marekgda Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Witam Mikołaj się zbliża i może będzie patrzył życzliwym okiem na cyklistę. Co myślicie o takich stojakach serwisowych: - stojak nr 1 - stojak nr 2 - stojak nr 3 Może macie doświadczenia praktyczne z użytkowania tego typu sprzętu ? Pozdrawiam
radomir82 Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Według mnie nr.1 albo 3, osobiście preferuję stojaki typu 3, ponieważ dają możliwość regulowania położenia roweru względem podłoża, dlatego ja wybrałbym tego Velomann-a
1415chris Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Z tego co sie orientuje velomann i jego rozne odpowiedniki sa dosyc popularne, cena/funkcjonalnosc. Sam uzywam z powodzeniem podobnego patentu za podobne pieniadze.
straub Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Ja też używam w domu stojaka firmy Velomann i polecam go wszystkim, bardzo podnosi się komfort serwisowania roweru.
skydancer Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Nic więcej niż to nie potrzeba, poważnie!
radomir82 Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Ergonomia pracy przy takim stojaku jest co najmniej wątpliwa Takie cos nadaje się co najwyżej do celów ekspozycyjnych
Artro Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Stojak nr 1 bardzo fajny do regulacji przerzutek, ale jeśli miałbym na nim coś mocniej przykręcać, to bałbym się o wgniot na dolnej rurze ramy nr 2 i 3 to według mnie to samo (poprawcie mnie jeśli się mylę) z tym, że nr 3 to wyrób oryginalny. Być może diabeł tkwi w jakości wykonania, trwałości. To tyle co mogę powiedzieć na podstawie zdjęć Wydaje mi się że warto dopłacić do nr 3, jeśli ma zapewnić długie bezobsługowe użytkowanie
detonator Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Jeśli masz trochę zdolności manualnych i dostęp do spawarki i złomowiska to można zrobić taki stojak samemu Zapewne nie jest tak stabilny jak firmowy oraz nie jest mobilny ( rozkładany ) ale za kwotę ~45 zł daje radę. Używam go już dwa lata i nie narzekam.
jacekc12 Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 detonator podoba mi się pomysł z kluczem jako zacisku <plus> nie wiedziałem jak to rozwiązać w swoim, ale teraz już wiem dzięki
detonator Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 Klucz ten zwie się kleszczami morsa . Do niego spawamy dwa kątowniki. Całość dość prosta w budowie
marekgda Napisano 2 Grudnia 2010 Autor Napisano 2 Grudnia 2010 Dziękuję za Wasze opinie. W tak zwanym międzyczasie zapoznałem się z opiniami zamieszczonymi w necie [na tym forum też] na temat stojaków serwisowych. Wybrałem stojak nr 3, ale za cenę nieco niższą. detonator - pomysł i realizacja stojaka godna uwagi, ale w moim przypadku niezbyt opłacalna w realizacji. Kupno materiału [profile, śrubki, szczypce, farba, zaślepki do profili], cięcie-gięcie, porządne estetyczne i fachowe spawanie, porządne pomalowanie no i czas na to poświęcony to pewnie wyszłoby niewiele taniej niż kupno gotowego stojaka. Z mojej strony "to by było na tyle" Dziękuję. Pozdrawiam
enduroriderPL Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 @marekgda, gratulacje Pamiętaj tylko jednej ale bardzo ważnej kwestii: nie zaciskaj mocno łapy na rurach. Ludzie notorycznie zaciskają na siłę a to jest zupełnie niepotrzebne. Łapa utrzyma rower jeżeli będzie się zaciskała z minimalnym oporem. Tam są plastikowe elementy więc delikatnie z nimi
marekgda Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Napisano 3 Grudnia 2010 Dziękuję za radę praktyczną. Na razie to rada teoretyczna bo oczekuję na przesyłkę. Pozdrawiam
enduroriderPL Napisano 3 Grudnia 2010 Napisano 3 Grudnia 2010 Polecam się Zapomniałem dopisać we wcześniejszym poście: nie zniechęcaj się po otwarciu pudełka i pierwszym oglądaniu instrukcji. Ona jest po prostu beznadziejna, ale śrubkując na spokojnie bez problemu skręcisz stojak Wiem, że to brzmi wręcz śmiesznie ale naprawde manual jest koszmarny i inni użytkownicy Velomanna mówią podobnie
marekgda Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Napisano 6 Grudnia 2010 Jeszcze czekam na Velomann Bikestar. No, ale jak zima ze śniegiem to zima - i z kurierami różnie może być. Myślę że ze śrubkologią dam radę. Pozdrawiam
rainier Napisano 10 Grudnia 2010 Napisano 10 Grudnia 2010 eee lepiej poczekać na tym stojaku robota przy rowerku to przyjemność, też go polecam choć wadą są te pomarańczowe pastiki na nóżkach, lepiej jak by miały kształt okrągły i były z twardej gumy, cały stojak byłby bardziej stablilny
P3NNY Napisano 1 Stycznia 2011 Napisano 1 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o stojaki to nabijanie misek- ogólnie praca przy sterach jest znacznie łatwiejsza czy np. buja rowerem przy nabijaniu? W domowych warunkach jak nie mam stojaka- jak sobie poradzić z montażem sterów?
enduroriderPL Napisano 1 Stycznia 2011 Napisano 1 Stycznia 2011 Normalnie, opierasz ramę o krzeszło, SMARUJESZ MISKĘ SMAREM, ustawiasz , młotek i deska BUM. Siedzi. To samo z drugą stroną. Nabijanie (domowym sposobem) przy użyciu stojaka to średni pomysł. Gdybyś miał prasę do sterów to bez problemu. Ja wolę odpiąć rower jeżeli mam w niego czymś walić. Stojak nie służy do takiej walki.
enduroriderPL Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Nie ma sprawy Spokojnie dasz sobie radę tylko nie rób nic na siłę i pamiętaj o desce/przekładce i koniecznie o posmarowaniu misek przed wbiciem.
P3NNY Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Tak wiem już jestem teoretycznie przygotowany mam nadzieję że wyjdzie smacznie.
enduroriderPL Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Będzie dobrze, nie ma się co bać. Rób wszystko starannie i bez pośpiechu a efekt będzie wysmienity.
siwy84 Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Idziesz do metalowego albo na złom, szukasz długiej śruby o grubości conajmniej 10mm, nakrętek oraz podkladek różnej wielkości. Składasz to wszystko do kupy mniej więcej tak: nakrętka->podkładka->podkładka--------->podkładka->podkładka->nakrętka i masz piękną prasę do sterów. W miejsce "długiej strzałki" wsadzasz ramę i miskę. Skręcasz to powolutku kluczem francuzem albo płaskim i miska ładnie siada w ramie. Bez walenia, bez szarpania się i można to zrobić spokojnie z ramą zawieszoną na stojaku. Koszt takiego "urządzenia" to grosze, a jak masz znajomego w jakimś zakładzie zajmującym się montażem konstrukcji metalowych to friko
enduroriderPL Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Nie wiem od ilu lat się zbieram do tego zeby taką "prasę" zrobić i zawsze kończy się na gumowym młotku i robocie co zajmuje 5 minut Tak, wiem że to wina mojego lenistwa i nic więej
P3NNY Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Widziałem ten sposób na praskę- ale siwy jaki ten świat mały ze Zgierza jesteś więc wiesz: w Castoramie dostanę wszystko?Czy w ŁDZ znasz może jakiś dobry metalowy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.