Szogun123 Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 Witam! Na początek jeśli ktoś chce znać dokładnie moją sytuację proponuję przeczytać TEN temat. Krótko mówiąc mam do wydania 350 (max. ze 420 zł) i naprawdę żadnego dokładania bo po prostu nie mam więcej pieniędzy. Na początku miałem wybrać Raidona w wersji powietrznej jednak nigdzie nie ma wersji pod V-ki z 2008 roku (starsze tańsze).. jest co prawda wersja 2010 powietrzna z manetką pod Vki i pod tarcze ale kosztuje 550 zł. Znalazłem niby aukcję modelu z 2008, który niby jest powietrzny (w opisie jest, na zdjęciach nie widać) ale allegrowicz totalnie mnie zlewa po 3 mailach - dokładnie TA aukcja. Więc krótko mówiąc Raidon odpada. Co innego? Raczej na 100% nie używane. Najbardziej mnie zainteresował Dart ale mówicie, że pracuje on dopiero pod cięższymi osobami. Komfort.. raczej nie jest najważniejszy. Przesiadka z Zooma Endura 318, który działa raz na miesiąc 2-3cm to już będzie dla mnie OLBRZYMIA różnica i sądzę, że na razie mi to wystarczy. Jedynie nie chcę żeby wybijało mnie w kosmos i żebym wracał z jazdy z ogromnym bólem nadgarstków jak to czasem (rzadko ale jednak) bywało przy Zoomie. Najważniejsza jest w sumie dla mnie wytrzymałość amortyzatora. Waga też mnie średnio obchodzi bo i tak każdy amor jaki kupię będzie lżejszy od Zooma Zainteresował mnie Dart 2, Dart 3 i Marzochhi MZ Więc wymagania: * musi być pod V-ki, musi! * duża wytrzymałość * dobre (znaczy się przyzwoite) tłumienie przy sporych prędkościach (25-40km/h po kamienistych drogach) * nie musi zbierać kurzu na chodniku, wystarczy że będzie prosty w przeglądzie i trwały * od biedy 80mm może być ale wolałbym 100mm * główka ramy jest spora więc rura sterowa musi mieć co najmniej 22cm (tak obliczyłem) Z góry dziękuję wam za wszystkie rady! Mam nadzieję, że w końcu dokonam sensownego wyboru
tobo Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 A czy przypadkiem temat widelca w tej cenie, a już nie mówiąc o tych konkretnych, nie był przerobiony 1 325 733 razy? Opinii o dartach wszelkiej maści to jak wszów na forum.
marcinek1992 Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 Tu jest taki za 300zł: http://allegro.pl/wyprzedaz-amortyzator-rock-shox-dart-2-czarny-80-i1339378600.html Ja też mam zooma tego co ty...
Szogun123 Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Napisano 3 Grudnia 2010 A czy dopłata do Tego ma sens? Czytałem gdzieś, że Dart 3 ma golenie dolne magnezowe przez co jest sporo lżejszy. Nie wiem jaka to różnica ale może warta dopłaty. No i ma blokadę skoku, która by się przydała. Mam jeszcze pytanie: Skąd mierzy się długość rury sterowej? Od góry korony czy od dołu? Dart ma 255mm fabrycznie z tego co kojarzę. Tutaj jest jeszcze za 300 zł z blokadą. Więc chyba ta dopłata 50 zł do Darta 3 nie ma sensu. Czy te golenie z magnezu robią coś jeszcze oprócz zmniejszenia wagi? Amor jest może szytwniejszy przez to? Jak napisałem wcześniej - większego znaczenia waga nie ma bo i tak Zoom waży ponad 3kg a Dart o jakieś 600g mniej w najgorszym przypadku.
Minor Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 Ten raidon z linku jest powietrzny, było o tym już kiedyś na forum.
Szogun123 Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Napisano 3 Grudnia 2010 A ktoś z forum go kupował, że masz pewność? Masz może kontakt jakiś z tym sprzedawcą? Bo widać, że totalnie mnie olewa. Na allegro jest obecny co chwilę, wysłałem 3 maile - zero odzewu. I może mi ktoś powiedzieć skąd mierzy się rurę sterową? Z moich obliczeń wynika, że jeśli od dołu korony to te 255mm może nie wystarczyć.
Matti95 Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 I może mi ktoś powiedzieć skąd mierzy się rurę sterową? Z moich obliczeń wynika, że jeśli od dołu korony to te 255mm może nie wystarczyć. spokojnie starczy
Szogun123 Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Napisano 3 Grudnia 2010 Ponawiam pytanie: Kupował ktoś u tego allegrowicza? Muszę mieć 100% pewność, że TO jest powietrzny Raidon żeby go kupić...
