Skocz do zawartości

[trenażer] pomysł dla młodych techników

MMMAAACCC7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wpadłem na taki pomysł i chciałem się nim podzielić i spytać o opinie

posiadam w domu stare miski suportu na łożyska kulkowe tzw wianki, i 2 stare osie,

czy jakbym to połączył wszystko, z odpowiednimi odstępem i w bardzo solidnej obudowie wyszedłby z tego trenażer domowej roboty?

ruch tego wyglądałby tak-koło się kręci->nieprzesmarowane łożyska stawiają opór->wysiłek

zapewne znajdzie się wielu takich co powiedzą "e tam, nie warto, kup nowy za 100zł" itp, ale każdy wolałby mieć coś "samorobnego", więc czekam na opinie dotyczące tego pomysłu

Napisano

Pomysł oporu z łożysk zabójczy :D  Ja powiem Ci tak - próbując nic nie tracisz, a może akurat się uda.

Choć opór jednak trzebaby rozwiązać w inny sposób. Może skręcając mocniej konusy? Tak sobie oczywyście tylko gdybam, ale to chyba lepszy pomysł niż zatarte łożyska.

Napisano

Po pierwsze- opór z łożysk to bardzo dziwny pomysł

Po drugie- rolka musi mieć większą średnicę niż oś.

Po trzecie- jeżeli chcesz zrobić trenażer musisz też pomyśleć o ramie trzymającej rower.

Trenażer DIY to fajny pomysł, ale trzeba mieć pomysł, umiejętności i kasę prawdopodobnie większą niż używany sprzęt z allegro.

Napisano

Trenażer DIY to fajny pomysł, ale trzeba mieć pomysł, umiejętności i kasę prawdopodobnie większą niż używany sprzęt z allegro.

Niekoniecznie musi być droższy. Też chcę zrobić trenażer (tyle, że rolkowy) i jak dobrze poszukać to można tanio. Żadnej filozofii w tym nie ma, trzy rolki, dwie belki i jeden pasek napędowy.

Co do oporowego to tutaj w zakładce "Warsztat" jest to ładnie przedstawione.

Napisano

opór planowałem zroganizować z tych łożysk suportowych, ze starego rowerku (same nie chciały się kręcić)

aha, żeby nie było niedomówień-za rolki mają robić osie suportu

Napisano

Niekoniecznie musi być droższy. Też chcę zrobić trenażer (tyle, że rolkowy) i jak dobrze poszukać to można tanio. Żadnej filozofii w tym nie ma, trzy rolki, dwie belki i jeden pasek napędowy.

Co do oporowego to tutaj w zakładce "Warsztat" jest to ładnie przedstawione.

Podpatrzyłem sobie zawartość linka i spróbuję podobnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...