Skocz do zawartości

[przerzutka przod] czy xtr fd-981d 3x10 obsluzy 3x9?

nabial

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ja ostatnio miałem niezłą walkę z ustawieniem XT'ka E-Type Dynasys.

Z tyłu kaseta XTR, Z przodu Aerozine Titanium FX i lipa. Musiałem zmienić największą zębatkę 44z na 42z bo ten XTek obsługuje max 42z i haczył ok 1mm o zęby na największej zębatce.

Jeżeli chodzi o zmianę biegów z przodu to największy zonk był przy zmianie z największej tarczy na środkową, bo łańcuch spadał pomiędzy zębatki. Jedyna opcja to bawić się długo ustawieniami i da radę to badziewie ustawić, ale i tak trochę mnie to wkurza bo przesiadłem się z XTRa w związku ze zmianą ramy z Hardtaila na FULLa. A wiadomo jak miło i przyjemnie działa XTR :)

Znacie może jakiś model E-Type obsługujący blat 44z ?

Też właśnie zaglądałem i coś nie mogłem znaleźć, choć zawsze trzymałem się strony cykloturu. Co do przejścia w 10s jakoś nie pasuje mi stopniowanie kaset jak i koronka 34 czy też 36. Na WLKP tereny to przesada.

Ja bym chętnie przetestował kasetę szosową 10s np 11-26, 11-27 lub 11-28 z obecną korbą 9s XT blat 44 na manetce dyna sys XTR 10 i pytanie z jakim łańcuchem ? Pewnie z pierwszym lepszym kierunkowym dla kaset szosowych 10s ...

Najgorszy zonk jest taki że kupując DEORE XT FD-M770-10E DynaSYS nigdzie nie widziałem informacji o ograniczeniu wielkości największej zębatki do 42z. Sugerowałem się specyfikacją standardowej przerzutki która obsługuje tarcze 44z bez problemu. Dopiero przy montowaniu tego całego szajsu w ramie okazało się że coś jest nie tak. Wtedy zerknąłem do pudełka i wyciągnąłem całą papierologię dotyczącą tej przerzutki i po krótkich poszukiwaniach odnalazłem info że max wielkość zębatki obsługiwanej przez tą przerzutkę to 42z. Trochę lipa że takiej informacji nie udzielają w info o towarze w sklepach internetowych i w opisach aukcji na allezonk.

Trochę lipa bo kupujemy produkt DynaSys i możemy kożystać z 10rz. kasety, ale niestety większość korb nie będzie pasować pod przerzutkę E-Type DynaSys bo nie obsługuje zębatek 44z. Ten co to wymyślił powinien dostać kopa w zadek.

Chyba będę musiał zakupić zwykłą przerzutkę XT lub XTR E-Type ( koniecznie nie Dynaszajs ). Najpierw sprawdzę jednak specyfikację na shimanowskiej stronie która chodzi jak kombajn jadący przez bagno.

Update: Sprawdziłem. FD-M770-10E : max 42T , FD-M770-E : max 44T

"nabial"> Manetki mam XTR nie dyna ( 3x9 ).

PS. Ten XTek Dynaszajs wywalam na Allegro. Jak ktoś go chce to niech pisze na PM.

nie wiem po co ci etype :icon_confused:

To zamontuj na ramie Scott G-Zero FX2 zwykłą przerzutkę. Jak by się dało to bym bez zastanowienia montował XTR'a, który wciąż jest zamontowany na ramie Hardtail, która leży na szafie :)

Właśnie zakupiłem zwykłego XT'ka E-Type, bo stwierdziłem że niema się co pchać w XTR'a na przód. Drobna różnica w cenie 92zł vs 269zł, a teraz jest sezon świąteczny i trzeba więcej kasy ładować w prezenty niż w rower :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...