Skocz do zawartości

[smarowanie]smarownaie i czyszczenie roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , jutro mam zamiar zabrac sie za rozrkecenia tylnego kola az do bębenka i moje pytanie zwiazane z tym jakim smarem nasmarować kulki , bebenek ? jaki wy smar stosujecie ? oraz czy duzo tego smaru nalozyc czy wystarczy odrobina ? oraz co nasmarować ? slyszalem aby uwazac na zapadki bo moga byc problemy.Najlepiej jak by to smar nie byl jakis drogi taki do 20zł jak by sie znalazl.

Napisano

Witam , jutro mam zamiar zabrac sie za rozrkecenia tylnego kola az do bębenka i moje pytanie zwiazane z tym jakim smarem nasmarować kulki , bebenek ? jaki wy smar stosujecie ? oraz czy duzo tego smaru nalozyc czy wystarczy odrobina ? oraz co nasmarować ? slyszalem aby uwazac na zapadki bo moga byc problemy.Najlepiej jak by to smar nie byl jakis drogi taki do 20zł jak by sie znalazl.

A po jakim przebiegu zabierasz się za takie smarowanie, bo ja mam właściwie nowy rower

1400 km przebiegu i tak się zastanawiam czy też powinienem go aż tak dokładnie przesmarować ?

Napisano

Po jakiś 5.000km można zajrzeć do piast jak są kulkowe, jak się ma coś na maszynówce, uszczelnione to do zajechania łożysk, łożyska do wymiany na nowe i można jeździć dalej.

Napisano

Bębenka za bardzo nie smaruj w środku, bo upośledzisz pracę zapadek ( posklejają się )

Najlepiej rozebrać bębenek na części pierwsze, kulki ( jest ich 50 w piastach shimano ) wymoczyć w rozpuszczalniku, bieżnie nasmarować lekko ŁT'kiem i nałożyć kulki.

Na zapadki dać po jednej małej kropli oliwki łańcuchowej ( wcześniej też je wymoczyć w rozpuszczalniku )

Wszystkie inne części bębenka dokładnie wyczyścić i poskładać.

Mała ilość smaru na kulkach, będzie powodować głośniejszą pracę piasty ( szum samych kulek jak i dźwięk cykających zapadek ) ale bębenek nie będzie powodował, że kaseta, podczas jazdy na luzie będzie dalej próbowała się obracać.

Serwis piast w moim przypadku to dwa-trzy razy w roku a bębenka raz-dwa razy do roku. Wychodzi gdzieś co 2-3 kkm

Napisano

No i stało się .. rozkreciłem , wyczyscilem , nasmarowałem ŁT i miałem trudnosci z załozeniem wolnobiegu.. wygladało to tak jakby za duzo smaru było i wolnobieg nie wszedl do konca wiec wiec zabrałem nadmiar smaru i pozniej wolnobieg juz wszedl w miarę ale też coś przeszkadza(na pewno nie smar).Teraz wyglada to tak jakby wolnobieg nie byl wlozony do konca i cięzko się kręci .Pomyślałem ze to musi sie wszystko ulozyc wiec zrobiłem pare kółek w okol domu i niestety nie ma zadnej poprawy.

Pomoże ktoś ? :D

Napisano

Kurcze rozkrecilem ponownie koło i przez zapadki tak ciezko wolnobieg sie obracał.. wiec usunałem prawie calkowicie smar z zapadek i naoliwiiłem teraz wolnobieg chodzi juz w miare dobrze.

Ale pojawily sie inne problemy :/ gdy prowadzę rower do przodu pedaly rownież sie poruszają do przodu :/ i podczas jazdy gdy nie pedaluje lancuch prawie dotyka ziemi ;/ Jest na to jakis sposob ?

Napisano
:D Albo go za mocno skręciłeś, albo za dużo smaru na zapadkach, albo po prostu już swoje przeżył i nie naprawisz tego. Częstym problemem jest też piach który wchodzi do środka, którego nawet po dobrym czyszczeniu ciężko wydobyć :)
  • 3 tygodnie później...
Napisano

witam

Jeśli chodzi o smar to możesz użyć prawie każdy smar plastyczny np ił 43, lub liten. Nie używaj smarów grafitowych i podobnych ponieważ maja ziarnistą konsystencję i powodują szybsze z użycie się części.

Natomiast jeżeli chcesz rozbierać bębenek to odradzam chyba że masz już powycierane pieski lub z fatygowane sprężynki.

jeżeli masz dobrą piastę powinna być dobrze uszczelniona i jeśli nic się nie dzieje nie rozkręcaj bębenka.

Należy wymyć bieżnie piasty i kulki w benzynie ,i sprawdzić czy są nadal okrągłe, nałożyć nowy smar tak na grubo nie żałować i skręcić nadmiar wytrzeć i koniec.

Pozdrawiam pban.

Napisano

A moim zdaniem warto zaglądać do bębenka bo nie jest on tak dobrze uszczelniony ( mam tu na myśli shimano )

Budowa jest prosta i taki serwis można spokojnie, dwa, trzy razy w roku zrobić.

Na zapadki nie dajemy smaru. Jedynie co można zrobić, to dać po kropelce oliwki na zapadki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...