Skocz do zawartości

[Amortyzator]Do 600zł

kudlatty

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze powiedz, czy to jest 318/Race, czy też jakaś inna, bez Motion Control?

302 Solo Air L.O.

Tora za 600zł..? Osobiście za tą samą (30-50zł różnicy góra) wolał bym o 0.5kg lżejszego Epicona 2010. Takie kowadło za 600zł to dla mnie nie porozumienie, ale jak kto woli..

Epicona za tą cene nie mogłem znależć. Tu będą dopiero w lutym, tu bez pivotów tu z pivotami ale za 680 zł. Raidony też bez pivotów więc została tora.

Ps. To prawda, że Tora ma dwie komory powietrzne pompowane przez jeden wentyl? Wyczytałem to na allegro i na stronie Rock Shoxa (chyba, że źle wyczytałem :) ?) Czy, np. jak w Raidonie jedna komora powietrzna i sprężyny (Odp na pytanie skąd wiesz, że są tam sprężyny? Widziałem na własne oczy przy zmienianiu skoku) :P za odpowiedź

Tu będą dopiero w lutym

To już tak na gwałt był ci potrzebny?

Ja bym tak nie zrobił, niemniej pozostaje Ci życzyć dużo radości z powodu cyklozy.

Tak nawiasem mówiąc czy to będzie Tora czy Epicon na pewno będziesz miał banana na twarzy.

Na stronie Rock Shoxa Wchodzisz w zakładkę Technologies i piszę

Solo Air- The positive and negative air spring

Google przetłumaczyło mi to na:

Solo Air

Bardzo trwały system sprężyn. Komorach negatywnych i pozytywnych pneumatycznych wypełnione są jednocześnie równe ciśnienie powietrza przez jeden zawór Schrader, upraszcza konfigurację zawieszenia zachowując lekkość i luksus jazdy Dual Air.

Teoretycznie prościej byłoby dać zwykłą stalowa negatywna sprężynę i jeden tłok do komory powietrznej jak w Manitou. W momencie kiedy są 2 komory powietrzne to chyba łatwiej jest dać 2 wentyle żeby lepiej ustawić amora pod siebie. Jeśli byłoby jak mówisz to nie było by takiej możliwości, bo najprawdopodobniej do jednej i drugiej komory pompowałbyś takie same ciśnienie przez jeden wentyl.

A wątpię że dawałoby to taki sam luksus jazdy jak Dual Air ;)

bo najprawdopodobniej do jednej i drugiej komory pompowałbyś takie same ciśnienie przez jeden wentyl.
Komorach negatywnych i pozytywnych pneumatycznych wypełnione są jednocześnie równe ciśnienie powietrza przez jeden zawór

Z tego wynika, że takie samo ciśnienie będzie w negatywnej jak i w pozytywnej.

Teoretycznie prościej byłoby dać zwykłą stalowa negatywna sprężynę i jeden tłok do komory powietrznej jak w Manitou. W momencie kiedy są 2 komory powietrzne to chyba łatwiej jest dać 2 wentyle żeby lepiej ustawić amora pod siebie. Jeśli byłoby jak mówisz to nie było by takiej możliwości, bo najprawdopodobniej do jednej i drugiej komory pompowałbyś takie same ciśnienie przez jeden wentyl.

A wątpię że dawałoby to taki sam luksus jazdy jak Dual Air :)

Najwyższe modele do enduro/fr/dh mają sprężyne solo air, lyrik, totem, boxxer. Widocznie z jakiegoś względu ten system jest jednak lepszy niż dual air a nie jest napisane że widelce te mają ułomne działanie co do komfortu.

Miałem manitou z noble i chodził czulej niż alternatywa z negatywną sprężyną stalową.

Do tego dochodzi kulawa dostępność sprężyn stalowych negatywnych, przynajmniej do tej pory tak było.

A co do pytania kudlatego o 302 z mc, nie wydaje mi się żeby miał on kiedykolwiek mc.

Czym się rózni teflon od TiN i od czego jest skrót TiN? Gdzie ma on zastosowanie w życiu codziennym?

http://en.wikipedia.org/wiki/Titanium_nitride

a z Polskiego :

Azotek tytanu (TiN) nanosi się na narzędzia tnące, formujące i ślizgowe. Warstwa TiN o grubości od 0,5 do kilku mikrometrów daje wzrost twardości powierzchniowej do 2400 HV. Czas pracy narzędzi ulega znacznemu wydłużeniu (do kilkunastu razy). Natryskiwane plazmowo powłoki z TiN nanoszone są na elementy robocze łopatek turbin, silników i narzędzi skrawających.

Ps. To tak dla wiedzy ogólnej ;)

Zmontowany :)

W porównaniu do XCM-a masełko...

Jak trochę pojeżdżę to napisze jak działa.

Nie będzie to chyba prędko bo u mnie -15 stopni i śniegu po kolana :P

Ale jak tylko się będzie dało gdzieś jechać no to na rower :icon_mrgreen: i jazda :)

• 4 tygodnie później...

Wczoraj była już dłuższa ale dalej krótka :icon_wink: przejażdżka. 13km, i wszędzie oprócz asfaltu (czasem nawet i na nim) był lód, więc nie dało się jechać gdzieś dalej (zacząłem żałować, że opony z kolcami zostały w garażu :icon_lol: ). Był krótki właściwie dwa odcinki bez asfaltu jeden z mniejszymi kamykami jeden na drugim i drugi prawie równy. :rolleyes:. Praca była odczuwalna nawet dobrze (w porównaniu do XCM-a nie było czuć tych nierówności :thumbsup: ) ale jakieś tam wstrząsy były. Jak na razie jestem bardzo zadowolony :thumbsup:.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...