Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] BB7 czy BB5

djwiocha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, nie wiem jakie hamulce wybrać, BB7 czy BB5 a może jakieś inne, chodzi mi o hamle na przód bo na tył to i na pewno biorę BB5, mam juz tarczę 203mm bo dostałem ja w komplecie z kołami i chciałbym ja wykożystać, oczywiscie wiem że BB7 leprze ale i droższe. Ważę 53 kilogramy.

Napisano

Cześć, nie wiem jakie hamulce wybrać, BB7 czy BB5 a może jakieś inne, chodzi mi o hamle na przód bo na tył to i na pewno biorę BB5, mam juz tarczę 203mm bo dostałem ja w komplecie z kołami i chciałbym ja wykożystać, oczywiscie wiem że BB7 leprze ale i droższe. Ważę 53 kilogramy.

Może Ci to pomoże: ważę niespełna 80kg, rower do szeroko pojętego XC. Z przodu mam BB7, klocki spieki, tarcza 6". Z tyłu BB5, klocki półmetaliczne, tarcza 6". Klamki to odchudzone FR5, tarcze XTR (SM-RT96). Zatrzymuje mnie to zawsze i wszędzie...

Przewaga siódemki nad piątką to przede wszystkim klocki (takie same jak w hydraulicznych Juicy). Żyją dłużej, pozwalają na skuteczniejsze hamowanie.

Z ciekawości się zapytam - przy takiej wadze do czego Ci tarcza 20cm? Dla wyglądu? :wallbash:

Napisano

Z moich doświadczeń stawiam na BB7, z powodów jak podał rzymo + regulacja drugiego klocka, jak dla mnie przydatna sprawa.

Napisano

Tarczę 203 zakładam bo taką mam, kupiłem koła i była w gratisie. To pzecież nie będę jej sprzedawał :D Tylko nie wiem co to za tarcza :wallbash: A wygląd to już przy okazji, dodam że jeżdzę w takim Enduro, i chcę przytyć tak do około 60 kilogoramów, klamki też bede dawał FR5. Czyli że przy mojej masie wystarczą BB5 na przód i na tył?

Napisano

Nawet nie chodzi o siłę hamowania (bo ta przy tarczy 20cm będzie i tak duża), ale o żywotność klocków.

Z drugiej strony różnica cenowa (zarówno używek jak i nowych) między tymi hamulcami też jest znaczna.

Napisano

Na przód wziąłbym jednak BB7. Zawsze to trochę mocy w zapasie. Na tył w zupełności wystarczy BB5.

Zakładanie 203mm na tył jest sporą przesadą. Przy takiej wadze 160mm z tyłu wystarczy, z przodu można już załozyć 180mm, znów - trochę mocy w zapasie. Ale nawet 160mm przy 60kg powinno wystarczyć. Jeśli zamierzasz kupować nowe hamulce i tak tarcze będziesz miał w komplecie z zaciskami, więc...

Napisano

Mam zamiar zakładać 203 ale na przód, nie na tył chociaż to zależy od tego czy kupie używane czy nowe, ale chyba nowe. Zapytam się jeszcze ile tak około wytrzymują klocki w BB7 i BB5? Jeśli ktoś wie oczywiście.

Napisano

BB7 spiekane cały sezon ścigania się w maratonach, a potem wykańczane w zimówce. Tarcza 203 to przesada, masz w ogóle adapter do niej :)

Napisano

nie ma czegoś takiego jak za mocne hamulce albo za duza tarcza, im mocniej tym lepiej hamulców nigdy dosyć

ja na BB5 śmiagałem całe wakacje i teraz okazjonalnie zimo-jesiennią a jeszcze przynajmniej połowa klocków jest

Napisano

Żebyś się Silver nie zdziwił, gdy zniszczysz sobie sprzęt używając tarczy 203mm w widelcu do XC

Do autora tematu - jaki masz amortyzator? Każdy producent określa maksymalny rozmiar tarczy, do której przystosowany jest widelec. I wsadzenie 203mm do widelca, który pozwala na max 180mm spowoduje zdecydowanie szybsze powstawianie luzów.

Napisano

Amora jeszcze nie mam, będę kupował w lutym ale mam na myśli Duro albo Torę, a co sądzicie o Avidach Juicy 3, bo są niewiele droższe od BB7 a używane łatwiej dostać.

Napisano

Ważę 80kg. Mam Tore i BB7 185mm. Tora nie ma żadnych luzów i raczej nie złapie tak szybko. Jak to mówią - pancerny amortyzator. Naciskam klamkę i rower staje w miejscu, a gdy jeszcze lekko podniosę dupe z siodła to tylne koło się odrywa. Wszystko na oryginalnych klockach. Więc przy 53 kilogramach taki zestaw to będzie żyleta.

Napisano

Jedyną zaletą mechaników w obec sensowych hydraulików jest niższa cena zakupu moim zdaniem :) Niestety DOBRE hydrauliki muszą swoje kosztować i ciężko to przeskoczyć. Jezeli ma być tanio, ale sensownie to seria BB będzie ok.  Shimano ma tanie hamulce hydrauliczne, które nie są porywające ale dobrze działają i zazwyczaj nie ma z nimi problemów. Bardzo dobrze wspominam swoje 525 a z obecnymi 535 też ani razu nie miałem awarii tyle tylko, że Elxiir 5 je po prostu miażdzą jeżeli chodzi o siłę etc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...