patryk3312 Napisano 8 Grudnia 2010 Napisano 8 Grudnia 2010 Witam!!! co z tym zrobić?? jak na tym zdjęciu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d97a3c2c9d7505d.html widełki mają rozstaw 10 cm, a piasta z kontrami ma 9 cm .co zrobić z tą luką po obydwu stronach po 0,5 cm??
stefan2810 Napisano 8 Grudnia 2010 Napisano 8 Grudnia 2010 Odpowiednie podkładki powinny załatwić sprawę.
wikrap1 Napisano 8 Grudnia 2010 Napisano 8 Grudnia 2010 Takie specjalne tulejki(wysokie podkładki jakby) możesz dorwać w jakimś rowerowym. Bierzesz to między miskę a nakrętkę kontrujacą w piaście i Ci się to nie wala nigdzie i nie pogubisz przy wymianie dętki itp.
bender999 Napisano 8 Grudnia 2010 Napisano 8 Grudnia 2010 Podkładki albo lepiej dobrać po jednej dodatkowej kontrze wtedy nie będziesz się bawił przy zakładaniu tego do roweru
wikrap1 Napisano 8 Grudnia 2010 Napisano 8 Grudnia 2010 Albo jak już mówiłem takie szersze podkładki dystansowe. Mam w starym kole też takie po ok. 1 cm, więc powinieneś znaleźć. Nakrętki kontrujące by musiał dać ze 3 na stronę a ile potem odkręcania
skjaatel Napisano 8 Grudnia 2010 Napisano 8 Grudnia 2010 W każdym większym serwisie jest pełno tulei z "poległych" piast, za przysłowiowe piwo powinni Ci coś dopasować.
patryk3312 Napisano 24 Grudnia 2010 Autor Napisano 24 Grudnia 2010 Witam sory że poruszam temat ale jak kolo jest mocowane na zaciski to co wtedy trzeba zrobic???
MMMAAACCC7 Napisano 24 Grudnia 2010 Napisano 24 Grudnia 2010 ja sprawę ząłatwiłem za pomocą również podkładek, bodajże na 6 śrubę szerokie [łącznie średnica podkładki była jakieś 1cm, ładnie dopasowała się do nakrętek piasty] i nic się nie telepie, nie rusza i co najważniejsze-zdaje egzamin
wikrap1 Napisano 25 Grudnia 2010 Napisano 25 Grudnia 2010 Skoro masz szybkozamykacz, to może po prostu po hamsku wsadź widły w imadło i je dognij? pół centymetra, to tyle, co nic i nie wpłynie znacząco na wytrzymałość.
MMMAAACCC7 Napisano 25 Grudnia 2010 Napisano 25 Grudnia 2010 ja próbowałem tak ze swoja stalową ramą to po zgięciu wróciła do tego co było, następnym razem przesadziłem i teraz aby włożyć koło [tylne] muszę rozciągnąć widełki
wikrap1 Napisano 25 Grudnia 2010 Napisano 25 Grudnia 2010 Nie pamiętam, jak te punkty się fachowo nazywają, ale metal do pewnego momentu odgięty wróci do poprzedniej formy, a od pewnego momentu się odkształci. Jak kiedyś składałem sobie stalową treningówkę, to ramę dostałem ze skrzywionymi tylnymi widełkami i udało mi się je dobrze odgiąć. To po prostu trzeba robić z wyczuciem Można odginać za każdym razem trochę mocniej, aż się natrafi na odpowiedni punkt, gdy metal odkształci się do porządanej formy. Powodzenia.
patryk3312 Napisano 25 Grudnia 2010 Autor Napisano 25 Grudnia 2010 dobra z metalową ramą można tak zrobic ale z aluminiową albo z amortyzatorem????
wikrap1 Napisano 25 Grudnia 2010 Napisano 25 Grudnia 2010 A aluminium, to co? Też metal Pisałeś do tej pory, że mówimy o widelcu, a to, że masz amora, to już inna sytuacja. Amora nie dogniesz. W takiej sytuacji, to chyba tylko wymiana osi. W ogóle rodzi się pytanie, skąd wytrzasnąłeś takie cudo, które ma 9cm zamiast 10?
TocaS Napisano 27 Grudnia 2010 Napisano 27 Grudnia 2010 Możesz również dać szersze nakrętki kontrujące.
wikrap1 Napisano 27 Grudnia 2010 Napisano 27 Grudnia 2010 TocaS- Dalej wyniknęło, że kolega ma oś na szybkozamykacz, także nakrętki, dystanse itd. odpadają Można prosić o zdjęcie piasty- wystającej osi konkretnie. Może ktoś tobie nie założył jakiegoś dystansu, a masz normalną oś 100mm i 1cm osi w zapasie. Jak dasz zdjęcie, to rozwiejesz wątpliwości.
TocaS Napisano 27 Grudnia 2010 Napisano 27 Grudnia 2010 Konstrukcję piasty, z szybko-zamykaczem masz podobną i również możesz zastosować podkładki czy szersze nakrętki, o ile starczy osi, gorzej może wyglądać w przypadku piast maszynowych, najlepiej byłoby faktycznie pokazać tu może zdjęcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.