Skocz do zawartości

[Rama] Jaka najlepsza do 400zł

zwirek36

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jako, że to mój jeden z pierwszych postów to chciałbym się przywitać.

Jeździłem już kiedyś na rowerach bardziej DH i FR, potem miałem przerwę i teraz przyszedł czas na jakieś MTB.

Z założenia chcę sobie złożyć sam rower i ogranicza mnie budżet ok 2500zł.

Jednak zadaję sobie od kilku dni najważniejsze pytanie: Na jakiej ramie złożyć rower. Wiem już, że rama ma być Hardtail bo na dobrego full'a mnie nie stać.

Budżet na ramę to coś między 400 - 500zł i rama musi być nowa w rozmiarze 21".

Znalazłem kilka propozycji oto one:

- Accent El Nino

- Kross Level A8 lub inne modele A

- No Saint Urian

Zastanawiam się która będzie najlepsza chociaż chyba najbardziej jestem przekonany do Accenta.

Czekam na Wasze oceny i inne sugestie.

Pozdrawiam

Napisano

No ale to jest już ok. 800zł

W tej cenie mam już trochę ram Cube do wyboru i przekracza to trochę mój budżet.

Szukałem też ramy No Saint Angel ale w rozmiarze 21" i ciężko taką znaleźć a przy moich 192 cm wzrostu na mniejszej nie dam rady.

Pozdrawiam

Napisano

Ja miałem kupować Corratec X-Vert Motion. Niestety miałem nieoczekiwane wydatki i zakupy przełożyłem.

W porównaniu do Accenta na +

* możliwość zamontowania bagażnika

* lepsze prowadzenie linek

* ładniejsze spawy

* sporo lepszy lakier

Kilka osób na forum z tego co pamiętam ma rowerki złożone na tej ramie.

Napisano

Przy takim wzroście to nie wiem, czy 21" nie będzie za mało. Chyba w 22" musiałbyś celować.

A nie lepiej troszkę odłożyć zakup, podreperować budżet i kupić jakąś lepszą ramkę?

Napisano

No właśnie stwierdziłem to samo i zaczynam reperować budżet ;]

Myślę, że jednak na ramkę będę mógł wyłożyć te 800zł

Co do rozmiaru ramy to przymierzałem się do kilku ram 21" min. Tora 21" i pasowała mi jak najbardziej a miałem jeszcze możliwość opuszczenia kierownicy w dół jakbym chciał.

Zresztą ramy w rozmiarze 22" strasznie trudno znaleźć.

Pozdrawiam

Napisano

No przeglądałem tą ramę GT już też ale szczerze nie wpadła mi w oko, w sensie nie spodobała mi się. Może to przez ten tylny trójkąt, nie wiem.

Co do El Nino to w temacie który podałeś bogus92 znalazłem wszystko co mnie interesowało.

Odpryskujący lakier nie jest aż tak istotny. Wyczytałem, że rama jest wytrzymała a i wygląda całkiem ciekawie zwłaszcza w wersji czarno-czerwonej.

Nic szukam dalej chociaż ostatnio zwiększyłem maksymalną kwotę za ramę i zastanawiam się między kilkoma dobrymi ramami CUBE a ramami No Saint.

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam

Napisano

Zależy ile ważysz bo w sumie z 192 to moze być róznie i niektóre ramy pod wiekszą waga lub mocną łydą moga się nieźle wyginać :) . Zaczne być monotematyczny ale moze warto kupić cały rower w jesienno- zimowych promocjach, graty sprzedać na wiosne a rame zostawić sobie ? Nie napisze o jakim rowerze mysle ... ostatnio sam sie łapie na tym ze scale polecam kazdemu :) bo moim zdaniem warto i zaczynam powoli żałować ze sam zdecydowałem sie na XTC. Co do Cube - widziałem np. reactiona na żywo i też fajny ale założony budżet przekracza (rama sztywna do bólu ale cos za coś - pressfit).

