nabial Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 ...autor tematu nie trafil okazji, mikolaj go nie kocha, tylko chce sobie ulepic rame 29" a przerzutka na haczyk pozwala bez kombinacji zaoszczedzic dosc sporo na dlugosci ogona inaczej nie chcialbym sie rozstac z chrisowa zmnieniarka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Cóż, w takim razie pozostaje Ci metoda prób i błędów z Dyna-Sys, albo FD-661-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kencho Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam Ja ostatnio miałem niezłą walkę z ustawieniem XT'ka E-Type Dynasys. Z tyłu kaseta XTR, Z przodu Aerozine Titanium FX i lipa. Musiałem zmienić największą zębatkę 44z na 42z bo ten XTek obsługuje max 42z i haczył ok 1mm o zęby na największej zębatce. Jeżeli chodzi o zmianę biegów z przodu to największy zonk był przy zmianie z największej tarczy na środkową, bo łańcuch spadał pomiędzy zębatki. Jedyna opcja to bawić się długo ustawieniami i da radę to badziewie ustawić, ale i tak trochę mnie to wkurza bo przesiadłem się z XTRa w związku ze zmianą ramy z Hardtaila na FULLa. A wiadomo jak miło i przyjemnie działa XTR Znacie może jakiś model E-Type obsługujący blat 44z ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Każda przerzutka Mega9, obsłuży 44T np. FD-M970-E lub FD-M770-E. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Kencho - a manetki masz pod 3x9? czy tez dyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Skoro Shimano wypuścił pod DYNA korbę XT o największym blacie 44 to przerzutka Dyna pod blat 44 powinna być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Skoro Shimano wypuścił pod DYNA korbę XT o największym blacie 44 to przerzutka Dyna pod blat 44 powinna być. To nie ulega wątpliwości, zresztą w XTR także jest korba z blatem 44z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 No nie do końca, owszem XTR 44T jest, ale to korba dwutarczowa, i przerzutka przednia do tej korby obsługuje tylko dwie tarcze. A gdzie jest ten XT 44T? bo coś nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Znalazłem w sklepie http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_mechanizm+korbowy+deore+xt+fc+m770+10+dyna+sys+2011+FCM770E422X_GR.html?PT=53171844&PZTA=8&HNT=T&PD=53010529&WSZDZ=T no chyba że pomyłka w opisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 na pewno pomyłka, w katalogu shimano nie ma takiej korby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Też właśnie zaglądałem i coś nie mogłem znaleźć, choć zawsze trzymałem się strony cykloturu. Co do przejścia w 10s jakoś nie pasuje mi stopniowanie kaset jak i koronka 34 czy też 36. Na WLKP tereny to przesada. Ja bym chętnie przetestował kasetę szosową 10s np 11-26, 11-27 lub 11-28 z obecną korbą 9s XT blat 44 na manetce dyna sys XTR 10 i pytanie z jakim łańcuchem ? Pewnie z pierwszym lepszym kierunkowym dla kaset szosowych 10s ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Tfu, też się nabrałem na tego iksteka nie patrząc w katalog ;-) A co do łańcucha, to akurat z kasetą 9-tką jak i korbą 10-tkowe działają całkiem sprawnie. Sam używam DA 7900 z kasetą 9 speed oraz korbą XTR 970 i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Łańcuch to raczej jakikolwiek 10sp. Z szosowych to tylko CN-7900 (Dura Ace) i 6700 (Ultegra) są kierunkowe, jeżeli chodzi o szosę to ja różnicy między kierunkowym a zwykłym nie czuję, ale ciekawi mnie jak to sie sprawuje w MTB, uwalone kupą błota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kencho Napisano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Najgorszy zonk jest taki że kupując DEORE XT FD-M770-10E DynaSYS nigdzie nie widziałem informacji o ograniczeniu wielkości największej zębatki do 42z. Sugerowałem się specyfikacją standardowej przerzutki która obsługuje tarcze 44z bez problemu. Dopiero przy montowaniu tego całego szajsu w ramie okazało się że coś jest nie tak. Wtedy zerknąłem do pudełka i wyciągnąłem całą papierologię dotyczącą tej przerzutki i po krótkich poszukiwaniach odnalazłem info że max wielkość zębatki obsługiwanej przez tą przerzutkę to 42z. Trochę lipa że takiej informacji nie udzielają w info o towarze w sklepach internetowych i w opisach aukcji na allezonk. Trochę lipa bo kupujemy produkt DynaSys i możemy kożystać z 10rz. kasety, ale niestety większość korb nie będzie pasować pod przerzutkę E-Type DynaSys bo nie obsługuje zębatek 44z. Ten co to wymyślił powinien dostać kopa w zadek. Chyba będę musiał zakupić zwykłą przerzutkę XT lub XTR E-Type ( koniecznie nie Dynaszajs ). Najpierw sprawdzę jednak specyfikację na shimanowskiej stronie która chodzi jak kombajn jadący przez bagno. Update: Sprawdziłem. FD-M770-10E : max 42T , FD-M770-E : max 44T "nabial"> Manetki mam XTR nie dyna ( 3x9 ). PS. Ten XTek Dynaszajs wywalam na Allegro. Jak ktoś go chce to niech pisze na PM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 nie wiem po co ci etype Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kencho Napisano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 nie wiem po co ci etype To zamontuj na ramie Scott G-Zero FX2 zwykłą przerzutkę. Jak by się dało to bym bez zastanowienia montował XTR'a, który wciąż jest zamontowany na ramie Hardtail, która leży na szafie Właśnie zakupiłem zwykłego XT'ka E-Type, bo stwierdziłem że niema się co pchać w XTR'a na przód. Drobna różnica w cenie 92zł vs 269zł, a teraz jest sezon świąteczny i trzeba więcej kasy ładować w prezenty niż w rower Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Ja również nie jestem zwolennikiem kupowania nie wiadomo jakiego sprzętu na przód, według mnie w zupełności wystarczyła by ci Deore, sam używam XT 760 i nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.