Skocz do zawartości

[manetki] czy zmieniać gripy na cyngle

RedBaron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Kupiłem swój rower ponad rok temu w markowym sklepie rowerowym, rower ze średniej półki wcale nie najtańszy :)

Kupiłem go z takimi manetkami

Kliknij ->REVOSHIFT SHIMANO 7/3

tylko w srebrnej obudowie, przy zakupie roweru jak i teraz w ogóle nie znałem się na tego typu sprzęcie i nawet podobało mi się to że wyraźnie na nich widać na którym jestem aktualnie biegu.

Ale zauważyłem że w droższych rowerach z reguły montuje się klamko-manetki tzn cyngle, a gripshifty można częściej spotkać w psełdo-rowerach np z Tesco :) niż w bardziej profesjonalnych sprzętach.

1)

Czy się mylę ?

2)

Co myślicie o tych manetkach, czy według Was manetki cynglowe są bardziej profesjonalne, i dla czego ?

2)

Czy warto zmieniać na cyngle, jeśli tak to na jakie chodziło by mi już o takie konkretniejsze bardziej profesjonalne ?

(fajnie by było żeby w tych cynglach też były opisane numery biegów). Odczuł bym jakąś różnice po zmianie poza techniką zmiany biegów ?

Dzięki :)

Napisano

Owszem akurat twoje gripy są niskiej jakości, ale już np. te są duo lepsze :

http://allegro.pl/manetki-gripshift-attack-3-8-biegow-sram-i1350442603.html

A te są w cenie roweru z Tesco :

http://www.centrumrowerowe.pl/11103062018/Sram-X_0_gripy_obrotowe_czarne_3_9/Produkt.aspx

I używa ich wielu zawodników, jak również użytkowników twgo Forum.

Są niezawodne, precyzyjne i działają szybko.

Napisano

Owszem akurat twoje gripy są niskiej jakości, ale już np. te są duo lepsze :

http://allegro.pl/manetki-gripshift-attack-3-8-biegow-sram-i1350442603.html

A te są w cenie roweru z Tesco :

http://www.centrumrowerowe.pl/11103062018/Sram-X_0_gripy_obrotowe_czarne_3_9/Produkt.aspx

I używa ich wielu zawodników, jak również użytkowników twgo Forum.

Są niezawodne, precyzyjne i działają szybko.

Potwierdzam to wszystko, więc nie ma sensu tego powtarzać :) Gripy Sram X0 + przerzutka X9 lub też niższa (z tego co czytałem na forum - ja mam X9) i złego słowa nie powiesz :)

• Mod Team
Napisano

Jak koledzy napisali, gripshifty również maja swoja extraklasę, ale należy wspomnieć że to Sram poszedł w tym kierunku i w ofercie Shimano nie uświadczysz dobrej klasy gripshiftów. Jakbyś chciał przejść na Srama to jeszcze musiałbyś przynajmniej tylną przerzutkę zmienić.

Czy triggery (cyngle) są lepsze? Wg. mnie kwestia przyzwyczajenia. Miałem kiedyś griphifty i byłem zadowolony, zmieniłem na triggery przy okazji zmiany napędu z 7 na 8 i na początku cięzko się było przyzwyczaić, ale teraz nie zamieniłbym ich już na inne.

"Bardziej profesjonalne" są manetki z najwyższy grup, X-9, X-0 Srama i Xt, XTR Shimano. Są lekkie i działają bardziej precyzyjnie i szybciej od tych tańszych, i może Cię zaskoczę ale w przypadku triggerów wyższych klas często są modele bez wskaźników biegu, a wszystkie mają możliwość ich demontażu (bo lżej :rolleyes:).

Napisano

Jak koledzy napisali, gripshifty również maja swoja extraklasę, ale należy wspomnieć że to Sram poszedł w tym kierunku i w ofercie Shimano nie uświadczysz dobrej klasy gripshiftów. Jakbyś chciał przejść na Srama to jeszcze musiałbyś przynajmniej tylną przerzutkę zmienić. 

Z tym, że tu trzeba wspomnieć o Sram Attack (m.in. takich jak w pierwszym podanym wyżej linku), które to są przeznaczone właśnie do współpracy z Shimano. Wtedy obejdzie się bez zmiany przerzutki.

A odpowiadając na Twoje pytania - wszystko zależy od osobistych upodobań. Jedni wolą manetki obrotowe, inni dźwignie. Z pewnością odczujesz zmianę, te Revoshifty są naprawdę nieudane. Wybór konkretnego modelu zalezy od tego czy chcesz manetki obrotowe, czy nie, czy chcesz zmieniać przerzutkę, czy nie, ile koronek masz z tyłu (9rzędowe manetki nie będą działały z 8- i mniej rzędowymi napędami) i ile masz pieniędzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...