kkkrajek18 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Witam. Szykuje się wymiana napędu i chciałbym wymienić na coś z wyższego poziomu niż miałem. Zaplanowałem, że bee miał kasete 8-ke z uwagi że mam nowa przerzutke Alivio z 2008 r. Mam pytanko czy do kasety 8 rzędowej będzie pasowała korba FC-542 ( http://flybike.pl/index.php?p437,shimano-fc-m542-mechanizm-korbowy-mtb-44-32-22-175mm-lozyska-bsa-czarny) która ma w opisie że jest pod kasete 9 rzedowa. Plan przebudowy:) -kaseta HG-50 -łańcuch HG-40 -korba fc-542 -piasta slx -klamkomanetki Alivio ST-M410 Będzie to grało ? ;p
TocaS Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Wszystko będzie grało. Pisałeś, że zakładasz napęd 8 rzędowy z uwagi na przerzutkę Alivio. Alivio również bez problemu obsłuży nawet 10 rzędowy napęd. Co do piasty, to warto by poszukać jakiegoś Novateca na maszynach, a do zestawu ośmiorzędowego łańcuch wybrałbym HG50 lub coś ze srama ale: PC48, PC58, PC68.
radomir82 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Jeszcze tylko kwestia przerzutki przedniej, jaki model obecnie posiadasz?
Mod Team Puklus Napisano 6 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 6 Grudnia 2010 Nawet przenia 9 rzędowa będzie kompatybilna tylko kłopotliwa w regulacji, nie wiem jak 10 rzędowe sie zachowają.
radomir82 Napisano 6 Grudnia 2010 Napisano 6 Grudnia 2010 W przypadku przerzutek przednich bardziej liczy się wielkość i różnica w ilości zębów między poszczególnymi zębatkami korby. Problem pojawi się gdy kolega posiada przerzutkę 8sp. przeznaczoną do współpracy z korbami 42/32/22T. To samo tyczy sie nowych przerzutek Dyna Sys do 10 rzędowych napędów, jako że nowe korby z tego systemu posiadają stopniowanie zębatek takie jak w systemie 8sp. (nie licząc najmniejszej zębatki), przerzutki je obsługujące nie są do końca kompatybilne z korbami 9sp. 44T.
marsman Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 Problem pojawi się gdy kolega posiada przerzutkę 8sp. przeznaczoną do współpracy z korbami 42/32/22T. wiele km przejechałem użytkując przerzutke Alivio z zębatką 44t i żaden problem się nie pojawił...
kkkrajek18 Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Napisano 7 Grudnia 2010 no ja mam z przodu jak i z tyłu Alivio.
marsman Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 wracając do korby to będzie działać. u mnie alivio współpracowało z korbą ( więc i zębatkami ) LX. niby 9 rzędową i z zębatką 44t. później wymiana blatu na Stronglighta też 44T i nadal bez problemów. do zaleceń producentów nie można podchodzić zbyt serio. gdybym tak robił nie mógłbym używać ani tylnej przerzutki ani łańcucha których jednak z powodzeniem używam
radomir82 Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 Cóż, oczywiście że "będzie działać" zapomniałeś dodać "jakoś", zalecenia producentów są po to aby ułatwić kompletowanie osprzętu oraz żeby zapewnić optymalną pracę komponentów. To że korba typu A "działa" z przerzutką typu B nie ma nic do rzeczy ponieważ nie jest to działanie optymalne, i trudno żeby było, skoro komponenty te były projektowane do pracy w konkretnych grupach osprzętu.
marsman Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 skąd w takim razie opinie o lepszym działaniu szosowych przerzutek używanych w MTB?? kilka razy już się z takimi spotkałem. lepszym oczywiście w porównaniu do przerzutek MTB. są dedykowane do troche innych zastosowań więc wg producentów chyba nie powinny działać. jak w ogóle działa mój napęd skoro to taka mieszanka że manetki mam poskładane z 5 kompletów. tylna przerzutka ma w sobie elementy 2 innych zalecenia producentów lepiej traktować z pewną rezerwą
radomir82 Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 Nie wyobrażam sobie przerzutki szosowej w MTB na dłuższą metę, ale jak komuś działa i pasuje to jego sprawa, a to czy działa lepiej to kwestia wysoce wątpliwa, znam gościa który wiercił dziury w mostku i kierownicy żeby było lżej, ale... o gustach się nie dyskutuje
marsman Napisano 9 Grudnia 2010 Napisano 9 Grudnia 2010 a jednak coraz więcej osób stosuje taki patent i później na forach można spotkać opinie jak to jakieś DA dobrze działa w porównaniu do XT/XTRa. z drugiej strony miałem nieprzyjemność posiadać przedniego XTRa. jeśli katalogi Shimano wmawiają mi że jest to top to tymbardziej mam powody by wątpić w ich słowa. na pewno nie przejmował bym się tekstami że korba jest na ileś biegów. może w komputerowych symulacjach różnice są widoczne ale myślisz że założyciel tematu coś odczuje??
radomir82 Napisano 9 Grudnia 2010 Napisano 9 Grudnia 2010 Nie wiem czy coś odczuje, jak już zamontuje to niech sie pochwali odczuciami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.