Skocz do zawartości

[amortyzator] ślady oleju na goleniach po serwisie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Zrobiłem ostatnio serwis mojego Ruxa, rozebrałem, przeczyściłem, złożyłem, zalałem. Teraz przy uginaniu na górnych goleniach zostają ślady po oleju (wcześniej, tzn. prtzed serwisem tak nie było), tak to wygląda:

amoo.gif

Czy to normalne zjawisko które z czasem przejdzie ( wydaje mi sie że gdzieś czytałem że tak właśnie jest, ale nie moge znaleźć gdzie)?

Ed/

Czy to może ślady smaru który dałem pomiedzy uszczelki kurzowe i olejowe (dokładnie wysmarowałem nim uszczelki kurzowe wewnatrz i trochę pod nimi)?

Jeśli nie uszdzodziłeś uszczelek składając widelec to zjawisko to powinno zniknać w krótkim czasie. Ja po serwisie miałem taki "film" na goleniach marcoka, jednak wystarczyło ugiąć go parę razy, wytrzeć, ugiąc parę razy, wytrzeć i własciwie golenie były już suche.

• Mod Team

Może na zdjęciu nie widać dobrze, ale jest rak że na górze jest "pierścień" wydaje mi się że od smaru, który jest nad uszczelkami olejowymi, trochę niżej jest film olejowy. Czyli wszystko ok? Pierwszy raz robiłem serwis olejowego amora, więc wolę się upewnić że wszystko gra.

Ja po prostu w czasie pierwszej jazdy bym to usunał co się zbierze, kawałech szmatki lub chusteczki higienicznej można ze sobą miec. Jeśli uszczelki były ok przed serwisem to opisany problem powinien zniknąć gdy olej "wytrze" się z przestrzeni powyżej uszczelki olejowej (lub z jej rantu jeśli to kurzowa i olejowa w jednym)

• Mod Team

Ok, dzięki za odpowiedzi ;). W zimie nie jeżdżę, rower stoi i grzebię tak przy mim, więc z pierwszymi jazdami poczeka do wiosny. Szmatkę zawsze ze sobą wożę (żeby jak trzeba rower do porządku doprowadzić po błotnej trasie a nie jechać potem przez miasto jak stwór bagienny), dodatkowo zawsze po jeździe myję golenie i uszczelki, bo wiem że to newralgiczny punkt o który trzeba zadbać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...