Skocz do zawartości

[prawie <10700] Cannondale Rize

rauf

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma to jak powrót z wyjazdu i czekające na rozpakowanie paczki :)

W tym roku Mikołaj odwalił mojej babe niespodziankę w listopadzie.

Jak się uda, jutro skręcanie. Może też uda się poważyć elementy (w co sam nie wierzę ;) )

Wygląda, że będzie te 11 mniej :no:

Komponenty:

wagaxh.jpg

Wyzwaniem było zamówienie tego w mniej niż 15 sklepach. Udało się w 4...

W pudle pod gratami Easton, nie chciało mi się już wyciągać do foto. Ale wyglądają jak milion dolców :wub:

87220788.jpg

18343789.jpg

33915669.jpg

79183810.jpg

pzdr

Złożony chyba już nawet jest, ale odbiorę już jutro. Widziałem go jeszcze na wieszaku z aerozynką, hamulcami, pedałami i mostkiem i jest nice, znaczy Rize ;):D

Ciągle się jeszcze waham. Jakieś lekkie UST, czy sprawdzony zestaw dętka Schwalbe XXlight i Rocket Ron, 2.25 przód i 2.1 tył? W wersji Evo powinno nie być za ciężko...

strasznie ciężka kierownica ! :)

Takie życie :D

Ale jak ją zobaczyłem na bike'u, to nie wiem, czy nie lepsza byłaby taka bardziej endurowata. Dłuższa i wygięta lekko...zobaczymy po przymiarce.

Z pewnością do zmiany będzie siodło. Po fotach sądziłem, że SI SLR będzie troszkę bardziej "tłuste". A tymczasem jest max. żyłowate i do tego geo nie pod szlachetną część kobiety ;) Może nie przejść tłumaczenie "Kochanie, ale jest lekkie" ;)

Przed oddaniem do poskładania udało mi się zważyć część sprzętu.

wagareal.jpg

Jak widać, mimo że brałem dane ostrożnie całość przytyła o ponad 150g. Auć :yes:

Wszystko ważone z "przyległościami", czyli koła razem z zaciskami, elementy ze śrubami razem z nimi, a klamki z przewodami, nawet plus folia bąbelkowa bo już nie chciało się odwijać.

Najważniejsze okaże się jutro. Czy i ile będzie poniżej 11 kg :D

Poskładany, jeździ, osprzęt chodzi gładko aż miło. Aerozyna na ceramice wygląda jakby nie miała oporów, heble super, szczególnie klamki fajne do regulacji pozycji, SRAMy wymagają przyzwyczajenia do pchania, ale wstrzeliwują biegi bardzo przyjemnie. Eastony robią niesamowite wrażenie, mimo że nie widać tego na zdjęciach (nie chciało mi się świateł przstawiać :P ), ale w realu po prostu przykuwają wzrok!

Przy okazji duże podziękowania dla pracowników Airbike'a z Dereniowej i KENu. Trochę głowę pozawracałem przy montażu :D

Kierownica tylko zupełnie mi nie pasi, nie wiem co mi przyszło do głowy żeby ori 700 zamienić na 580...Szukam czegoś pogiętego, najlepiej w złotym :devil:

O dziwo narzeczona zaakceptowała siodło, i twierdzi że wygodne ^_^

Muszę też wysłać do fundacji Murphiego (ten od Praw) aktualizację tej treści:

"Części rowerowe, nawet wielokrotnie ważone, przybierają na wadzę podczas montażu". :thumbsup:

Wprawdzie rower przysłowiowo "nic nie waży", ale waga bezczelnie pokazuje 11 019 g.

Dlatego prosiłbym o zmianę tytułu na

[prawie <11 000] Cannondale Rize

rizewagafinal.th.jpg

Rize będzie już teraz tylko cięższy, gięta kiera pewnie pod 300g, IceSpikery, bidon :yes:

Ale pal to licho, za to jak wygląda :wub: :wub: :wub:

Parę pstryków, nie było czasu na porządną edycję, więc jakość chałowata jak na stronie NASA w projekcie Apollo :027: sry...

39619841.jpg

34512061.jpg

74364572.jpg

57537935.jpg

44563818.jpg

56642477.jpg

25488880.jpg

92934542.jpg

71750169.jpg

19073864.jpg

79850330.jpg

10350573.jpg

• Mod Team

Mówię zdecydowane NIE tym kolorom - niebieski jest w niektórych momentach za niebieski ( sztyca, gripy ,przewody) chyba ,że coś tam się na zdjęciach poprawiało.

Łańcuch też za bardzo nie nadąża za ogólnym wizerunkiem. Siodełko dałbym chyba jednak czarne lub całe białe.

Koła - miodzio.

Patrząc jednak z punktu widzenia kobiecego właściciela- ładny.

P.S.

Tytuł zmieniony.

marudy.......

Rzadko sie widuje takie 'cus' :)

Po prostu pinkie ci to wyszlo, chociaz kolor nie jest moim ulubionym to jednak trzeba przyznac ze calosc cieszy oko.

