Skocz do zawartości

[rower] remont roweru

Szogun123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Achh.. korek :] Już dla pewności wcześniej napisałem e-maila z zapytaniem. Dzięki! Jak jeszcze będę miał jakieś pytania to piszę. Dzięki za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogliście :P

Napisano

http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-l-o-d-100mm-new-model-2008-i1328935089.html tu też jest korek a jest napisane, że to zwykły sprężynowy

http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-l-o-100mm-new-design-super-i1335380820.html tu korka nie ma i jest to zwykły sprężynowy wg. opisu

http://allegro.pl/suntour-raidon-rl-air-manetka-pod-tarcz-wyprzedaz-i1350601022.html tu korka nie ma a jest napisane, że powietrzny

może mi ktoś powiedzieć KTÓRY DOKŁADINE mam kupić? bo przy każej aukcji jest co innego...

miałem brać ten http://allegro.pl/nowy-amortyzator-suntour-raidon-dobra-cena-i1346039290.html ale wcale nie jestem pewien, że to powietrzny a sklep nie odpowiada...

Napisano

1. jak najbardziej widać regulator naprężenia sprężyny, nie żaden korek

2. w tamtym widzisz korek, a tu nie? też regulator, więc sprężyna stalowa

3. tu właśnie jest powietrzny

• Mod Team
Napisano

Dobrze są opisane, pierwsze dwa: po prawej blokada, po lewej pokrętło do regulacji twardości sprężyny. W trzecim zamiast pokrętła jest nakrętka pod którą jest wentyl, który sobie pompujesz :devil:.

Napisano

Tak tylko, że ja szukam pod V-ki a ten, który jest powietrzny pod V-ki nie jest... ten, który miałem kupować tzn ten 4.. może mi ktoś jasno wyjaśnić czy on jest powietrzny?

1. jak najbardziej widać regulator naprężenia sprężyny, nie żaden korek

możesz na zdjęciach pokazać jakoś z bliska jak wygląda korek a jak wygląda ten regulator?

W trzecim zamiast pokrętła jest nakrętka pod którą jest wentyl, który sobie pompujesz .

To pompuje się od góry? Nie od dołu? Ja zrozumiałem, że ten korek na dole jest do pompowania...

Ja już nie rozumiem... :devil: Chyba mylę trochę pojęcia.

Napisano

Tak tak, czytałem tę recenzję. Ja wcześniej zrozumiałem, że pompuje się od dołu a to chodzi o to, że od góry.. zdejmuje się te zaślepkę. Co jest w takim razie na dole? Bo na aukcji widać jakieś srebrne coś na lewej goleni. Tylko, że na tamtych zdjęciach z aukcji nie widać dokładnie czy jest ten korek do pompowania. A sprzedawca nie odpisuje mimo, że obecny na allegro...

• Mod Team
Napisano

Na dole goleni to srebrne pokrętło regulacji odbicia (rebound, nawet widać naklejkę z + i -). Jak sprzedawca nie odpisuje lepiej sobie odpuść, po co potem psuć sobie nerwy jak przyjdzie nie ten model? Solidny sprzedawca odpowiada na maile.

Napisano

Tak, ale przeszukałem jakieś... 30 sklepów i aukcji również nie ma z tym modelem, o który mi chodzi. A ten sprzedawca ma ponad 2000 pozytywnych komentarzy.. tylko 1 negatyw.

Napisano

Ja już po prostu wysiadam.

http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-raidon-lod-super-cena-i1337270733.html#gallery ten amortyzator ma niby na zdjęciu korek a w opisie jest, że zwykł. Czy może to nie korek? Może mi ktoś jakieś zdjęcia wysłać jak ten korek wygląda w tym modelu?

Co do sprzedawcy, u którego miałem kupować. Ponad 2300 pozytywnych komentarzy, 12 neutralnych i 1 negatywny. No i właśnie w tych 12 neutralnych każdy narzeka na beznadziejny kontakt. Od dwóch dni wysłałem gościowi 3 maile...

• Mod Team
Napisano

Jaki korek? Widać na zdjęciach że ma pokrętło do regulacji sprężyny i w opisie jest "Amortyzacja Sprężyny stalowe". Powietrzny ma zamiast pokrętła nakrętkę, dokładnie widać jaką w teście na MTBikes, więc to jest ta różnica pomiędzy modelami z amortyzacją sprężynową/powietrzną na którą powinieneś zwracać uwagę.

Napisano

Czyli to pokrętło do regulacji sprężyny to jest takie z czerwonym paskiem na środku? tak jak tutaj

A korek wygląda tak? (ten po prawej)

ehh.. no to w aukcji, z której chcę kupić wogóle nie widać czy to korek czy pokrętło regulacji...

Napisano

Chyba pora wrócić do tematu bo wszystko obróciło się o 180 stopni.

Dla tych co nie w temacie do poczytania temat niżej.

http://www.forumrowerowe.org/topic/80452-amortyzator-przod-350-400-zl/page__st__20

Dla leniwych w skrócie:

Przeprowadzam remont roweru. Zamówiłem już manetki, hamulce oraz klamki. Zostało mi 900 zł. Za tą kasę muszę kupić: Ramę, być może korbowód, przerzutkę tylną oraz amortyzator + ew. drobiazgi typu pompka do amortyzatora. 900 zł raczej nie mogę przekroczyć.

Mam właściwie pytania odnośnie ramy.. tzn Levela A2.. jak ta ramka wychodzi w porównaniu do np. Accenta El Nino czy Corrateca X-Vert Motion. Najlepiej niech wypowiedzą się na jej temat jej użytkownicy, którzy przesiedli sie z ram stalowych (chciałbym mieć porównanie co do sztywności i wytrzymałości). I jeszcze jedno: można na niej zamontować bagażnik? Trochę mi na tym zależy.

