Skocz do zawartości

[strój zimowy] Dobór kurtki

mysiak23

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jako że zacząłem jeździć również jesienno-zimową porą potrzebuję mieć dobry a zarazem praktyczny strój na ten okres.

Na chwile obecną posiadam spodnie z sofshellem z przodu (MIMO MUD - polecam), koszulke termoaktywną z długim rękawem, bluzę z softhellem w przedniej części (MIMO CANON - polecam), czapkę oraz rękawiczki. Obecnie problemem jest dla mnie górna część ubioru. Wiatr niby nie przewiewa przez przednią część bluzy, ALE przy chlodnej pogodzie ~0*C odczuwam pewien dyskomfort - gardło, klatka piersiowa (jazda ścieżkami rowerowymi do 2 godzin).

I teraz się zastanawiam co zrobić. Chciałem się poradzić bardziej doświadczonych forumowiczów... Czy taki strój będzie skuteczny:

1. koszulka termoaktywna: http://www.mikesport.pl/p/pl/4404/stoor---proathlete---bielizna-termoaktywna---meska-koszulka-dr.html

2. golf termoaktywny: http://www.mikesport.pl/p/pl/5166/stoor---meski-golf-termoaktywny.html

3. bluza MIMO CANON: http://www.mikesport.pl/p/pl/5175/mimo-canon-kurtka-rowerowa-z-softshellthermo.html

4. wiatrówka np taka: http://www.mikesport.pl/p/pl/5163/mimo-vers---ultralekka-wiatrowka-rowerowa.html

Wytłuszczone elementy garderoby mam już zakupione.

Raczej nie planuję jezdzić w deszczu, dlatego wydaje mi się że sama wiatrówka wystarczy. Obawiam się, że gdy założę kurtkę przeciwdeszczwą to zagotuję się od środka... Mylę się??? A może wiatrówkę założyć bezpośrednio na ten golf?

Dodatkowo taką cienką wiatrówkę mógłbym używać ciepłą wiosną i późnym latem...

Przeglądałem ofertę kurtek z membrany, ale wolalbym ich uniknąć... Kurtka posłuży jedynie zimą, czyli będzie mało praktyczna ;/.

Mam nadzieję, że znajdzie się użytkownik forum, który doradzi mi co z tym wszystkim zrobić :thumbsup:.

Pozdrawiam!

Przede wszystkim zamiast czapki zafunduj sobie kominiarkę membranową i kask, a na szyję Buff'a albo jakąś tańszą podróbkę (lub po prostu cienki szalik łatwy w praniu i nie rozwiązujący się w czasie jazdy).

Co do kurtki to membrana właśnie najlepiej pracuje jak jest zimno.

Ale najpierw według powyższego zafunduj sobie uszczelnienie szyi. Może się okazać że to już wystarczy.

buff lub insze wynalazki sa ok jesli nie marzniesz w twarz. jesli potrzebujesz pelnej ochrony to lepsza kominiarka. jak dla mnie kominiarka w dostateczny sposob chroni przy nawet sporym zimnie.

zwróć jednak uwagę, czy twoja kurtka ma na tyle oszerną stójkę/kołnierz, że kominiarka zmieści ci się przy pełnym zapięciu zamka - jeśli kurtka po zapięciu dosyć ściśle przylega do szyi to kominiarka będzie cię cisnąć a to mało przyjemne.

nawet przy niskich temperaturach dobrze w moim przypadku radziła sobie zwykła czapka, którą przerobiłem na potrzeby rowerowe (skrócona góra tak by bez zakładek wchodziła pod kask), lub chusta rowerowa i opaska na uszy. wiele zależy od jakości wentylacji kasku, jeśli kask ma przeciętną wentylację to nawet odradzam membranową czapke bo może być ciut za gorąco.

• Mod Team

Cześć, jako że zacząłem jeździć również jesienno-zimową porą potrzebuję mieć dobry a zarazem praktyczny strój na ten okres.