Napisano

No z wagą jest różnie ale u mnie ok 75 - 80kg zależy od tygodnia po zimie pewnie będzie więcej :)

Też myślałem żeby kupić złożony rower ale szczerze mówiąc większa frajda jest ze składania roweru samemu, przynajmniej dla mnie. Z drugiej strony jak mam dać 2500zł za rower z widelcem XCM to wolę złożyć rower na używanym RS Tora i innych lepszych komponentach.

No ta rama Cube faktycznie przekracza mój budżet, ale np Attention mieści się akurat.

Pozdrawiam

Napisano

Proponowany Cube jak najbardziej tak... tylko te kolory. Jak jestem w Skiteamie to dostaje oczopląsu od nadmiaru kolorów i często te subtelne delikatne malowane rowery sa gdzies pochowane po kątach. No ale co kto lubi - mi np taki bling-bling nie odpowiada. Ale np juz ta rama:

http://allegro.pl/cube-ltd-cc-nowa-rama-mtb-v-breki-22-cale-i1338184300.html

w sieci są testy, cc - co rok inne malowanie, wyglada całkiem calkiem, hamulce do wyboru a i cena odpowiednia - normalnie super prezent mikołajkowy, szkoda tylko że trzeba samemu zapłacić :)

• Mod Team
Napisano

Wracając do El Nino to te odpryski lakieru nie są jakieś straszne, nie widać tego, a poza tym są na dolnej rurze ramy.

U mnie to 3 może 4 małe odpryski. Nie liczę tych od kamieni wyrzucanych przez oponę na dolne widełki tylnego trójkąta.

Jeśli chciałbyś zobaczyć fotki real czarno-czerwonej ramy Accenta to zapraszam na moją stronkę: www.bogus-bike.yoyo.pl

Fotki już mocno nieaktualne, ale jakiś pogląd będziesz miał.

Pozdrawiam i zachęcam do zakupu, chyba że jesteś zdecydowany na coś droższego.

Napisano

No bogus muszę powiedzieć, że Twój El Nino przykuł moją uwagę już jak szukałem zdjęć w Google i spodobał mi się. Jeżeli złożę rower na tej ramie to będę dążył żeby mój rower był kolorystycznie dobrany tak jak Twój.

Podobają mi się czerwone linki, pewnie nie tylko mi :D

Powiedz mi przy okazji jak się spisuje Raidon?

Bo ja jestem bardziej przekonany do RS Tora, a to porównywalne amortyzatory więc jestem ciekaw.

Co do kolorów to lubię agresywnie wyglądające ramy ale Cube w kolorystyce czarny mat ma coś w sobie.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Dzięki za fajną opinię, ale muszę cię zmartwić, bo obecnie pancerze są czarne, bo rower wydawał się już zbyt przekombinowany.

Teraz staram się skompletować ładne czerwone dodatki, co myślę, że nieźle mi idzie.

Jak będę miał chwilkę to cyknę jakieś obecne zdjęcie.

Raidon, moim zdaniem dobry amortyzator za rozsądną cenę.

Trzyma bardzo dobrze powietrze, anoda się trzyma, po ponad 5000 km brak jakichkolwiek luzów.

Ważę 80 kg i lubię szybką jazdę w terenie, często hamuję przednim hamulcem i jest ok.

Praca, jak dla mnie ok, jest mocno stłumiony, ale mnie to pasuje.

Liści nie wybiera, podobnie jak Tora.

Ogólnie jestem nim bardzo pozytywnie zaskoczony, bo po przesiadce z RS Judy XC nie oczekiwałem cudów.

Chciałem mieć możliwość dopasowania amortyzatora pod siebie, a to była tania alternatywa dla RS'a.

Nie spodziewałem się, że tak dobrze i dzielnie będzie mi służył Raidon, no i pasuje kolorystycznie. icon_mrgreen.gif

Na chwilę obecną gdybym miał zmieniać Raidona to na Epicona, a najchętniej na Axona, tylko czarna wersja jest niemal niedostępna w Polsce.

