Anokhi Napisano 22 Listopada 2010 Napisano 22 Listopada 2010 Witam, Jakiś czas temu pojawił mi się w tylnej piascie luz występujący podczas jazdy "na luzie" gdy ponownie zaczynam kręcić korbą. Dopiero po chwili kręcenia korbą (jakieś 1/4 1/3 obrotu) pojawiał się opór i rower przyśpieszał. Rozebrałem piastę, wykręciłem bębenek ale niestety nie mam narzędzia, żeby dostać się do wewnątrz. Tu pojawia się moje pytanie: Czy w sprawnym bębęnku są jakieś luźne elementy, które obijają się o wewnętrzne ścianki potrzas potrząsania nim? (no tak , niewiele osób pewnie potrząsa bębenkami ale może ktoś się orientuje ) Jeśli to nie jest normalne zachowanie to poprostu daruję sobie rozbiórkę i wymienię całą piastę. Piasta to Shimano RM60. Pozdrawiam
adas Napisano 22 Listopada 2010 Napisano 22 Listopada 2010 Jakiś czas temu wyczytałem na forum, że w środku bębenka znajduje się sporo kulek łożyskowych, więc to pewnie one grzechoczą przy potrząsaniu. Potrzebny jest płaski śrubokręt i odrobina delikatności - jeśli chcesz jeszcze złożyć bębenek w całość :-) Szukaj pod hasłem naprawa wolnobiegu
miciu22 Napisano 22 Listopada 2010 Napisano 22 Listopada 2010 Podejrzewam, ze ulamala sie zapadka i ona sie tlucze, albo ulamala sie sprezyna. Obie te rzeczy moga powodowac to opoznione zazebianie.
ugupu Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 Adas, jak kulki mogą grzechotać w bębenku skoro są między bieżniami i zakitowane smarem?
Sagitt77 Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 Miałem kiedyś taki sam problem. W serwisie okazało się, że są uszkodzone zapadki. Naprawa pomogła tylko na kilka tygodni. I tak trzeba było wymienić piastę.
adas Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 Adas, jak kulki mogą grzechotać w bębenku skoro są między bieżniami i zakitowane smarem? Pewnie masz rację :-) Tak jak napisałem, moja wiedza w tym temacie jest jak w przysłowiu: że dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele. Ale chęć pomocy koledze była na tyle duża że napisałem to co pamiętałem. Na szczęście mnie skorygowaliście!
Anokhi Napisano 1 Grudnia 2010 Autor Napisano 1 Grudnia 2010 Po wykręceniu bieżni z bębenka stało się jasne co powodowało problem: Tak jak pisali miciu22 i Sagitt77 jedna z zapadek sobie "wyszła". Pozdrawiam
radomir82 Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 Zapadki powinny być 2, przy składaniu nie nakładaj smaru na zapadki (zamiast tego zastosuj jakiś olej, najlepiej syntetyczny i nie lepki), na bieżnie nałóż smaru i "poprzyklejaj" do nich kulki, znacznie ułatwi to składanie.
Anokhi Napisano 1 Grudnia 2010 Autor Napisano 1 Grudnia 2010 Skoro zapadki są dwie, to który element latał luźny w bębenku? Jedynie tylko kulki łożyskowe o czym pisał adas. Czy taka luźna kulka mogła zakłócać pracę zapadek? Co do poskładania tego z powrotem to na tę chwilę nie jest to możliwe bo po otwarciu wszystkie kulki wysypały się i nie wszystkie znalazłem. Mam natomiast zapasowy bębenek i nie zawaham się go użyć
radomir82 Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 Kulka raczej nie ma możliwości wpaść między zapadki. Hałasować mogły kulki bez smaru. Często zdarza się że bębenki poskładane są niezdarnie, smar na zapadkach zamiast na kulkach przez co zapadki się sklejają i nieodbijają co powoduje przepuszczanie bębenka, szczególnie przy ujemnych temp. na zewnątrz. Dodatkowo, zauważyłem że bębenki w piastach RM60 bardzo często się psują...cóż sh*t made in China
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.