Na chwile obecną posiadam spodnie z sofshellem z przodu (MIMO MUD - polecam), koszulke termoaktywną z długim rękawem, bluzę z softhellem w przedniej części (MIMO CANON - polecam), czapkę oraz rękawiczki. Obecnie problemem jest dla mnie górna część ubioru. Wiatr niby nie przewiewa przez przednią część bluzy, ALE przy chlodnej pogodzie ~0*C odczuwam pewien dyskomfort - gardło, klatka piersiowa (jazda ścieżkami rowerowymi do 2 godzin).

I teraz się zastanawiam co zrobić. Chciałem się poradzić bardziej doświadczonych forumowiczów... Czy taki strój będzie skuteczny:

1. koszulka termoaktywna: http://www.mikesport.pl/p/pl/4404/stoor---proathlete---bielizna-termoaktywna---meska-koszulka-dr.html

2. golf termoaktywny: http://www.mikesport.pl/p/pl/5166/stoor---meski-golf-termoaktywny.html

3. bluza MIMO CANON: http://www.mikesport.pl/p/pl/5175/mimo-canon-kurtka-rowerowa-z-softshellthermo.html

4. wiatrówka np taka: http://www.mikesport.pl/p/pl/5163/mimo-vers---ultralekka-wiatrowka-rowerowa.html

Wytłuszczone elementy garderoby mam już zakupione.

Raczej nie planuję jezdzić w deszczu, dlatego wydaje mi się że sama wiatrówka wystarczy. Obawiam się, że gdy założę kurtkę przeciwdeszczwą to zagotuję się od środka... Mylę się??? A może wiatrówkę założyć bezpośrednio na ten golf?

Dodatkowo taką cienką wiatrówkę mógłbym używać ciepłą wiosną i późnym latem...

Przeglądałem ofertę kurtek z membrany, ale wolalbym ich uniknąć... Kurtka posłuży jedynie zimą, czyli będzie mało praktyczna ;/.

Mam nadzieję, że znajdzie się użytkownik forum, który doradzi mi co z tym wszystkim zrobić :wub:.

Pozdrawiam!

No to zaczynamy:

Po pierwsze soft - dobra sprawa ale jeśli tylko z przodu to poniżej -5 będzie "superoddychający" :) więc automatycznie skazujesz się na jeszcze jedną warstwę, a jak wiadomo każda kolejna warstwa będzie upośledzac odprowadzanie wilgoci. Ostatnio sporo pisałem na forum o softach i ubiorach na zimę więc dam Ci tu linki do tematów gdzie masz moje posty(mam nadzieję, że się nie obrazisz, bo szczerze, to nie chce mi się ciągle powtarzac oki? Na początek zapraszam tutaj

Dalej warto zajrzec też tu choc temat jest o spodniach ale też o stroju. I teraz proponuję zajrzec na ostatni link odnośnie mojego wymądrzania się czyli tutaj. Co do membrany - dla mnie jest to ostatecznośc. Jeśli nadeszła ta ostatecznosc i jednak masz wrażenie że efekt cieplarniany jednak cię dopadł to rozpinasz wszystkie kieszenie. Obecnie Tobo jest w fazie testów kurtki z membraną Event(podobno wypada lepiej niż Gore-tex) i gdy podleczy kontuzję to może coś skrobnie od siebie.

Dalej ogrzanie szyi - ktoś wspomniał o Buffie - super sprawa, sam takiego posiadam ale przy wmordewindzie i temperaturze -10 raczej przyda się taki kołnierz : cuś z alledrogo lub kominiarka z nieprzewiewną osłoną szyi: kolejny link.

Zapewniwszy Ci lekturę i jednocześnie ogrzawszy, zmarznięte skrobaniem szyb w samochodzie, palce udam się na dalsze przeczesywanie forum :D

Hej,

obecnie jezdze w takiej czapce: http://www.mikesport.pl/p/pl/5139/bi-bike-2051-82---czapka-wind-tube.html

Jak dla mnie bdb, wygodnie leży na głowie, nie przewiewa mi przez nią, głowa się nie poci. Także na chwile obecną nie potrzebuję kupować innej.

