OKO Napisano 26 Listopada 2010 Autor Napisano 26 Listopada 2010 No piękny rowerek ale cena zaporowa :/ ....żona mnie z domu usunie I tak miało być 5000, przeforsowałem do 6000 - nie wiem koledzy ile macie lat ale ci żonaci wiedzą o czym mówię A jak ze specyfikacją tego Trance - względna? ...mówię głównie o zawieszeniu, bo reszta to głównie deore więc szału nie ma.
DAMIAN24 Napisano 26 Listopada 2010 Napisano 26 Listopada 2010 są to podstawowe modele Foxa, które mają tylko mniej regulacji jednak pracę bardzo dobrą Mete 55 możesz mieć spokojnie za 6tyś. zł, napisz email do chłopaków to jakis rabat na pewno dostaniesz >> ale dobra, już Cie nie męczę
OKO Napisano 26 Listopada 2010 Autor Napisano 26 Listopada 2010 są to podstawowe modele Foxa, które mają tylko mniej regulacji jednak pracę bardzo dobrą Mete 55 możesz mieć spokojnie za 6tyś. zł, napisz email do chłopaków to jakis rabat na pewno dostaniesz >> ale dobra, już Cie nie męczę Dzięki panowie za opinie, ukierunkowaliście mnie bardzie w stronę Trance, a po lekturze for enduro z kolei na Reigna, jednak myślę, że Trance to chyba lepszy wybór ale sprawa ciągle otwarta, macie ode mnie po + Ładne są modele na 2011 ale za tą kasę dosteny jest jedynie model X5 http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.x.5/7724/45271/ ...więc chyba lepiej brać 2010, puki są
Rulez Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Dokładnie, lepiej brać 2010, wszak nie na lakierze się jeździ
OKO Napisano 27 Listopada 2010 Autor Napisano 27 Listopada 2010 Dokładnie, lepiej brać 2010, wszak nie na lakierze się jeździ Prawda, nie mniej jednak wygląda ładnie ale czy warto dokładać do malowania? ...eeeee. W Trance z 2010 to mnie hamulce zaskoczyły - Juicy 3 w tego typu rowerze, a o Reignie już nie mówię, no ale co zrobić nie można mieć wszystkiego. Ja do tej pory poruszam się na starych deorkach 535 i Epiconie - więc i tak to duży przeskok. Może ktoś chętny na mój rowerek, ułatwiło by mi to sprawę http://www.forumrowerowe.org/topic/80277-rower-leader-fox-maxx-pro/page__p__794821#entry794821
wojtekkrakow Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Mam dla Ciebie jeszcze jedną propozycję. Bo jak widzę podzepsoły w tym Trance X5 to mnie trzepie, na myśl o cenie za to Zbudowanie roweru na ramie Marin Mount Vision Quad XC rama: http://allegro.pl/ra...1329009271.html Tu masz zdjęcia jednego Marina z forum http://www.forumrowe...ge__tab__images W wielkim skrócie: Rama 2000zl damper 800zl amor 800zl (np recon) hamulce 550 (np slx) tarcze - 100 korba deore 2010 - 250 kaseta + lancuch - 150 przerzutki - 170 (slx) manetki 130 (slx) koła Mavic Crossride - 550 opony - 150 kierownica - 80 sztyca - 80 mostek - 80 siodlo - 80 pedaly - 80 Masz z tego 6 tys zl. Spokojnie dostaniesz dampera Foxa, Recon tez nie jest zły, całość na komponentach SLX, kołach Mavica, i są to ceny takie bez naciągania w dół, a kupując taki zestaw części w jednym sklepie spokojnie utargujesz rabacik. Jak nie potrafisz sam, to złożenie roweru 100-150zł. Jak widze tego Gianta Trance X5 za 6k z komponentami Alivio to mi sią słabo robi A jak zejdziesz z amorkiem do Tory, tańszych kół, osprzętu Deore zamiast SLX to będziesz coraz bliżej 5k zamiast 6k
OKO Napisano 27 Listopada 2010 Autor Napisano 27 Listopada 2010 Złożony rowerek wygląda pięknie, hmmm... po składaniu poprzedniego roweru, obiecałem se że kupię gotowy, poskładałem rower za 4500 (części promocyjne), za tę kasę (gdybym miał gotówkę) miał bym rower co najmniej o klasę wyższy - teraz sprzedaję go za 1800 ...wydaje mi się to mało opłacalne. A co do Trance-ów to faktycznie za tę kasę mogli by dać więcej. Dla mnie osobiście osprzęt do zaakceptowania to minimum x3 z 2010, x4 już lipa, a o x5 to już nie mówię, modele na 2011 to już porażka cenowa
Rulez Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Trance 2010 jest naprawdę nieźle wyposażony jak za cenę 6000 , no cóż, trudno porównywać Foxa z osią 15 mm w Trance do Recona ze składanego Marina, rama - do Twoich zastosowań zdecydowanie celował bym w Trance , hample Juicy 3 i tak są dużo lepsze niż Shimano 445 z Trance 2011, nie pisząc już o Torze Jak widze tego Gianta Trance X5 za 6k z komponentami Alivio to mi sią słabo robi A jak zejdziesz z amorkiem do Tory, tańszych kół, osprzętu Deore zamiast SLX to będziesz coraz bliżej 5k zamiast 6k Ale my tu rozprawiamy o Trance 3 nieźle by się cofnął technologicznie kupując Torę/ Recona zamiast Foxa , słabo Ci się robi, a sam proponujesz mu zakładanie badziewnego osprzętu, i to tego najważniejszego.
