Przemyk Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Witam!!! Szukam roweru MTB. Mój wzrost 178cm waga 78.Poprzedni rower miałem Rockrider 5.3 . Chciałbym kupić inny np. Gigant lub Cross. I tu prośba do was jakie wy polecacie Rowerki.Proszę piszcie. Podzrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Jak już to chyba Giant i Kross Zobacz taki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarNeezA Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Mój odnośnik Ogarnij sobie ten rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Author Versus 2009 19" - przeceniony ale Kross to też dobra opcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Można znaleźć http://allegro.pl/rower-unibike-expert-goral-wysokiej-klasy-lub-lin-i1319910909.html za 2500 zł. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adis001 Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Ja bym osobiście wybrał miedzy mbike 0.6/unibike expert super rowerki o dobrym osprzęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Racja, o Expercie zapomniałem Więc podpinam się MBike ma praktycznie to samo co A6, który jest kilka stów tańszy, a Authora jak dla mnie dyskwalifikuje ten RST i kiepskie hamulce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Mi to tak średnio ta Tora się widzie, ale faktycznie hampelki Juicy 5 będą na pewno lepsze:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Tora jak Tora w tej kasie nic lepszego nie bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarNeezA Napisano 27 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Expert jest fajny, ale czy Przemykowi są potrzebne takie hamulce ? Bo jeżeli nie jeździ w jakiś trudnych warunkach, to moim zdaniem nie ma sensu... RENEGADE 0.6 od Krossa a6 troszkę jest lepszy( waga, wygląd, ma klamki i manetki,tylna przerzutka) A kross ma lepszą przerzutkę przednia, minimalnie lepsze hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 27 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Fakt rowerek całkiem niezły. A co do wagi 10,9kg to trudno mi w nią uwierzyć trochę Ale przyznam że rowerek faktycznie złożony z głową i estetycznie super wygląda:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 27 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Wagę MBike'a podawaną przez producenta wrzuć do kosza Wygląd koledze jeździć lepiej nie pomoże, chociaż wiem że niektórzy traktują go bardzo poważnie. Klamkomanetki będą kiepskim rozwiązaniem tylko jeśli właściciel roweru będzie chciał go "upgrade'ować", w co wątpię Poza tym co jest złego w kupnie roweru więcej niż "wystarczającego" jeśli pozwala na to budżet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarNeezA Napisano 27 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Może nie ma nic w tym złego, ale jeżeli kolega jeździ po jakimś leciutkim terenie, w łatwych warunkach to nie będą mu potrzebne takie hamulce, no chyba, że planuje jakieś maratony , jazdę w błocie itp. to lepsze będą tarcze (v-brake są też łatwiejsze w obsłudze). Zostanie te kilka stów w kieszeni.Rowerek jest droższy o 200 zł (Przemyk napisał, że chce wydać do 2500 zł) No ale wybór należy do niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sEs Napisano 27 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Podobno 0.6 ma bardzo sportową geometrię więc do jazdy rekreacyjnej nie będzie zbyt wygodny (poprawcie mnie jeśli się myle) =] Skłaniał bym się ku kross'owi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemyk Napisano 2 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Witam!! Rowery fajne ale zdecydowanie wolał bym hamulce tarczowe.Z podanych rowerów podoba mi się ten http://allegro.pl/mbike-renegade-0-6-2010r-wysylka-gratisy-i1334158978.html Ale brakuje mu tarcz.Rower służył by mi bardziej rekreacyjnie i na jakieś lekkie wyprawy na jazdę w błocie i wodzie.A co myślicie to tych? http://www.kross.pl/rower/87-HEXAGON_V8.html http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel/7730/45293/ Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 http://allegro.pl/fuji-tahoe-pro-kompletne-deore-2010-xt-nowy-i1339326939.html okazja amor w przyszłości do wymiany. jak nie jeździsz wyczynowo to na pewno wystarczy. dobra okazja cube http://allegro.pl/cube-acid-white-n-red-2010-opole-i1346419743.