Skocz do zawartości

[Siłownia] Rozgrzewka czy można skrócić?

Kudlaty01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chodzę pierwszy sezon na siłkę (po przeczytaniu biblii;]] ) więc pozostaję całą zimę w fazie AA.

Ćwiczę od połowy listopada, w tym tygodniu zacząłem robić po 3 serie każdego ćwiczenia i cienko wychodzę z czasem, gdy dołożę 4serię chyba przestane wyrabiać się w 90min... (nie kupuje karnetu bo mi się to nie opłaca chodzę niestety 2 razy w tygodniu z braku czasu, lecz nikt tam zbytnio czasu nie liczy można i siedzieć na siłce nawet 110min;] )

Więc zaczynać 4 serię czy dokładać sobie ciężary?? Bo planowałem dojść do 4 serii a potem dokładać ciężary...

Chodzi mi głównie o rozgrzewkę biegam 10min z prędkością 8,5-9 km/h,czy mogę skrócić ją do 5 min?? Zawsze to coś się w ten czas wciśnie...Problem jest większy gdyż odrazu po siłce mam basen i lekko się nie wyrabiam:P (ten sam budynek na szczęście).

I mam problemy co do niektórych ćwiczeń... np:

wypychanie nogami na suwnicy, Friel pisze by "Kolana ułożone są w jednej linii ze stopami w ciągu całego ruchu" A facet na siłce dziś mi powiedział że tak sobie rozwalę biodra i żebym kolana trzymał na szerokość biodra a stopy sobie mogę już zwężyć na szerokość pedałów, jak to jest??

Pytanko też mam z planem gdyż wg fazy AA:

1ptk :Wyprost stawu biodrowego( u mnie suwnica)

3ptk:wyprost stawu biodrowego ( przysiady)

I czy może któreś z nich zamienić stepem?? Albo w cały plan gdzieś wkręcić???

Jakbym miał coś zamieniać to chyba przysiady koniecznie zostają?? Więc pytanie suwnica czy stepy??

Problem jest też że większość ludzi na siłowni doradza itp wg planów kulturystycznych a nie kolarskich (ułożenie rąk,stup, ilość powtórzeń,serii itp...)

Prosił bym o konkretne odpowiedzi i porady...

Friel pisze by "Kolana ułożone są w jednej linii ze stopami w ciągu całego ruchu" A facet na siłce dziś mi powiedział że tak sobie rozwalę biodra i żebym kolana trzymał na szerokość biodra a stopy sobie mogę już zwężyć na szerokość pedałów, jak to jest??

na poczatku piszesz o stopach i kolanach a potem o biodrach i kolanach

stopy tylko mozesz miec w jednej lini z kolanami.....

Nawiązując do tematu twojego postu nie skracałbym rozgrzewki pod żadnym pozorem - rozgrzewka jest jedną z najważniejszych rzeczy na siłce, robiąc ją byle jak narażasz się na kontuzje - wierz mi sam ćwiczę już trzeci rok na siłce i coś o tym wiem. A pozatym jeżeli twoja rozgrzewka ogranicza się tylko do biegania - no comment :) , w strethingu chodzi o rozgrzania wszystkich stawów narażonych na wysiłek, dlatego bieganie ok ale po siłce, a przed ruchy koliste stawów, rozciąganie itp - tak powinna wyglądać twoja rozgrzewka.

ogolnie dokladniejsze rozciaganie powinno miec miejsce po, a nie przed treningiem, przed glownie rozgrzewka, jesli bieganie trwa za dlugo, to zastap skakanka, najl skacz jak bokserzy

dla 95% bywalcow silowni calkowity czas treningu powyzej 90min to nieporozumienie, wykluczajac koniecznosc oczekiwania na zwolnienie przyrzadow powinienes sie wyrobic w 1h15min z rogrzewka, pojsc zjesc np banana i porozciagac sie z 10-15min, dluzszy trening pogarsza efekty, jesli ktos bez stosowania magicznych substancji ma sile jeszcze cwiczyc, to albo sie oszczedza....albo cwiczy na maszynach :confused: cwiczenia na maszynach w kontekscie rozwijania sily i masy miesniowej to delikatnie mowiac pudlo :)

Ja tam zawsze gimnastykowałem się przed rozpoczęciem ćwiczeń w ramach rozgrzewki i troszkę kręciłem na rowerku stacjonarnym. Poza tym podchodząc do każdego ćwiczenia należy zacząć z połową obciążenia, żeby wprowadzić mieśnie. Sam Fridel o ile pamiętam pisze że przysiad ze sztangą to kamień węgielny w siłowym treningu kolarskim, więc z niego bym nie rezygnował. Zamiast stepu rób sobie lepiej ćwiczenia na suwnicy. Step to moim zdaniem to ćwiczenie, którym przy chwile nieuwagi można sobie zrobić bardzo dużo krzywdy. A co do rad kolegów z siłowni to warto ich czasami posłuchać bo w większości przypadków głupio nie gadają. Oni tam ćwiczą czasem przez wiele lat, a co my biedni kolarze możemy wiedzieć o ćwiczeniach siłowych :)

Apropo suwnicy i innych maszyn, unikaj tego, trenuj z wolnymi ciezarami, lepiej podzialasz na stabilizatory.

Z tym się oczywiście zgodzę ponieważ trening z wolnymi cieżarami stymuluje też inne mięśnie i ogólnie cały organizm ze sobą lepiej współgra. Ale warto zachować umiar i czasem wrzucić na sztangę mniejszy ciężar. O kontuzję łatwo, a czy podniesiesz 5 czy 10kg więcej w tym okresie będzie miało aż takiego wielkiego znaczenia na Twoją formę w sezonie.

Akurat z kg na sztandze bardzo uważam, na początku ciut za duże obciążenie dałem do przysiadów to przez 3 dni czułem w nogach ;]]

A więc z ćwiczeń Friela:

1.Wypychanie nogami(suwnica)

2.Ściąganie do klatki piersiowej(nie wiem jak ta maszyna się nazywa... Siedzisz a z góry ściągasz drążek;]])

3....

4....

5.Wiosłowanie na siedząco(też nie mam pojęcia jak to się nazywa...tutaj siedząc ściąga się drążek do siebie z "przeciwka")

6....

7.Wiosłowanie na stojąco(Stojąc drążek ciągnie się od dołu...)

8. ...

Co mogę zastąpić sztangami i hantlami i w jaki sposób??;/

1.Wypychanie nogami(suwnica) - przysiad + wykroki

2.Ściąganie do klatki piersiowej(nie wiem jak ta maszyna się nazywa... Siedzisz a z góry ściągasz drążek;]]) - podciaganie do klatki nachwytem

3....

4....

5.Wiosłowanie na siedząco(też nie mam pojęcia jak to się nazywa...tutaj siedząc ściąga się drążek do siebie z "przeciwka") wioslowanie hantlem/sztanga w opadzie, polecam wspomoc sie reka, badz specjalna lawka podpierajaca brzuch/klatke

6....

7.Wiosłowanie na stojąco(Stojąc drążek ciągnie się od dołu...) - po powyzszych cwiczeniach na plecy mozesz sobie to odpuscic

8. ...

1. Masz na myśli "klękanie jedną nogą"?:)

i teraz serie i powtórzenia.... Do tej pory robiłem 3x26 z małym obciążeniem, macie jakieś propozycje czy sam mam dochodzić na siłowni??

A co do propozycji to zagadam na siłce panów 2x2 żeby mi zaprezentowali i wytłumaczyli są oni bardzo pomocni :)

Aaa i bym zapomniał jakieś ćwiczenia rozciągające do nich???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...