Skocz do zawartości

[Full retro] Prosze o opinie i przydatne informacje

ttomii88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Pod wpływem chwili zakupiłem na allegro taki zestawik:

http://allegro.pl/mam-na-sprzedaz-rame-i1339850963.html

Obecnie oczekuje przesylki.

Proszę o opinie forumowiczow o tym sprzecie, może jakies informacje na temat ramy ponieważ niestety nic nie znalazłem a sprzedający sam nie wie co sprzedaje.

Rozpozna może ktos po zdjęciach jaki to model hamulca formula?

Jaki to dokladnie model dampera?

Rame planuje użytkować w ciezszym XC podchodzącym pod enduro.

Z marzocchi Z1 miałem już styczność wiec wiem co to za rewelacyjny sprzet jednak nie wiem czego mogę się spodziewac po ramie i hamulcach.

Lubuje sie w starszch konstrukcjach ( obecnie rocky mountain element race z 1999r) jednak potrzebuje czegos o troche wiekszym skoku zawieszenia.

Z gory dziekuje za opinie oraz przydatne informacje, może jakies linki o sprzecie.

Pozdrawiam.

Napisano

Amor z tyłu to fox alps, hm, gdybam że ma z... 12 lat.

Rama to system urt, czyli dziś juz wymarły, cały napęd znajduje się na wahaczu; taka konstrukcja by wyeliminować szarpanie korb. Zawieszenie mało aktywne jak na dzisiejsze standardy.

Nie wiem ile całość ma lat ale jest bardzo wiekowa. Wahacz raczej na łożyskach ślizgowych, nie do kupienia jeśli są lub powstaną luzy.

Te formule to chyba nastepca modelu evoluzione, w niemieckim teście wypadły bardzo słabo, miał je też mój kolega i były wyłącznie spowalniaczami. No ale to może być jedynie pech, bo w tamtym czasie tarczówki były rzadsze w rowerach niż wszy na głowie łysego :)

Twój rm to wielozawiasowiec, wg mnie zawieszenie w tym pigu będzie mniej aktywne i niespecjalnie coś zyskasz. Tłumik wygląda na dosyć niestandardowy jak na dzisiejsze normy, długość całkowita jak i skok tłoka.

Napisano

To podobno sprzęt z 1999 roku , był robiony w 3 wersjach (trochę inne standardy ni dzisiaj) XC, Freeride, DH. Rower ma możliwość zmiany skoku zawieszenia.

Napisano

Dziekuje za cenne informacje. Czy sprzet wart jest swojej ceny? Zakladajac, ze nie jest wyjechany do granic mozliwosci i nie wymaga wiekszego nakladu finansowego.

Napisano

O ile wzrok mnie nie myli to mufa suportu jest przyspawana do głównego trójkąta więc nie jest to URT a często obecnie spotykany jednozawias.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...