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Ja bym wziął Unibike Expert, bo ma najlepszy osprzęt w stosunku do ceny, a rekreacyjną geometrie można w bardzo łatwy i tani sposób zrobić poprzez obniżenie siodełka, dołożenie podkładek pod mostek, zmianę bądź odwrócenie mostka, wymiany kiery na rizer. Dla mnie wybór jest tylko jeden Weź pod uwagę, że jak weźmiesz rower na Vkach, to potem przy zmianie na tarcze trzeba dodatkowo inwestować w nowe koła i ew manetki (przy systemie DualControl) a jest to dosyć problematyczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 @Przemyk, te rowery które podałeś są niewarte swojej ceny. Lepiej weź Unibike'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarNeezA Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Jeszcze jest coś takiego Panther pro xr777 i przepatrz sobie allegro jeszcze, bo można czasem znaleźć jakąś okazję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Jeszcze jest coś takiego Panther pro xr777 i przepatrz sobie allegro jeszcze, bo można czasem znaleźć jakąś okazję Nie obraź się, ale to już jest lekkie przegięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 1,5k a 2,5k to duży przedział cenowy ( procentowo ). Kupisz wiec albo "jakiś" rower za 1,5k ( kieruj sie w tym wypadku ładnym malowaniem ramy , marką lub np siodełkiem czy tez oponami itd bo generalnie na jakieś mega różnice pomiedzy rowerami nie masz co liczyć ) albo wydajesz 2,5k i tu juz można w pewnien sposób zaszaleć. Mój typ 17" Scott Scale 2010 model 80 lub nawet 70 ( po rabatach wyszedłby mniej wiecej 2,5k ) http://www.scott.pl/product.php?id_cat=231&id_prod=1277 Jak rower się znudzi - dużo na nim nie stracisz, a jak wciągnie bardziej - będzie dobra baza do dalszej rozbudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 1,5k a 2,5k to duży przedział cenowy ( procentowo ). Kupisz wiec albo "jakiś" rower za 1,5k ( kieruj sie w tym wypadku ładnym malowaniem ramy , marką lub np siodełkiem czy tez oponami itd bo generalnie na jakieś mega różnice pomiedzy rowerami nie masz co liczyć ) albo wydajesz 2,5k i tu juz można w pewnien sposób zaszaleć. Mój typ 17" Scott Scale 2010 model 80 lub nawet 70 ( po rabatach wyszedłby mniej wiecej 2,5k ) http://www.scott.pl/...31&id_prod=1277 Jak rower się znudzi - dużo na nim nie stracisz, a jak wciągnie bardziej - będzie dobra baza do dalszej rozbudowy. Dokładnie, pewna rama to podstawa, a taki za przeproszeniem panther pro777 to może i ma dobry osprzęt, ale z samą ramą to bym za bardzo przyszłości nie wiązał. Są rowery, które kupuje się dla ramy i tak jak napisał poprzednik, myśli o dalszej rozbudowie. A taki Versus, którego poleciłem na początku to rower, który kupujesz po to żeby od razu na nim jeździć bez przejmowania się rozbudową, bo wprawdzie, te części które w nim masz nie porażają, ale wszystkie są mało awaryjne na jednym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Sprzęt jaki dali do tego Scale'a za 3 kafle to jakieś nieporozumienie... Porównanie Unibike/Scott Rama ALU 6061/ Alu 6061; ładnie pomalowana i z napisem Scott! Widelec Tora SA/Dart 2; Tutaj odczujesz największą różnicę w jeździe na obu rowerach. Tore dostosujesz pod