Jeśli chodzi o kominiarki. Nigdy nie miałem, ale wydaje mi się, że nie będzie mi w niej wygodnie. Pozatym muszę jezdzić w okularach (astygmatyzm). Ciężko by mi było je wsadzić na uszy (pewnie by mnie uciskały). Wolę nasmarować twarz jakimś tłustym kremem przed jazdą.

Kołnierz na szyję fajna sprawa, ale liczyłem na to, że sprawę ochrony szyji rozwiąże golf termoaktywny wraz z założoną na niego wiatrówką (wysoka stójka). Ewentulanie jeżeli nie zdało by to egzamiinu, to ocieplany kolnierz mogę kupić.

@mrmorty, spoko nie obraziłem się ;), choć prawda jest taka że zanim założyłem temat naczytałem się nowszych postów w podobnych sprawach.

W jakieś wielkie mrozy raczej jezdzić nie będę... Choć w mieście i tak jest zawsze troche cieplej. Być może to ważne, więc dodam. Staram się jezdzić stałą prędkością bez większych szaleństw, ale tez bez zamulania na drodze. Także w sumie jestem cały czas w ruchu i się rozgrzewam. Dlatego wydawało mi się, że jak na wierzch założę coś co ochroni mnie całego od wiatru (np wiatrówka) to utrzymam ciepłotę ciała:

- bielizna termo -> ocieplany golf (lub bluza z softem z przodu (choć napipsali ze MIMO CANON to kurtka)) -> wiatrówka + ochrona na szyję

a może:

- bielizna termo -> ocieplany golf (chyba że się szarpnę na ocieplaną bluzę craft - np taką) -> wiatrówka + ochrona na szyję

Na kurtkę z membraną troche szkoda mi kasy, bo przez większość roku będzie leżała w szafie nieużywana. A jak będę miał powiedzmy 2 tańsze i lżejsze części garderoby, to będę mógł je wykorzystać na wiosnę/jesień.

Dzięki za zainteresowanie tematem. Mogę liczyć na kolejne sugestie :)?

Pozdrawiam!

Witam,

osobiście polecam kurtkę zimową z membrany stratos z BCMNowatex, osobiście z firmy dostałem przez ich nie dopatrzenie "starego" modelu, który nadal jest sprzedawany ale brak było mojego rozmiaru przed premierową kurtkę i przyznaje, że jest bardzo ciepła ale także odprowadza nadmiar tego ciepła.

Warto też zwrócić uwagę na zamek, a bardziej na to czy jest pod spodem czymś podszyty. Jak jest sam zamek, to będzie nam tamtędy wiało, zwłaszcza na początku będzie to odczuwalne.

Często też marzł mi tyłek(brak membrany z tyłu na spodniach),ale znalazłem sposób. Kupuje po prostu dłuższe koszulki termiczne i zaciągam aż na 4-litery.

a co do kominiarki i okularów to jest inny problem - parujące okulary przy każdym postoju. Co do do uciskania to u mnie brak. Natomiast warto mieć coś na twarzy(ustach)ogrzewa się dzięki temu powietrze i do gardła nie wpada ziny wiatr.

Najbardziej chyba i tak marzną dłonie i stopy, reszta ciała jakoś się rozgrzewa, bo pracuje. Warto, wiec pomyśleć przede wszystkim o zabezpieczeniu tych części ciała. Dziś przy minus -1. Miałem skarpety trekkingowe, buty i 1mm ochraniacze, na początku było ciepło, ale po 1,5 h jazdy nogi mi już zmarzły. Co do dłoni to warto pamiętać, żeby rękawiczki zakładać ogrzane(najlepiej w domu)na ciepłe dłonie i od czasu do czasu ruszać palcami podczas jazdy.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...