JozekRC Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Witam. Mam problem z obręczami alexrimsa dm24. Mianowicie.. zakupiłem nowe koła na właśnie tych obręczach. Przełożyłem opony ze starych kół do nowych. Podczas przekładania strasznie ciężko wchodziły te oponki na DM24. Oponki to Kenda rozmiar 26x1.95 - może za wąskie do tych obręczy? Czy tak ciasno ma to wchodzić ? w porównaniu do starych kół nie było żadnego problemu. Teraz będę musiał zakupić łyżki a i tak pewnie nie będzie zbyt łatwo. Planuję zakup nowej oponki na tył i tu właśnie pytanie.. jaki rozmiar minimum / maximum ? Jestem laikiem w tym temacie i liczę na pomoc bardziej ode mnie doświadczonych forumowiczów. Pozdrawiam Bartek
cichy66 Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Do tej Downhill-owej felgi ta opona jest za wąska,myślę że minimum 2,3
rastatajm Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Nie koniecznie, jakieś 2,2 też da radę, np. w Signie są te obręcze i opona 2,25 - http://www.kross.pl/rower/85-Sign_DS2.html
JozekRC Napisano 29 Listopada 2010 Autor Napisano 29 Listopada 2010 Myślałem kupić 2,0 - nie da rady zupełnie ?
Fenthin Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Wchodzisz tu: Tabelka, szukasz na obręczy jej szerokości WEWNĘTRZNEJ, rozmiaru opony w systemie ISO i jeśli masz w tabelce X, znaczy powinna pasować. Czyli przykładowo dla obręczy o szerokości 19mm (19C) pasują opony od 28mm. I jeszcze ISO: Tabelka2 Szukasz rozmiaru opony zbliżonego do swojej, np. 26x2.0 i to jest inaczej 54-559 Patrzysz na PIERWSZĄ liczbę, czyli 54. Teraz do tableki w górę - opona o 54mm wchodzi na wszystkie obręcze, które mają szerokość conajmniej 19mm. Jeżeli nie znajdziesz swojej opony, szukaj najbliższej węższej. Jeśli wejdzie na Twoją obręcz, to i szersza wejdzie. Pozdro
Koen Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Nie wiem czemu 2.0 miała by nie pasować. To że ciężko wchodzi - niektóre opony/obręcze tak mają. Dwie, trzy łyżki i wejdzie. Tylko po co taka szeroka i ciężka obręcz do takiej cienkiej oponki?
JozekRC Napisano 29 Listopada 2010 Autor Napisano 29 Listopada 2010 Po prostu chciałem wytrzymałe koła na dobrych piastach i akurat trafiły się dm24. Kupię kilka łyżek i po sprawie. Dzięki panowie
Nudziarz Napisano 8 Grudnia 2010 Napisano 8 Grudnia 2010 Do tych felg min 2.35 to jest minimum ja miałem 2.0 i robił się offset. Schwable Space jest wg mnie idealna do tej felgi.
tobo Napisano 8 Grudnia 2010 Napisano 8 Grudnia 2010 Jedyna reguła techniczna to ta, że opona powinna być szersza niż obręcz. Reszta aspektów - sensowności takiej kombinacji - to już sprawa indywidualna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.