1marecki79 Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Podłączę się pod temat i może przedstawię moje skromne zdanie. Mieszkam w Karkonoszach i użytkuje TranceX, rower naprawdę mocno uniwersalny i nawet przy ostrej jeździe w dół(opony 2,25) nie zdarzyło się żebym pomyślał o Reignie, ale uwaga!!! jeśli już myślałem to raczej o Glory:) więc na co dzień naprawdę wystarczyć powinien TranceX (lub coś o podobnym skoku - propozycje były wyżej). uwaga nr 2: tył chodzi rewelacyjnie i skoku wystarcza,ale z przodu bardzo chętnie włożyłbym zamiast oferowanego 120mm jakiś amor 140mm(gdzie fox 120 ma realnego ze 100mm - za nic nie mogę więcej wycisnąć). Plusem foxa jest oś qr15 - naprawdę czuć sztywność i poprawia prowadzenie.
OKO Napisano 28 Listopada 2010 Autor Napisano 28 Listopada 2010 No to żeś chłopie do tego miodu łyżkę dziekciu dodał A geometrie tych rowerów są aż tak bardzo różne, bo mnie się tak wydaje że jak do Trance-a dołożył byś 150 mm z przodu to prawie Reign wyjdzie Może FOXik te ukryte 20mm dobije przy jakimś skoku? Jak pisałem wcześniej - ja najlepsze co miałem z zawieszenia to mój EPICON, z którego jestem zadowolony i sądzę że wystarcza wiec.... ławo mnie zadowolić
1marecki79 Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 to napiszę tak, uważam że cała rama i osprzęt występujący w TranceX jest lepiej skomponowany niż odpowiednik w Reignie, tylko brakuje powiedzmy tych 20 mm skoku z przodu - co wg mnie idealnie by pasowało do zawieszenia w TranceX Ps. a do tych brakujących 20mm skoku w Fox 120 to też przyczepili się w opisie w Bike Board, więc raczej to wada konkretnie tego sztućca (ale pracuje bardzo fajnie).
Rulez Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 No to po czasie , kiedy ewentualnie uzna, że skoku nieco mało, można kupić Talasa o skoku 140-120-100 , i będzie Ameryka
detonator Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 No to po czasie , kiedy ewentualnie uzna, że skoku nieco mało, można kupić Talasa o skoku 140-120-100 , i będzie Ameryka I zapodać damper o długości 190mm uzyskując tym samym około 142 mm skoku
DAMIAN24 Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 zastanawiam się co OKO wybierze bo po wizycie na forum EMTB chyba trochę zmienił zdanie
Rulez Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Po górach śmigam głównie Wisła, Zwardoń, Rycerka - te rejony ale równie przyjemne są dla mnie podjazdy niż zjazdy, a najbardziej poruszanie się szczytami. Nie wiem co wybierze, nie wiem też, po co mu Reign, do takiego stylu jazdy
DAMIAN24 Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Ale przecież Reign nie jest jakimś mega harcorowym rowerem , jest wytrzymały i przy odpowiedniej technice nadaje się do FR, ale jest to rower z przeznaczeniem AM, więc do wygodnego poruszania się po górach.
