Skocz do zawartości

[stojak serwisowy] który wybrać, może opinie z użytkowania ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Według mnie nr.1 albo 3, osobiście preferuję stojaki typu 3, ponieważ dają możliwość regulowania położenia roweru względem podłoża, dlatego ja wybrałbym tego Velomann-a

Napisano

Ja też używam w domu stojaka firmy Velomann i polecam go wszystkim, bardzo podnosi się komfort serwisowania roweru.

Napisano

Stojak nr 1 bardzo fajny do regulacji przerzutek, ale jeśli miałbym na nim coś mocniej przykręcać, to bałbym się o wgniot na dolnej rurze ramy

nr 2 i 3 to według mnie to samo (poprawcie mnie jeśli się mylę) z tym, że nr 3 to wyrób oryginalny. Być może diabeł tkwi w jakości wykonania, trwałości.

To tyle co mogę powiedzieć na podstawie zdjęć :(

Wydaje mi się że warto dopłacić do nr 3, jeśli ma zapewnić długie bezobsługowe użytkowanie ;)

Napisano

Jeśli masz trochę zdolności manualnych i dostęp do spawarki i złomowiska to można zrobić taki stojak samemu ;)

Zapewne nie jest tak stabilny jak firmowy oraz nie jest mobilny ( rozkładany ) ale za kwotę ~45 zł daje radę.

Używam go już dwa lata i nie narzekam.

Napisano

Dziękuję za Wasze opinie.

W tak zwanym międzyczasie zapoznałem się z opiniami zamieszczonymi w necie [na tym forum też] na temat stojaków serwisowych.

Wybrałem stojak nr 3, ale za cenę nieco niższą.

detonator - pomysł i realizacja stojaka godna uwagi, ale w moim przypadku niezbyt opłacalna w realizacji.

Kupno materiału [profile, śrubki, szczypce, farba, zaślepki do profili], cięcie-gięcie, porządne estetyczne i fachowe spawanie, porządne pomalowanie no i czas na to poświęcony to pewnie wyszłoby niewiele taniej niż kupno gotowego stojaka.

Z mojej strony "to by było na tyle"

Dziękuję.

Pozdrawiam

Napisano

@marekgda, gratulacje ;) Pamiętaj tylko jednej ale bardzo ważnej kwestii: nie zaciskaj mocno łapy na rurach. Ludzie notorycznie zaciskają na siłę a to jest zupełnie niepotrzebne. Łapa utrzyma rower jeżeli będzie się zaciskała z minimalnym oporem. Tam są plastikowe elementy więc delikatnie z nimi :)

Napisano

Polecam się :) Zapomniałem dopisać we wcześniejszym poście: nie zniechęcaj się po otwarciu pudełka i pierwszym oglądaniu instrukcji. Ona jest po prostu beznadziejna, ale śrubkując na spokojnie bez problemu skręcisz stojak :) Wiem, że to brzmi wręcz śmiesznie ale naprawde manual jest koszmarny i inni użytkownicy Velomanna mówią podobnie :)

Napisano

Jeszcze czekam na Velomann Bikestar. No, ale jak zima ze śniegiem to zima - i z kurierami różnie może być. Myślę że ze śrubkologią dam radę.:)

Pozdrawiam

Napisano

eee lepiej poczekać na tym stojaku robota przy rowerku to przyjemność,

też go polecam choć wadą są te pomarańczowe pastiki na nóżkach, lepiej jak by miały kształt okrągły i były z twardej gumy, cały stojak byłby bardziej stablilny

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jeśli chodzi o stojaki to nabijanie misek- ogólnie praca przy sterach jest znacznie łatwiejsza czy np. buja rowerem przy nabijaniu?

W domowych warunkach jak nie mam stojaka- jak sobie poradzić z montażem sterów?

Napisano

Normalnie, opierasz ramę o krzeszło, SMARUJESZ MISKĘ SMAREM, ustawiasz , młotek i deska BUM. Siedzi. To samo z drugą stroną. Nabijanie (domowym sposobem) przy użyciu stojaka to średni pomysł. Gdybyś miał prasę do sterów to bez problemu. Ja wolę odpiąć rower jeżeli mam w niego czymś walić. Stojak nie służy do takiej walki.

Napisano

Idziesz do metalowego albo na złom, szukasz długiej śruby o grubości conajmniej 10mm, nakrętek oraz podkladek różnej wielkości. Składasz to wszystko do kupy mniej więcej tak: nakrętka->podkładka->podkładka--------->podkładka->podkładka->nakrętka i masz piękną prasę do sterów. W miejsce "długiej strzałki" wsadzasz ramę i miskę. Skręcasz to powolutku kluczem francuzem albo płaskim i miska ładnie siada w ramie. Bez walenia, bez szarpania się i można to zrobić spokojnie z ramą zawieszoną na stojaku. Koszt takiego "urządzenia" to grosze, a jak masz znajomego w jakimś zakładzie zajmującym się montażem konstrukcji metalowych to friko :icon_cool:

Napisano

Widziałem ten sposób na praskę- ale siwy jaki ten świat mały ze Zgierza jesteś więc wiesz: w Castoramie dostanę wszystko?Czy w ŁDZ znasz może jakiś dobry metalowy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...