Waga tylniej przerzutki, jak juz wspomniano, jest wysoce optymistyczna.... i nie ma co ukrywac ten lancuch tu nie pasuje, imo.

Moze cos z nowych kcnc, aczkolwiek nie widzialem z niebieskimi dodatkami :)

Prosta kierownica i rogi w takim rowerze ehh ;)

Może daj kierownicę Haven, będzie do kompletu z kołami i kolor złoty tak jak chcesz. Na mostku pewnie też byś mógł sporo zejść no ale nie wiem czy znajdziesz drugi tak fajny. Chyba że też z grupy Haven ale nie wiem czy już są w sklepach.

Wybór takich opon co najmniej dziwny ale co kto lubi.

Mógłbyś dać jakieś zbliżenia na piasty? Pięknie są wyrzeźbione :D

Dzięki za tak pozytywny feedback :thumbsup:

Ubotek, racja, wróciłem do pliku gdzie porównywałem wagę realną i zakładaną, i chyba wtedy zapisałem na odwrót masę przód/tył.

Poprawnie będzie tak:

Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Sram X-9 166g 143g

Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Sram X-9 206g 169g

To masy gołego mechanizmu, linki i pancerze poszły do manetek.

Drugi babol to opony, oczywiście wdziane są na razie Wściekłe Fredki i to ich waga jest w tabeli.

Spasowanie kolorystyczne...to jest tak, że na zdjęciach często takie rowery wyglądają jak choinka. A w świetle dziennym zupełnie tego nie widać, bo patrzy się na całość i "harmonię"

sprzętu. IMO ten na żywo wygląda zupełnie kompletnie i po prostu cieszy oko. Bez krępacji mógłbym sam takim bikiem jeździć ;)

Durnykot, kolory są "prawdziwe". Ale jeśli ktoś coś wie o zarządzaniu barwą to wiadomo że na Twoim ekranie one są umownie takie jak na moim...Akurat malowanie aerozyny i kcnc

jest spójne, raczej mostek i Jagwire są trochę inne (ciemniejszy i bardziej matowy).

Co do wagi, to imo realnie żeby teraz coś z tym zrobić, to można wymienić ramę na karbonowego Rizea (-500g) i Foxa (1800g) na Leftiego Max Carbon (1284g, czyli -550g). Nie wiem co innego można by wymienić, żeby zachować i kolor i styl i nie walczyć o setne grama...

Łańcuch pasi, uwierzcie na słowo. Jest w tym odcieniu co Eastony i jest cool. Generalnie nie można przegiąć z "total lookiem", bo wyjdzie bike w stylu barbie. Te złoto platynowe elementy świetnie się komponują z resztą. Nawet myślałem, nad tarczami ham. gold ;)

Koen, onetowe 10/10, będzie coś takiego jakoś, tylko muszę znaleźć 25,4:

http://www.dobrerowery.com/product_info.php?cPath=184_147&products_id=9640

Opony będą odpowiednie do warunków :thumbsup:

A Eastony trudno sfocić tak "od środka", piasty są niesamowicie pofrezowane i widać, że ktoś z artystycznym zacięciem nad tym siedział :thumbsup:

Pytanie mam jedno skoro swojej damie poskładałeś taką rakietę można wiedzieć na czym sam się poruszasz ?

Grubasem :D

• Mod Team

Ubotek, nie czepiaj się 50 gram ;) Zazdrośnik.

Rauf, pomijając kalibrację monitorów mimo wszystko niektóre niebieskie komponenty są IMO zbyt niebieskie,ale gusta nie podlegaja dyskusji.

Prosta kierownica nie przeszkadza ( notabene dziwne podejście mają niektórzy ,że jak full to musi byc gięta a jak HT to prosta z rogami ...) ,ale prywatnie popieram słowa Koena o kierownicy Haven.

Jakbyś chciał koła umieścić w dziale "Oddam za Darmo" to sie nie krępuj.

Bardzo ładny rowerek. Co do sztycy, to jej kolor rzeczywiście jest do dupeczki, jeśli chce się zgrać kolorystycznie dodatki. Na stoisku bikestacji miałem ją w rękach (bo mój bajk tyż niebieski) i odcień jest mało kompatybilny z ogólnie przyjętym odcieniem niebieskiego. Nie wiem jak ta korba aerozine ale z nią miałem podobny problem. Na zdjęciu w aukcji wyglądała na bardziej "niebieską" na żywca już mniej....

Rize będzie już teraz tylko cięższy, gięta kiera pewnie pod 300g

przecież są gięte kiery (630-660mm) o masie ~130-180g (easton monkey lite sl, albo cięższa ritchey wcs carbon)

pisałeś że to dla kobiety, więc zakładam że w miarę lekka, bardziej tu bym się bał o wylajtowaną sztycę niż o kierownicę.

do tego na giętej może rogów już nie będzie, wyjdzie lżej do tego ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...