Skocz do zawartości

[oś suportu] kwadrat

MMMAAACCC7

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedziałem, że kwadrat ma przekątną :thumbsup:

Oś suportu jest jakby klinem, wiec tak samo gniazdo w korbie. Mierzyłeś po dobrej stronie? Zresztą w każdym miejscu będzie inaczej

Może spróbuj po prostu założyć tą korbę :] problem może być w tym, że długość osi dobiera się pod korbę, może być tak, że będziesz miał spore przekosy i złą linię łańcucha

Są dwa standardy kwadratu - JIS (japoński) i ISO (europejski). Nie pamiętam dokładnie różnic, ale bodajże korby europejskie nie do końca wchodziły na kwadraty japońskie. Więc japońskie musiały być odrobinę grubsze. Tak sobie oczywiście tylko myślę, ale to może być to.

Powiedz jeszcze co to za korba. Bo jeśli to coś do czego nikt się nie przyznaje, jaja mogą być jeszcze większe - często są kompletnie niezgodne z żadnymi standardami.

@Arek03170 przecież kwadraty mają przekątną :)

To wszystko wyjaśnia. Jak mówiłem, części z tych rowerów są często tak nietypowe, że części zamienne są praktycznie nie do dostania. W zasadzie pozostaje Ci jedynie szukanie innej korby, ewentualnie pasującego suportu, ale to drugie rozwiązanie moim zdaniem mija się z celem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...