Skocz do zawartości

[amortyzatory]

aegis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , w zwiazku z tym ze poskładałem swojego pierwszego fulla ,zwracam sie z prośba o pomoc w ustawieniu odpowiednich ciśnien w amorach(przód Reba '09 SL i tył RP 23)- moja waga to 81kg,po niedzielnym obiadku do 83 :down: .Kompletnie nie mam pojecia jak to ustawic(oczywiscie oprócz przeczytanych tematów na niejednym forum),wolałbym jednak skozystac z doświadczeń fachowców.Nie dysponuje równiez pompka.Oczywiscie udzielenie pomocy ,bedzie wynagrodzone ^^.

Mieszkam w Mikołowie wiec podjechanie w granicach woj.sląskiego nie jest jakimś problemem.

Napisano
  W dniu 27.11.2010 o 14:21, sznib napisał:

Pompujesz tyle żeby uzyskać odpowiedni SAG, czyli ugięcie wstępne. Ma to być 20-30% całkowitego skoku, dokłądnie masz to tutaj opisane:

http://blogrowerowy.pl/newsletter/amortyzacja-ustawianie-przedniego-zawieszenia/

opisane pieknie ładnie ale jak ktoś tego w zyciu nie robił nigdy,wolałbym podpatrzec,wysłuchac wskazówek,przynajmniej za pierwszym razem ,niz cos spartolic

Napisano
  W dniu 27.11.2010 o 14:55, Toluz napisał:

Co jak co ale tam nie ma szans niczego ''spartolić''.

Przecież on nie ma pompki, a bez niej nawet gdyby chciał to nic nie zrobi. Poza tym Reba ma osobno pompowaną komorę negatywną i przydało by się trochę doświadczenia, żeby dobrze ustawić ten amor. Podoba mi się Jego podejście, że chce skorzystać z pomocy kogoś doświadczonego jeżeli nie miał wcześniej styczności fullem. Widziałem już jak niektórzy samozwańczy mechanicy ustawiają swoje zawieszenia i są przekonani, że robią to dobrze.

Jeżeli ktoś mu pomoże, to straci mniej czasu na eksperymenty i szybciej dopasuje zawieszenie pod swój styl jazdy. Ja kiedyś wysłuchałem uwag kumpla pracującego w serwisie, który też dużo jeździ. Pomogło mi to w odpowiednim ustawieniu tłumienia do stylu jazdy i rodzaju terenu, a moje późniejsze eksperymenty z zawieszeniem poparte były doświadczeniem kogoś mądrzejszego.

Napisano

Ja myśle że w tym przypadku nie mając odpowiedniego sprzętu lepiej udaś się do pobliskiego sklepu-serwisu rowerowego i tam na pewno dopompują i doradzą co i jak,tym bardziej że teraz sezon martwy na rowery więc czasu pewnie w serwisie mają więcej niż w sezonie.

Napisano
  W dniu 27.11.2010 o 16:58, cichy66 napisał:

Ja myśle że w tym przypadku nie mając odpowiedniego sprzętu lepiej udaś się do pobliskiego sklepu-serwisu rowerowego i tam na pewno dopompują i doradzą co i jak,tym bardziej że teraz sezon martwy na rowery więc czasu pewnie w serwisie mają więcej niż w sezonie.

pewnie tak bedzie jesli nie znajde kogos chetnego kto okaze pomoc,wolałbym jednak kogos kto bedzie mi w stanie przekazac troszke podstawowej wiedzy(oprocz tego co mozna przeczytac w internecie).na pewno nie spieszy mi sie , rower szykuje na przyszły sezon.

Napisano

zawsze moge zapakowac maszyne do kombika i podjechac zaden problem,jedynie snieg troche komplikuje sprawe.Zobaczymy moze stopnieje^^

Napisano
  W dniu 27.11.2010 o 17:59, aegis napisał:

pewnie tak bedzie jesli nie znajde kogos chetnego kto okaze pomoc,wolałbym jednak kogos kto bedzie mi w stanie przekazac troszke podstawowej wiedzy(oprocz tego co mozna przeczytac w internecie).na pewno nie spieszy mi sie , rower szykuje na przyszły sezon.

Trochę cię ambicjonalnie zdopinguję: rs, tak jak praktycznie każdy producent amortyzatorów to firma amerykańska; instrukcja obsługi musi być tak napisana by jej treść był sobie w stanie przyswoić każdy nawet przeciętnie rozwinięty Yankes - bez okaleczenia siebie i zmasakrowania sprzętu :icon_lol:

Jeśli Amerykanie dają radę, ty też z pewnością dasz. :)

Hm a tak poza tym to chyba w żadnej instrukcji obsługi nie ma właściwie opisu ani rysunków poglądowych jak obsługiwać pompkę do amortyzatora :027:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.