MMMAAACCC7 Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 mam takie pytanie-czy różnice w średnicy kwadratu to coś normalnego, czy to różnica pomiędzy starymi a nowymi korbami? bo chciałem założyć starą na zimę zamiast TEJ ale oś suportu ma 13mm (mierzone suwmiarką) a tamte starsze mają 14-15mm czy nowe też tak mają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Nie wiedziałem, że kwadrat ma przekątną Oś suportu jest jakby klinem, wiec tak samo gniazdo w korbie. Mierzyłeś po dobrej stronie? Zresztą w każdym miejscu będzie inaczej Może spróbuj po prostu założyć tą korbę :] problem może być w tym, że długość osi dobiera się pod korbę, może być tak, że będziesz miał spore przekosy i złą linię łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 nie jestem dobry z geometrii, wtedy ujme to jako przekrój, nabijanie nic nie daje, korba i tak ma luz i spada, ale jeszcze rano pokombinuje, chodzi mi glownie o to czy w nowych korbach tez taka komplikacja wystepuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Są dwa standardy kwadratu - JIS (japoński) i ISO (europejski). Nie pamiętam dokładnie różnic, ale bodajże korby europejskie nie do końca wchodziły na kwadraty japońskie. Więc japońskie musiały być odrobinę grubsze. Tak sobie oczywiście tylko myślę, ale to może być to. Powiedz jeszcze co to za korba. Bo jeśli to coś do czego nikt się nie przyznaje, jaja mogą być jeszcze większe - często są kompletnie niezgodne z żadnymi standardami. @Arek03170 przecież kwadraty mają przekątną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 hmm, to są korby stosowane w rowerach typu "tesco" "kaufland" "carrefour" "biedronka", a że są prawie nowe (w porównaniu z moją-"dotec") to chciałem je załozyć na zimę i zajeździć wszystkie i w czynie społecznym oddać na złom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 To wszystko wyjaśnia. Jak mówiłem, części z tych rowerów są często tak nietypowe, że części zamienne są praktycznie nie do dostania. W zasadzie pozostaje Ci jedynie szukanie innej korby, ewentualnie pasującego suportu, ale to drugie rozwiązanie moim zdaniem mija się z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 a takie pytanie, wasze kwadraty jaki maja przekrój? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 @Arek03170 przecież kwadraty mają przekątną no tak, o czym innym myslalem, a co innego pisze:D chcialem napisac ze nie maja srednicy- a przekatna faktycznie maja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.