siebie a Dart? No cóż... Temat o Darcie tutaj: klik! o Torze tutaj klik! Przerzutka przód XT/Deore; Deore pewnie szybko złapie luzy i jej pantograf nie jest tak sztywny jak XT, więc pod obciążeniem zmiana będzie wyraźnie gorsza niż w przypadku XT Przerzutka tył XT/SLX; Tu nie odczujesz różnicy Hamulec przód/tył Avid Elixir 5/M486; Tutaj kolosalna różnica. Elixiry to jedne z najmocniejszych hebli na rynku i nie gotują się tak jak Shimano. Manetki Deore/Deore; Remis, ale w Unibike dokupiłbym manetki XT bo naprawdę warto Znaczna poprawa zmiany biegów gwarantowana! Korba Deore/M442; Blaty Deore na pewno są sztywniejsze i (tutaj nie dam sobie głowy uciąć) trwalsze Łańcuch Shimano HG 50/HG 53; Szok! Scale ma lepszy łańcuch! (który i tak jako pierwszy ulega zużyciu i wymianie ) Kaseta HG50 /HG50 Piasty SHIMANO M525 /RM65 i jakaś Scott Team ; W Scott'ie najtańszy chłam, granica między makrokeszowymi piastami jest tu naprawdę nieduża Opony Rocket Ron Zwijane/Rocket Ron Drut; Drutowe są cięższe od zwijanych Stery AHEAD FSA ZS-4 / Ritchey; Tu nie odczujesz różnicy Szprychy Sapim/NoName; O firmie Sapim nie ma co się rozpisywać, natomiast po NoName'ach możesz spodziewać się wszytkiego... Loteria - może być OK, może będziesz latał co tydzień do serwisu na centrę kół Opis powyżej mówi sam za siebie. Powiem tak: dla ładnego napisu na ramie nie warto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Nie 3k a za 2,5k juz kupi a to róznica. Skoro wcześniej jeździł rr5.3 to jaki sens jest proponować rower który nawet w 17" ma długość górnej rury 595 ( ciekaw jestem kiedy Unibike zacznie podawć ten wymiar tak jak robi to cały świat - z małymi wyjątkami ) czyli typowo sportowa geometria - nie każdemu to pasuje. Co do osprzetu - expert waży teoretycznie 13 kg w 21 czyli ok 12,8 w 17 a Scale po wymianie gum ( np na lekkie i tansze karmy i lekkie maxxisy do środka ) bedzie lżejszy juz na poczatku o ok. 0,5 kg. Zachwalana Tora - no faktycznie 120mm jest konieczne a i praca wyśmienita... Niezły żart szczeglnie jesli dodamy że na pewno przyszły własciel ma pompke i bedzie pod siebie ustawiać sag no i kwestia serwisu ( wagę amora pominę bo szkoda słów). Dart pracuje jak pracuje - na 78 kg wystarczy na poczatek a jak przyjdzie czas wymieni na rebe. Co do kół - piasta m525 to także mistrzostwo świata i nic nie moze sie z nimi równać szczegolnie ze komplet to aż 100 kosztuje - skąd, one budżetowe nie są wcale... No i ta kolosalna róznica w hamulcu - jak mozesz to napisz prosze co dokladnie miales na mysli - bo jesli siłe hamowania to m486 maja wg testów wystarczajacą - pytanie gdzie tak je ma zagotować ( a na serio to przyznaje ze elixiry to najlepsza czesc experta ) No i sama rama - tu także brak słów jesli dla Ciebie to tylko napisem sie róznią... To tak jakby porównać nawet polecana przez "wszystkich" nowa Kie Sportage ( bo tania i tyle na pokładzie ) do gołej np X1. Wiem ze zaraz bedzie ze to nie ta klasa bo jeden dłuzszy , drugi czarny i naped na tyl itd. chodzi o to że w życiu nie ma promocji i okazji i jesli coś jest tańsze o innej podobnej rzeczy to tylko przez poczynione oszczednosci - w epxpercie oszczedzono na najważniejszej czesci roweru czyli ramie. Policz ile po odjeciu czesci kosztuje goła rama scale a ile experta, to tak jak dwa lata temu opłacało sie kupować na częsci a6. Tu jest to samo, natomiast nawet używana scale 2010 na allegro chodzi po 800-1000. Wracajac do hebli shimano - co w ich przypadku oznacza "wystarczająca": http://www.bikeradar.com/gear/article/how-we-test-hydraulic-disc-brakes-24345 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Czy ty w tym teście widzisz gdzieś m486? Jest M595 ale to jest deore 2010. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.