróciła do tego co było, następnym razem przesadziłem i teraz aby włożyć koło [tylne] muszę rozciągnąć widełki

Napisano

Nie pamiętam, jak te punkty się fachowo nazywają, ale metal do pewnego momentu odgięty wróci do poprzedniej formy, a od pewnego momentu się odkształci. Jak kiedyś składałem sobie stalową treningówkę, to ramę dostałem ze skrzywionymi tylnymi widełkami i udało mi się je dobrze odgiąć. To po prostu trzeba robić z wyczuciem :D Można odginać za każdym razem trochę mocniej, aż się natrafi na odpowiedni punkt, gdy metal odkształci się do porządanej formy. Powodzenia. :icon_wink:

Napisano

A aluminium, to co? Też metal :) Pisałeś do tej pory, że mówimy o widelcu, a to, że masz amora, to już inna sytuacja. Amora nie dogniesz. W takiej sytuacji, to chyba tylko wymiana osi. W ogóle rodzi się pytanie, skąd wytrzasnąłeś takie cudo, które ma 9cm zamiast 10? :P

Napisano

TocaS- Dalej wyniknęło, że kolega ma oś na szybkozamykacz, także nakrętki, dystanse itd. odpadają ;)

Można prosić o zdjęcie piasty- wystającej osi konkretnie. Może ktoś tobie nie założył jakiegoś dystansu, a masz normalną oś 100mm i 1cm osi w zapasie. Jak dasz zdjęcie, to rozwiejesz wątpliwości. ;)

Napisano

Konstrukcję piasty, z szybko-zamykaczem masz podobną i również możesz zastosować podkładki czy szersze nakrętki, o ile starczy osi, gorzej może wyglądać w przypadku piast maszynowych, najlepiej byłoby faktycznie pokazać tu może zdjęcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...