Skocz do zawartości

[rower] Hexagon V6

Sliv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Mam zamiar kupić Hexagona V6 z Axonem. Po sezonie zmienie hamulce i będę nim próbował startować sporadycznie na jakiś maratonach. Moje 1 pytanie, czy ten rowerek się do tego nadaje? W razie czego dysponuje budżetem 1200 PLN, więc inne propozycje mile widziane (także używane, ale z Krakowa)

I drugie pytanie, nawet ważniejsze - chcę nim jeździć MTB, szosa ale z naciskiem teren - tamten Hexagon jest tylko z ramą 17', a mam 174 cm wzrostu i ważę 63 kg więc chyba rama jest optymalnie dobrana? Jest tez Level A2 ale z gorszym amorem i z V-Brake'ami za 1150 PLN - ale przedni amor jest spooro gorszy.

W związku z niemożnością edycji postu muszę dodac post pod postem. Rozwijając wypowiedź, chodzi mi dokładniej o tego Hexagona:

http://www.mudserwis.com/rower-kross-hexagon-v6-axon-limited-edition-p-1391.html?osCsid=7316d8e1b3863d46607fad7058c8cbf4

Wydaje mi się że amor to spory plus...

...ale jest też Level A2, nawet 80 PLN tańszy...

http://www.mudserwis.com/rower-kross-level-a2-vbrake-2010-p-424.html

Hamulce i tak zmienię pewnie w przyszłym sezonie, więc to że ma V-Brake'i mi nie przeszkadza. Co o tym myślicie? I 17' będzie dla mnie optymalne?

• Mod Team
Napisano

słuchaj, ja wpadłem dziś do lokalnego sklepiku rowerowego(mieszkam w małej mieścinie) i trochę mnie zatkało. Wisiał tam sobie Hexagon v6 ale uwaga:

amorek SR XCR

Napęd korba coś z Truvativa ale przerzutka pród Alivio, kaseta jakaś HG, łańcuch KMC. Przerzutka tył - uwaga - Shimano XT shadow. Kółka też jakieś sensowniejsze(coś z Alexrims'a). Dokładniej się nie rozejrzałem bo wpadło kilka dzieciaków kupowac jeden łańcuch do bmx'a a hałasu narobili tyle co cała wycieczka. Cena 1240 czy jakoś tak. Pierwsze dwie cyfry to na pewno 12.

Sprzedawca twierdzi że to była jakaś wersja limitowana która szła na eksport i zostały takie końcówki serii. Jeśli chcesz to jutro tam będę to przyjrzę się bliżej.

Napisano

A w Mudzie leży Hexagon V6 z SR Suntour AXON S-RL, dlatego się zastanawiam czy lepiej wziąć Hexagona V6 z tym amorem czy może Levela A2, który jak się doczytałem - stanowi lepszą bazę do rozbudowy.

Napisano

@mrmorty, a jesteś pewien że nie chodziło Ci czasem o Levela A2 XT z 2009?

@Sliv, Bierz Hexagona. Powietrzny amor to spory plus, a także piasty które są już pod tarcze. Nie wiem dlaczego A2 miałby być lepszy do rozbudowy...

Napisano

Inna geometria, wcale nie znaczy że lepsza. Rama Hexagona ma ciut bardziej sportową geometrię za sprawą długiej górnej rury. Tu już się powinien autor tematu przymierzyć do obydwu i wybrać. A jakością wykonania też się nie różnią, więc nie rozumiem dlaczego tak uważasz.

• Mod Team
Napisano

@mrmorty, a jesteś pewien że nie chodziło Ci czasem o Levela A2 XT z 2009?

Na sto procent - dziś byłem jeszcze sprawdzic, z tym, że to V5 rocznik 2009.

Do autora postu - jeśli chodzi o rozbudowę - wejdź na stronę Kross'a i tam przy każdym rowerku firma podaje też geometrię. Sprawdź która rama będzie Ci bardziej odpowiadała. Kupowanie tego hexagona tylko z powodu dobrego amorka to jakby kupowac auto ze słabszym silnikiem tylko dla wypasionego radia i nawigacji gdy obok w salonie może stac za podobną cenę autko ekonomiczniejsze z lepszymi osiągami. Ot takie mi się porównanie nasunęło, może nie do końca odzwierciedlające sytuację.