Napisano

To moim zdaniem już lepiej brać starsze ramy A6,A4,A2 277zł i masz bardzo dobrą ramkę!

One są sztywne, lekkie, dobrze wykonane, oczywiście jak na swoją cenę. Ale masa jest porównywalna z El Nino a rama 200zł tańsza.

Do tego możesz wrzucić XCR lub popolować na coś lepszego, w temacie o amorkach pisałem już na co.

A resztę dobierz sobie do budżetu.

Jeżeli chcesz szybko złożyć rower, nie możesz dołożyć nic, nie jesteś szpanerem, rama krossa to dobra propozycja.

Napisano

Z tym że ta ramka podana przez Zidentyfikowanego jest już hydroformowana co stawia ją pół półki wyżej od tych ze starych Leveli :)

Napisano

Ale ta od Levela A2 kosztuje 260 zł a ta nowa hydroformowana A6 kosztuje 400 zł... 140 zł różnicy to niemało. Duża różnica między nimi jest? Lepiej dopłacić do tej ramy czy do amortyzatora? Może mi ktoś jeszcze powiedzieć jak wygląda sprawa z bagażnikiem? Czy jest możliwy montaż normalnego czy musiałbym na sztycy?

No korby to już raczej na pewno Deore. Ale może mi ktoś jeszcze powiedzieć jaką różnicę poczuje między nimi a np. tańszymi (za 140 zł jest taka, która nie należy do żadnej grupy - chyba 442). Czy Deore będzie wytrzymalsza, sztywniejsza? Żeby to było jakoś optymalnie, a nie, że jak depnę mocniej to mi się rama na boki giąć będzie :)

Napisano

Wafel każdy chwali to co posiada:P. Generalnie powiem tak jeżeli masz zamiar w przyszłości dalej inwestować w rower to kup lepszą ramę, może jednak warto pomyśleć nad el nino czy innym accentem, Może coś używanego, czasem się trafiają ładne ramki, albo z demontażu. Ale jeżeli chcesz jeździć, nie masz aspiracji do budowy roweru lekkiego jak piórko, starsze ramy krossa są ok. Sam zbudowałem dziewczynie rower na takiej ramie, i z całą pewnością jest zadowolona. Ja też, bo teraz używam go jako zimowego.

Noo ale tak jak mówię jeżeli masz w planach jakiś wyższy osprzęt, amorka pokroju SIDa czy jakieś FOXy to wypadało by kupić lepszą ramke.

Napisano

Jeśli już konfrontować ze sobą A6 i El nino to warto zauważyć, że Kross w rozmiarze 18" ma górną rurę dłuższą o ponad 2 cm oraz bazę kół większą o 1 cm niż El nino w rozmiarze 19".

Co za tym idzie - El nino to ramka zwrotniejsza, łatwiej składa się w kręte ścieżki i żwawiej reaguje na rozkazy swego pana.

Na Krossie możesz uzyskać bardziej pochyloną sylwetkę i cała rama jest bardziej stabilna podczas jazdy na wprost.

Nie miałem niestety możliwości długofalowego porównania.

Na El nino przejechałem pewnie z 9 tys. km, Krossem kilkaset metrów :)

Poprzednio ujeżdżałem stalówkę z pogranicza marketu, więc mogę odpowiedzieć także na Twoje poprzednie pytanie : sztywność owszem zwiększyła się, braków w wytrzymałości nie znalazłem. Montaż bagażnika wymaga zastosowania obejm na tylnych widełkach, do kupienia za kilka groszy w sklepie metalowym.

BTW. moja El nino 19" leży grzecznie i czeka na nowego właściciela, tylko ja mam lenia i nikt nie chce mi się jej umyć :P

Napisano
nie masz aspiracji do budowy roweru lekkiego jak piórko

13kg i będę szczęśliwy :) chociaż pewnie "mania lekkości" przyjdzie z czasem :D

Noo ale tak jak mówię jeżeli masz w planach jakiś wyższy osprzęt, amorka pokroju SIDa czy jakieś FOXy to wypadało by kupić lepszą ramke.

Reba.. to chyba maks. o czym wogóle myślę. Raczej nie mam w planach super drogiego sprzętu. Myślę o klasie rowerów za 4000-5000 zł. Właściwie to chodzi mi o to, żeby ramka była wytrzymalsza, sztywniejsza i lżejsza od tej co mam ;)

Ach.. i 18" będzie za mała. teraz mam 17,5" no i jest gruuubo za mała, pozycja pochylona, kolana w gębie (wiem, przesadzam ale to dla łatwiejszego zrozumienia), ręce zgięte.. myślę raczej o 19"

Zapomniałbym. Mam jeszcze pieniądze na siodło. Tzn nie ja ale "Mikołaj funduje" :) ~100 zł. Tak wiem.. powiecie WTB :) No a na poważnie, chodzi mi o wygodne siodło na naprawdę spore trasy. Obecne jakie mam - Velo Tempo 2 D2 jest BARDZO WYGODNE i właściwie można jechać z 70-80km cały czas... ale jest trochę za szerokie i powoduje otarcia (mimo, że jeżdzę czasem w pampersie :P). Zależy mi na siodle tak wygodnym jak Velo a jednocześnie powodującym mniejsze otarcia no i bardziej wytrzymałym. Velo ma powyginane te "druty". Z resztą jak chcecie mogę pokazać zdjęcia. Przez to nie ma właściwie żadnej amortyzacji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...