kudlatty Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Na razie mam wybór Epicon tylko On nie jest na razie dostępny . Drugi Epicon. Musze zadzwonić bo za zdj. z piv. a pisze "Przystosowany pod hamulce tarczowe". I Raidon. Warto dołożyć do Epicona czy kupić Raidona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Na razie zostały te dwa Epicony. Dzwoniłem do tego z alledrogo i powiedział że ma bez pivotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Oj myślę, że warto dołożyć do Epicon'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 I się zdziwicie Wczoraj wysłali Tore. Poczytałem troche opini, dobrych opini , a na Allgro pojawiła się w cenie 599zł, Solo Air z manetką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Jeszcze powiedz, czy to jest 318/Race, czy też jakaś inna, bez Motion Control? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Tora za 600zł..? Osobiście za tą samą (30-50zł różnicy góra) wolał bym o 0.5kg lżejszego Epicona 2010. Takie kowadło za 600zł to dla mnie nie porozumienie, ale jak kto woli.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Jeszcze powiedz, czy to jest 318/Race, czy też jakaś inna, bez Motion Control? 302 Solo Air L.O. Tora za 600zł..? Osobiście za tą samą (30-50zł różnicy góra) wolał bym o 0.5kg lżejszego Epicona 2010. Takie kowadło za 600zł to dla mnie nie porozumienie, ale jak kto woli.. Epicona za tą cene nie mogłem znależć. Tu będą dopiero w lutym, tu bez pivotów tu z pivotami ale za 680 zł. Raidony też bez pivotów więc została tora. Ps. To prawda, że Tora ma dwie komory powietrzne pompowane przez jeden wentyl? Wyczytałem to na allegro i na stronie Rock Shoxa (chyba, że źle wyczytałem ?) Czy, np. jak w Raidonie jedna komora powietrzna i sprężyny (Odp na pytanie skąd wiesz, że są tam sprężyny? Widziałem na własne oczy przy zmienianiu skoku) za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Tu będą dopiero w lutym To już tak na gwałt był ci potrzebny? Ja bym tak nie zrobił, niemniej pozostaje Ci życzyć dużo radości z powodu cyklozy. Tak nawiasem mówiąc czy to będzie Tora czy Epicon na pewno będziesz miał banana na twarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Chłopaki, spokojnie:) Ta Tora jest całkiem w porządku. A to, że kupił ten a nie inny amortyzator, to jego decyzja. Życzę Ci uciechy z jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 A mnie ciekawi to samo co kolegę kudlatego. Czy to prawda z tymi dwiema komorami pompowanymi jednym wentylem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Więc wam odpowiem-to prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Dla mnie to bardziej jedna komora z przepierzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Dwie komory pompowane jednym wentylem?????? Serio? Pierwsze słysze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Na stronie Rock Shoxa Wchodzisz w zakładkę Technologies i piszę Solo Air- The positive and negative air spring Google przetłumaczyło mi to na: Solo Air Bardzo trwały system sprężyn. Komorach negatywnych i pozytywnych pneumatycznych wypełnione są jednocześnie równe ciśnienie powietrza przez jeden zawór Schrader, upraszcza konfigurację zawieszenia zachowując lekkość i luksus jazdy Dual Air. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Teoretycznie prościej byłoby dać zwykłą stalowa negatywna sprężynę i jeden tłok do komory powietrznej jak w Manitou. W momencie kiedy są 2 komory powietrzne to chyba łatwiej jest dać 2 wentyle żeby lepiej ustawić amora pod siebie. Jeśli byłoby jak mówisz to nie było by takiej możliwości, bo najprawdopodobniej do jednej i drugiej komory pompowałbyś takie same ciśnienie przez jeden wentyl. A wątpię że dawałoby to taki sam luksus jazdy jak Dual Air Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 bo najprawdopodobniej do jednej i drugiej komory pompowałbyś takie same ciśnienie przez jeden wentyl. Komorach negatywnych i pozytywnych pneumatycznych wypełnione są jednocześnie równe ciśnienie powietrza przez jeden zawór Z tego wynika, że takie samo ciśnienie będzie w negatywnej jak i w pozytywnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Tore trzymam właśnie w w ręce pewnie będe zmieniał skok z 80mm na 100mm to zobacze czy są tam te dwie komory. Z obrazków na stronie Rock Shoxa widać dwie komory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Mam jeszcze jedno pytanie. Czytałem gdzieś, że Tora 302 model 07-08 ma tłumik MC. To prawda? Bo mi się wydaje, że nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Teoretycznie prościej byłoby dać zwykłą stalowa negatywna sprężynę i jeden tłok do komory powietrznej jak w Manitou. W momencie kiedy są 2 komory powietrzne to chyba łatwiej jest dać 2 wentyle żeby lepiej ustawić amora pod siebie. Jeśli byłoby jak mówisz to nie było by takiej możliwości, bo najprawdopodobniej do jednej i drugiej komory pompowałbyś takie same ciśnienie przez jeden wentyl. A wątpię że dawałoby to taki sam luksus jazdy jak Dual Air Najwyższe modele do enduro/fr/dh mają sprężyne solo air, lyrik, totem, boxxer. Widocznie z jakiegoś względu ten system jest jednak lepszy niż dual air a nie jest napisane że widelce te mają ułomne działanie co do komfortu. Miałem manitou z noble i chodził czulej niż alternatywa z negatywną sprężyną stalową. Do tego dochodzi kulawa dostępność sprężyn stalowych negatywnych, przynajmniej do tej pory tak było. A co do pytania kudlatego o 302 z mc, nie wydaje mi się żeby miał on kiedykolwiek mc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Jutro chyba będę skok zmieniał to się okaże jak tam jest w środku PS.Tobo mógłbyś zerknąć http://www.forumrowerowe.org/topic/80783-galeria-znikajace-zdjecia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Czym się rózni teflon od TiN i od czego jest skrót TiN? Gdzie ma on zastosowanie w życiu codziennym? http://en.wikipedia.org/wiki/Titanium_nitride a z Polskiego : Azotek tytanu (TiN) nanosi się na narzędzia tnące, formujące i ślizgowe. Warstwa TiN o grubości od 0,5 do kilku mikrometrów daje wzrost twardości powierzchniowej do 2400 HV. Czas pracy narzędzi ulega znacznemu wydłużeniu (do kilkunastu razy). Natryskiwane plazmowo powłoki z TiN nanoszone są na elementy robocze łopatek turbin, silników i narzędzi skrawających. Ps. To tak dla wiedzy ogólnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Zmontowany W porównaniu do XCM-a masełko... Jak trochę pojeżdżę to napisze jak działa. Nie będzie to chyba prędko bo u mnie -15 stopni i śniegu po kolana Ale jak tylko się będzie dało gdzieś jechać no to na rower i jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Dzisiaj była krótka przejażdżka. Jak na -10 stopni jak na razie super. Zobaczę co bedzię dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Wczoraj była już dłuższa ale dalej krótka przejażdżka. 13km, i wszędzie oprócz asfaltu (czasem nawet i na nim) był lód, więc nie dało się jechać gdzieś dalej (zacząłem żałować, że opony z kolcami zostały w garażu ). Był krótki właściwie dwa odcinki bez asfaltu jeden z mniejszymi kamykami jeden na drugim i drugi prawie równy. . Praca była odczuwalna nawet dobrze (w porównaniu do XCM-a nie było czuć tych nierówności ) ale jakieś tam wstrząsy były. Jak na razie jestem bardzo zadowolony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 302-ka nigdy nie miała Motion Control, tylko 318 Solo Air Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.