Napisano

Inna geometria, wcale nie znaczy że lepsza. Rama Hexagona ma ciut bardziej sportową geometrię za sprawą długiej górnej rury. Tu już się powinien autor tematu przymierzyć do obydwu i wybrać. A jakością wykonania też się nie różnią, więc nie rozumiem dlaczego tak uważasz.

Kto Ci powiedział że hexy mają bardziej sportową geometrie O.o?

EDIT: Doczytałem że hex v6 z rocznika 2010 ma taką samą rame jak levele, także nie ma sie co zastanawiać :D

Napisano

Mi też sprzedawca mówił że to ta sama rama co A2, właśnie sobie przypomniałem. Czyli brać Hexa V6? Jest tylko na ramie 17', ale większość znajomych mi mówi że do takich celów jak ja chce nim jeździć będzie idealna, ja też wole mniejsze ramy..

Napisano

Prawda jest taka, że jeśli nie siądziesz na rowerze, nie będziesz wiedział. Sam też jeżdżę na 17", mam podobny wzrost, no ale to jednak inny rower, inna geometria.

Napisano

Kto Ci powiedział że hexy mają bardziej sportową geometrie O.o?

EDIT: Doczytałem że hex v6 z rocznika 2010 ma taką samą rame jak levele, także nie ma sie co zastanawiać :D

Owszem ma taką samą ramę jak Levele, ale jak te ze starszych roczników (2007-2008). Ramy Leveli od 2009 r. odrobinę się różnią.

Pisząc "sportowa geometria" chodziło mi o to, że pozycja na Hexagonie będzie nieco bardziej pochylona niż na Levelu, przez co będzie trochę mniej wygodna podczas jazdy po asfalcie, ale lepiej sprawdzi się na krętych ścieżkach.

Napisano

Ehh... Po co na siłę próbujesz udowodnić, że Twój rower jest lepszy? Stwierdziłem tylko że ich ramy mają nieznacznie inną geometrię (bo to jest prawda), ale Ty się upierasz że Twoja jest lepsza :icon_redface: Poza tym nie powiedziałem że na Levelu będzie się wygodniej jeździło po asfalcie, tylko Na V6-tce będzie mniej wygodnie. Niby niewielkie przeinaczenie, a jednak zmienia trochę sens zdania.

A Kross je tak zakwalifikował, bo przynajmniej w poprzednich latach, Levele miały wyraźnie lepszy osprzęt od Hexagonów.

Napisano

Nie upieram się że jest lepsza, bo są takie same :icon_redface:

EDIT: Kończmy z tym spamem, każdy ma swoją opinie i moze polecić co innego. Ja w tym przypadku brałbym hexa.

Napisano

Dzięki za takie zainteresowanie tematem!

Zgodnie z Waszymi radami wybiorę raczej Hexagona, teraz pozostaje tylko pytanie: czy 17' jest dla mnie odpowiednia? Raczej wole krótsze, zwinniejsze ramy niż taką duzą.. Owszem, będę sporo jeździł po szosie ale chcę go używać w trudnym terenie, może czasami nawet w maratonach (ale to w przyszłym sezonie, jak pozmieniam słabsze części). Mam 174 cm wzrostu, ważę 62 kg.

Napisano

A czy przeczytałeś, co wcześniej napisałem?

Tak, przymierzałem się do tej ramy i mi odpowiadała - ale 19' też była wporządku. Jednak wolę mniejsze ramy którymi się łatwiej manewruje, chcę się jedynie dopytać osób z większym doświadczeniem odemnie, czy warto brać taką ramę.

• Mod Team
Napisano

Tak, przymierzałem się do tej ramy i mi odpowiadała - ale 19' też była wporządku. Jednak wolę mniejsze ramy którymi się łatwiej manewruje, chcę się jedynie dopytać osób z większym doświadczeniem odemnie, czy warto brać taką ramę.

Sorki bracie za porównanie ale teraz zachowujesz się jak święta krowa - napiszcie mi bo jestem nowy i czekam na odpowiedzi od bardziej zaawansowanych forumowiczów. Właśnie Ci bardziej zaawansowani napisali sporo postów na tym forum, wiele jest przyklejonych, a wciąż powstają takie posty. Nic nowego w doborze geometrii ramy nie wymyślimy. Zaraz tu wpadnie Gruppenführer Schwefel i будет пиздец :) (napisałem po rosyjsku bo po polsku by nie przeszło)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...