FoldingBikes Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 Witam. Mógłbyś ewentualnie skontaktować się z tym użytkownikiem allegro http://allegro.pl/suntour-raidon-rl-air-manetka-pod-tarcz-wyprzedaz-i1350601022.html , te są pod tarcze. Mógłbyś się ich zapytać czy mieli by w przyszłości wersji tego Raidona pod mocowanie V-Brake. Kupiłem u nich ostatnio widelec i za 400 zł mam dość fajny powietrzny amor (choć nie czarujmy się w tej cenie)+ manetka na kierownicy, która wbrew pozorom jest dosyć fajnym bajerem gdy trzeba szybko odblokować widelec.
Szogun123 Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Napisano 3 Grudnia 2010 http://bikecenter.pl/index.php?p2824,marzocchi-mz-supercomp-100mm może taki sprzęt? użytkuje go ktoś?
Wafel Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 A ktoś z forum go kupował, że masz pewność? Masz może kontakt jakiś z tym sprzedawcą? Bo widać, że totalnie mnie olewa. Na allegro jest obecny co chwilę, wysłałem 3 maile - zero odzewu. I może mi ktoś powiedzieć skąd mierzy się rurę sterową? Z moich obliczeń wynika, że jeśli od dołu korony to te 255mm może nie wystarczyć. Użytkownik Szogun123 edytował ten post dziś, 15:24 Wyluzuj, przecież pisze że powietrze + olej... Poza tym z tego co wiem nie robi się Raidonów w wersji sprężynowej.
Szogun123 Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Napisano 3 Grudnia 2010 Co z tego, że jest napisane skoro na zdjęciach nic nie widać bo są słabe a sprzedawca mnie olewa. Do tego coś mi się średnio wierzyć chce w tę cenę - 359 zł. Na deser podejrzane komentarze. Pomijam to, że połowa sprzedawanych w internecie Raidonów to zwykłe sprężynówki... np. ten http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-l-o-d-100mm-new-model-2008-i1351012253.html Z Raidonem dałem sobie już spokój.. Czekam na opinie o Marzocchi. Jeśli nie ma na forum użytkowników tego sztućca to wezmę Darta.. Na przyszłość - jak ktoś wystawia coś na allegro to niech robi dużo, dokładnych zdjęć bo później takie krzaczki wychodzą
Wafel Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 Przepraszam, mój błąd z tym Raidonem, wyłączyłem myślenie... Marzocchi niestety nie posiadam, więc tu Ci nie pomogę. Wiem tyle, że Dart to bardzo twardy amor, dla osobników o wadze < 80 kg... Więc jeśli tyle nie masz, możesz być zawiedziony jego działaniem, bo nie będzie wybierał tego co powinien.
Szogun123 Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Napisano 3 Grudnia 2010 Ja ważę 75 kg więc tragedii nie ma Z resztą najważniejsze żeby był wytrzymały. Bo jak czytam komentarze na temat SR XCR to mnie krew zalewa. Złamane korony, połamane rury sterowe w czasie jazdy na prostym asfalcie. Mój Zoom przez 5 lat katowania (jakieś 30 tys. km) nie złapał praktycznie żadnych luzów mimo, że działa jak sztywniak no i waży trochę ponad 3kg) Nie zależy mi zbytnio na komforcie jak już wcześniej pisałem. Ma bezawaryjnie działać przez 3-4 lata. W centrumrowerowym jest za 339 zł Dart 2 z 2010 (dolne golenie magnezowe więc tak jak w Darcie 3) z tłumieniem. Przesyłka jest za 22 zł więc i tak wychodzi lekko drożej niż na allegro. A do centrumrowerowego przynajmniej mam zaufanie.
Wafel Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 O tych XCR-ach to ściema. Ludzie próbują skakać na tych bądź co bądź budżetowych amorkach do XC, a potem się dziwią że im się łamią I wypisują potem takie różne głupoty Poczytaj sobie ten temat. Wprawdzie tu jest RST, ale to analogiczna sytuacja do tej którą opisuję, czyli amor do amatorskiej jazdy i zapaleńcy skaczący z "hopek" czy czegoś tam
Szogun123 Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Napisano 3 Grudnia 2010 Nawet jeśli nie jest to masowe pękanie to luzy XCR łapie naprawdę szybko. Po 2000km luzy są olbrzymie. Kolega ma i naprawdę jest skatowany po tych kilometrach. A jeździ głównie po polnych drogach i asfalcie... Nie rozumiem trochę tego, że ogólnie nie poleca się amortyzatorów poniżej 400 zł. Wiele osób uważa Raidona za takie minimum. To samo zauważyłem na wielu forach audio (filskich). "Słuchawki za 400 zł? Tam nie ma mowy o brzmieniu" Ja na moim Zoomie jeżdzę dość ostro i mimo, że to złom to nie pękł, nie skrzywił się, nie połamał, a nawet luzów nie złapał! Nie wiem.. czy kiedyś robili solidniejsze rzeczy a teraz za sprzęt na takim samym poziomie trzeba po prostu więcej zapłacić? Najgorsze jest to, że czytając temat o Darcie - wiele osób pisze, żeby dołożyć do Raidona. W temacie o Raidonie - dołóż do Epicona, w temacie o Epiconie, kup Torę, w temacie o Torze - kup używaną Rebę! I tak w kółko.. EDIT: Hahaha, wymiękam. Facet od Raidona odpisał...
