Skocz do zawartości

[opony] co sądzicie o wielkich jabłkach?

kaziq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, czy ktoś posiadał oponki SCHWALBE BIG APPLE? posiadam rower MTB, jeżdżę głównie po mieście, czasami wypady w las. Szczególnie interesują mnie 26x2.00. Z góry dziękuję za wszelkie opinie na ten temat :)

ps. przeglądałem forum i google - dzięki temu mam mętlik w głowie ;)

Napisano

Ja mam apple w rozmiarze 2,35, potrzebowałem slicka do górala jako mieszczucha. Oponka toczy się lekko jak to slick (oczywiście w porównianiu do klockowych opon mtb, ma całkiem sporą wysokość co dobrze chroni przed dobiciami. Ja mam wersje kevlarowe więc są dosyć znośne wagowo.

Napisano

Śmieszne oponki, kolega Tobo je chyba używa/ł, może sie wypowie :)

O już to zrobił he he. Btw. udało Ci się je ułożyć na obręczy, czy dalej podążaja tropem węża? ;)

Napisano

Jeździłem na takich rowerem miejskim po Krakowie. Jak dla mnie bomba, łupałem nimi o krawężniki, po dziurach i nic. Już nie mówiąc o tym że się dało wjechać nimi na wały koło Wawelu ;) Więc myślę że wypady po lesie spokojnie przeżyją.

Napisano

Ja mam apple w rozmiarze 2,35, potrzebowałem slicka do górala jako mieszczucha. Oponka toczy się lekko jak to slick (oczywiście w porównianiu do klockowych opon mtb, ma całkiem sporą wysokość co dobrze chroni przed dobiciami. Ja mam wersje kevlarowe więc są dosyć znośne wagowo.

mam właśnie okazję, w miarę tanio 55 zł za sztukę kewlarowych 26x2.00. Jeździłem kiedyś na slickach ale na innym rowerze, wiem jak się zachowują. Obecnie mam smartsamy 26x2.1 i na miasto są zbyt "górskie" poza tym są już zużyte i poważnie zastanawiam się nad jabłkami.

Tobo, jakie ciśnienia wytrzymują te opony? Czy odczuwasz wzrost prędkości? i jak ze zwrotnością? Jak napompuję na "kamień" to będę pruć niczym błyskawica? ;)

Napisano

Akurat Smart Samy nie są takie złe na asfalt - w miarę ciągły i o niewielkiej szerokości bieżnik pośrodku.

Na jabłkach jeździłem, na wersji 26x2.0" i 26x2.35" - różnica między nimi jest spora. Te drugie pompowałem poniżej 1.5atm i było b. komfortowo (rower ze sztywnym widelcem).

Napisano

Dzięki za odp, kupiłem jabłka i mam nadzieję, że spiszą się dobrze ;)

Akurat Smart Samy nie są takie złe na asfalt - w miarę ciągły i o niewielkiej szerokości bieżnik pośrodku.

Na jabłkach jeździłem, na wersji 26x2.0" i 26x2.35" - różnica między nimi jest spora. Te drugie pompowałem poniżej 1.5atm i było b. komfortowo (rower ze sztywnym widelcem).

rzymo, jaka jest różnica pomiędzy 2.0 a 2.35? mam już 2.0 ale bardzo interesuje mnie to info

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...