Skocz do zawartości

[torebka podsiodłowa] Amortyzator sztycy siodełka

ingaas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Czy będzie "działało" połączenie sakwy podsiodełkowej przyczepianej rzepem do amortyzowanej sztycy siodełka?

Moje siodełko (Selle Royal) ma specjalny zaczep na wpinane sakwy ale boję się że będzie ona wisiała zbyt nisko nad sakwą bagażnikową i w razie ugięcia sie amortyzatora, będzie wręcz "siadała" na niej. A chcę tez uniknąć sakwy pod ramę (trójkąt) gdyż w starym rowerze dość szybko zauważalne były poważne zarysowania ramy w miejscach rzepów.

Napisano

Chyba nie odpowiem na twoje pytanie m.in. z powodu, że podałeś za mało informacji. Zależy jak głęboko wsadzona jest sztyca, jaki jest bagażnik, itp.

Zarysowań na ramie można uniknąć obklejając ją bezbarwną folią w miejscu styku z sakwą. Ostatecznie może to być szeroka taśma izolacyjna w odpowiednim kolorze, lub bezbarwna.

Napisano

Chyba nie odpowiem na twoje pytanie m.in. z powodu, że podałeś za mało informacji. Zależy jak głęboko wsadzona jest sztyca, jaki jest bagażnik, itp.

Zarysowań na ramie można uniknąć obklejając ją bezbarwną folią w miejscu styku z sakwą. Ostatecznie może to być szeroka taśma izolacyjna w odpowiednim kolorze, lub bezbarwna.

Załączyłem fotkę.

post-134956-0-74791500-1291751910_thumb.jpg

Może jeszcze tylko doprecyzuję, iż miałem na myśli sakwę która dwoma paskami będzie przytroczona do siodełka a jednym paskiem do sztycy. I właśnie czy to mocowanie do amortyzowanej sztycy nie będzie w jakiś sposób mało pewne lub będzie powodowało szarpanie paska?

Co do oklejania taśmami - tak, tez to próbowałem ale one dość szybko zaczynały mi się odklejać na końcach i nieciekawie to wyglądało. Dlatego przy nowym rowerze chciałbym wykombinować jakieś trwalsze rozwiązanie. W ostateczności zrezygnuję w ogóle z tych sakiewek i po prostu przeznaczę jedną z kieszonek dużej (trójkomorowej) sakwy bagażnikowej na te drobiazgi. Bo i tak zawsze ją wożę z sobą.

Napisano

Mysle ze takie mocowanie nie bedzie pewne przy amortyzowanej sztycy (chodzi o ten pasek troczacy dodatkowo do sztycy). Po prostu bedzie sie on strzepic i haczyc przy mocnym ugieciu sztycy. Masz dwa wyjscia, albo zrezygnowac z amortyzowanej sztycy, albo z torebki podsiodlowej o takim mocowaniu. Albo moglbys kupic taka z inaczej rozwiazanym mocowaniem, albo odpuscic sobie pasek troczacy do sztycy i dopinac dodatkowym paskiem do pretow siodelka. A jezeli problemem jest to ze sie torebka nie miesci, to niestety nalezaloby usunac element powodujacy problemy, czyli zastapic sztyce amortyzowana - zwykla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...