Rulez Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Nie jest to jednak sprzęt dla kogoś kto "bardziej lubi podjazdy i jazdę szczytami"
DAMIAN24 Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 chyba, że szczyty wyglądają tak: http://farm4.static.flickr.com/3145/2966738452_8b52115ede_z.jpg?zz=1
nabial Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 co jak co, ale full powyzej 120mm skoku na gliwice to nieporozumienie, nawet jesli ktos uwielbia plynac, nie myslales po prostu o 2 rowerach? po slasku sztywniak z przednim 100mm, ktory styka z nawiazka, a cos grubszego w gory
OKO Napisano 30 Listopada 2010 Autor Napisano 30 Listopada 2010 Jasne, że lepiej by było mieć 2 rowery ale trza mieć na to pieniądze. Po co taki rower w Gliwicach? - ktoś fajnie to napisał, że wtedy spokojnie jedziesz w góry, nawet raz na ruski rok i nie martwisz się o nic, o niedomagania sprzętowe, kompromisy, itd. Jeszcze nic ostatecznie nie zdecydowałem, faktycznie po rozmowach z endurowcani trochę mnie bardziej nakierowali w stronę Reigna, zgodzę się, że w mieście nie wykorzystam sprzętu, w 10%, w górach pewnie też 100% nie ale dla mnie rower do zabawa i relaks, nie zbijanie wagi, czasu i śrubowanie osiągnięć, wiec wydaje mi się, że nic nie stoi na przeszkodzie posiadanie Trance lub Reigina w mieście - gdyby ta teoria patrzeć większość z nas powinna jeździć na trekingach. Po lekturze wielu tekstów, testów, opinii na tematy Trance i Reigna dochodzę do wniosku, że bardzo mało jest ludzi niezadowolonych z Regina, natomiast z Trance owszem, na zasadach brakującego skoku u osób, które już swoje w AM lub Enduro zjeździły i braku skoku u osób, które dopiero zaczynają, łapiących szybko "bakcyla", i nagle dochodzą do wniosku - mało.....
wojtekkrakow Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 Wszystko zależy jaki styl jazdy preferujesz. Ja złapałem bakcyla, szybko, góry to mój żywioł, ale nigdy nie pomyślałem że zestaw 130/120 to mało. Kwestia jak chcesz jeździć.
OKO Napisano 30 Listopada 2010 Autor Napisano 30 Listopada 2010 Koledzy czy ktoś ma odczucia jak kolega marecki, że Fox 32 F120 R na realnego skoku tylko 100mm?
wojtekkrakow Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 I jak wybór? Reign czy Trance? Jestem po lekturze emtb.pl i widzę że nasze tutaj starania były daremne hehe Ja się tam zaraz zarejestruje, jak znów przeczytam że tutaj to chłopaki nawet gór nie widzieli (pozdrowienia dla DAMIANA ) Jakbyś trafił na forum DH, to byś był karmiony informacjami, że Reigna nie ma co brać, bo pożałujesz i jak poczujesz bakcyla to zechcesz więcej, i tak cyrk się kręci. A tak poważniej. To jestem ciekawy kto ostatecznie bardziej do Ciebie trafił. Planujesz zakup już teraz na zimę? Czy na lato? No i zapraszam w Bielskie tereny, znam tu parę ciekawych miejsc w Beskidach, w sam raz na chrzest nowego bike'a.
1marecki79 Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 to dołożę jeszcze 3 słowa:) - 95% czasu jazdy po górach (w górę i w dół) - Karkonosze polskie i czeskie + singletrack w Novym Mieście + jakieś mniejsze murki itp. to skoku absolutnie nie brakuje, rower bardzo zwinny. Dopiero w momencie zabrania roweru do czeskich Rokietnic na trasę DH i FR wyszło że brakuje, no ale to przecież oczywiste, nie na takie warunki jest ten rower(trasę FR dawał radę, bez szaleństw rzecz jasne). Ja go wybrałem ze względu na uniwersalność, muszę ok 10-20 km dokolebać się do gór na nim, tam pojeździć i wrócić, i do tego nadaje się świetnie. I tu pisze ogólnie o rowerach 120/130 skoku, żeby nie było, że tylko Gianta chwalę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.