dlugi93 Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 Za 400 zł cudów nie będzie, musisz sie z tym pogodzić. Ja kupiłem raidona air za 420 zł i jestem z niego teraz zadowolony, choć miałem z nim na początku małe problemy. Nie kupiłem go na allegro, tylko w sklepie rowerowym, sadze że cena nie było za bardzo wygórowana.
Szogun123 Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Napisano 4 Grudnia 2010 Twój wątek też czytałem i szczerze mówiąc trochę mnie to zniechęciło do jego zakupu ale dzięki za opinię
Mod Team bogus Napisano 4 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 4 Grudnia 2010 To był raczej jednostkowy przypadek, bo poza nim nie słyszałem o drugim podobnym. Ja polecam Raidona, z resztą napisałem ci na PW.
Minor Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 Co do tego allegrowicza od Raidona, to już pewnie ci odpisał że są powietrzne, nie mniej ja bym u niego nic nie kupił. Zero kontaktu, chyba ze lubisz adrenalinke. Ja myślę że musisz, szukać używek. Przechodziłem to samo jak miałem 400zł na amorka dla dziewczyny, niby nie jeździ dużo ale warto żeby cos miała dobrego. No i z nówek nic nie wybierzesz. Nie oszukujmy sie Raidon nie jest super ciekawy. Za 400zł można wyłapać Scareba, Tore, Starsze bombery, Pilota, Starsze Sidy. Kiedyś była też okazja na Manitou R7 z urwana manetką blokady, za 400zł Opłacało się. Wszystkie z tych co podałem biją na głowę Suntoura. Łatwo dostać części, Kąpiel olejowa której nie ma Raidon tzn albo rozkładasz go co 200km albo będzie mulił. A jeżeli chodzi o RS to serwis można w 100% robić w domu... W Raidonie padnie tłumik i po zabawie:(
Szogun123 Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Napisano 4 Grudnia 2010 Adrenalinkę lubię ale na rowerze Już 6 e-mail. Racja - napisał po trzech, że powietrzny. No i tyle. Ale niestety z używek to praktycznie nic. Chodzi o to, że mi potrzeba rurę sterową o długości 250mm a żadny używany tyle nie ma. Znalazłem Marzocchi MX Pro za 375 zł kilka kilometrów ode mnie w stanie idealnym (mógłbym też przecież obejrzeć), ale rura sterowa 18cm... Chyba jednak został mi tylko Dart. Dopiero jak zmienię ramę będę mógł myśleć o jakimś lepszym amortyzatorze.
Minor Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 Jaką ty masz ramę że potrzeba 250mm? Może zastanów się poważnie nad tym żeby zmienić kolejność. Rama, potem używany amorek z normalną rurą.
Mod Team bogus Napisano 4 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 4 Grudnia 2010 Moim zdaniem coś źle musiałeś pomierzyć, bo taka długa rura sterowa jest co najmniej dziwna. Jaką masz ramę, że aż taka jest potrzebna?
tomekvolvo240 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 SR XCR to mnie krew zalewa... to jakaś brednia mam najechane 4950 na XCR 90% las bez skakania ale las kamienie ogólnie po Kaszubach (zjazd z Koziej Góry do j. Przywidzkiego) i jak na razie bez problemu żadnych zmian, więc nie wiem czego ludzie oczekują od amortyzatora w kwocie 200-500 pln. Niech się zastanowią uzbierają trochę kaski a później niech "tłuką". Szogun123 a może to http://allegro.pl/sr-suntour-duro-djd-2009-z-pivotami-130mm-super-i1346030467.html
kubek20 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Też się zastanawiam do jakiej ramy potrzebna ci ta rura 250 mm ? Mi wystarcza 160 mm... Z używanych amorków fajne są Tory i stare RS'y (nie do zajechania, super trwałe i banalne w serwisie). Szogun123 a może to http://allegro.pl/sr...1346030467.html Duro nie dość że jest tepe to nie te przeznaczenie i nie ten skok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.