Teraz czekam na nowości Suntoura na rok 2011.

• Mod Team
Napisano

Dodatki są delikatne i naprawdę świetnie pasują.

Mam czerwony zacisk sztycy, śruby w korbie, top cup oraz zaciski kół.

Ten czerwony jest taki ciemno-krwisty, efekt jest według mnie super.

A wiadomo, że nie można przekombinować, dlatego już nic nie zmieniam.

Napisano

Cześć. Też mam 192 cm i ramę 21" (Kross A6 2008). Przyznam się, że do jazdy po lesie ta rama jest za duża! Kross montuje mostek 110 cm w tych rowerach, zmieniłem na 75, siodło podsunięte do przodu a i tak kilka centymetrów dla mnie za daleko kierownica. Następny rower na pewno będzie na mniejszej ramie (max 20,5").

Napisano

co do rozmiaru to nie przesadzałbym - ja przy wzroście 186 jeździłem na 20 i to było trochę za dużo 19 byłoby optymalnie więc proponuje się przymierzać do 20 20,5

tu masz dwie ciekawe ramy w twoim przedziale cenowym

http://www.bikecenter.pl/index.php?p4296,cube-attention-black-n-green-2010-rama

http://www.bikecenter.pl/index.php?p4295,cube-ltd-pro-white-metal-blue-2010-rama

ale trzeba uważać na malowanie bo warstwy lakieru sa czasami jakby naklejone na siebie - zwróć na to uwagę jak zdecydujesz się na Cube

poleciłbym również radona ale już mało tego zostało i same 18 zwykle ale rama godna polecenia

albo

http://allegro.pl/rockrider-8xc-rarytas-wyczynowa-ramka-21-i1340015930.html

jakaś merida tfs w tej cenie na pewno się znajdzie

Napisano

Co do wielkości ramy to bym nie mówił, że przy 192cm wzrostu 22" rama jest za duża. To wszystko jest zależne od indywidualnych preferencji, jak i budowy ciała. Sam kiedyś jeździłem na ramie 21" (186cm wzrostu) i była idealna dla mnie, teraz jeżdżę na 20" A6 2009 i odnoszę wrażenie jakby momentami rama była za duża. Z tego co sobie tak lukałem i mogłem się przymierzyć pasowała mi teraz jedna rama Felt'a w 19.5" rozmiarze.

Każdy producent sobie po swojemu z geometriami kombinuje i dlatego najlepiej jest móc przymierzenia się do konkretnej ramy i to najlepiej w kilku rozmiarach, żeby mieć porównania.

Poza tymi ramkami wcześniejszymi, możesz jeszcze zwrócić uwagę na Author Egoist lub Poison Zyankali, jak Ci się trafi kupisz taką ramkę za 800zł.

Napisano

Poza tymi ramkami wcześniejszymi, możesz jeszcze zwrócić uwagę na Author Egoist lub Poison Zyankali, jak Ci się trafi kupisz taką ramkę za 800zł.

Tutaj masz aukcje Visiona 19cali, ale tylko Disc - nówka. Co do Egoista to w przyszłym roku nowy ma być za 950zł, pisałem już gdzieś o tym na forum, więc warto poczekać.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam po przerwie

Trochę już przejrzałem tych wszystkich ram, zwłaszcza te które mi polecaliście.

Jednak po przeglądaniu tego wszystkiego trafiła mi się - tak myślę - okazja kupna ramy Cube LTD Team

Chciałbym poznać Wasz opinie o niej jak i zastrzeżenia ogólne do marki Cube.

Z tego co się dowiedziałem to seria LTD jest jakoś ze środka jeśli chodzi o modele Cube.

Podoba mi się malowanie - zielono-czarne

Na koniec czy kupilibyście używaną ramę z roku 2009?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...