aaalata Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Witam. Bardzo słabo się znam na sprzęcie, geometrii i tym wszystkim. Zastanawiam się nad przekładką - ze swojego hartaila xc - chciałbym zrobić fulla dlatego proszę o radę jaką kupić ramę - raczej używaną - jaki kupić damper - też może być używka - w cenie do około 1000zeta... Chciałbym mieć możliwość wybierania się na wycieczki górskie z kolegami na hardtailach xc - nasze przykładowe wycieczki to Turbacz z Rabki, Leskowiec z Suchej Beskidzkiej, Jaworzyna Krynicka (nie, nie wyciągiem) z Krynicy itp. - także normalne "prawdziwe" góry szlakami pieszymi, ze stromymi podjazdami. Ale podchodzimy do tego rekreacyjnie, bez wyścigów i mierzenia czasu... Zwykle na podjazdach jestem słabszy i ze względu na problemy zdrowotne najstromsze kamieniste odcinki, które da się przejechać tylko z największym wysiłkiem, ja sobie odpuszczam bo nie mogę niestety wysilać się "na maxa". Za to w drodze w dół koledzy nie mogą za mną nadążyć - chociaż staram się nie wybierać najłatwiejszego toru - szukam dodatkowej rozrywki typu mini-dropy, wąskie ścieżki, korzenie, głazy -ewentualnie jakiś małe skoki... W związku z tym wydaje mi się, że chciałbym kupić ramę full - ale nie typową xc, odchudzoną na maxa z mikro skokiem, lecz coś z "charakterkiem"... Pierwotnie zamierzam używać dotychczasowego widelca marzocchi mz race (100mm ale wysoki - tzn od opony do korony jest ponad 14cm), później celowałbym w coś o skoku koło 120mm lub jakiś sztuciec z regulowanym skokiem (mniej na podjazd, więcej na zjazd...). Zaznaczam, że mam drugi rower, full 170mm dwupółka, niskie siodło, 20kg do jazdy wyciągiem - więc nie szukam "cięzkiego sprzętu". Nie zależy mi przesadnie na masie sprzętu (nigdzie mi się nie spieszy), wyglądzie, kolorze, kultowości producenta itp. Proszę o podanie przykładowych modeli ram dowolnych (nie supermarketowych) marek - chętnie z podaniem linku do allegro lub gdzie indziej - którymi mógłbym być zainteresowany :-).... pzdr wojtek edit - oglądam teraz na allegro poison curare - ale nie wiem czy to właściwy kierunek - czy to nie za bardzo hardocorowy sprzęt - na forum widzę, że widelce po 160mm do tego się montuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Siema Ja akurat mam rower zbudowany na Curarce z amorkiem 130mm skoku (choć jest dość wysoki) i jest ok, ale 100mm skoku to by było za mało. Możesz też pomyśleć o np. DC Tosa Inu: http://allegro.pl/duncon-tosa-inu-2007-dc-gratisy-i1313317993.html Giant AC: http://allegro.pl/rama-giant-ac-marzocchi-roco-enduro-fr-i1328670019.html albo taki sympatyczny KTM też będzie dobry, i jako ze ma 100mm skoku bardziej sie nada (do DC i Gianta to jak do Pisona trzeba by co najmniej 130mm skoku z przodu): http://allegro.pl/ktm-comp-fr950-gratisy-i1331068541.html: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Kellys Toxic to raczej tania rama (tandetna więc nic dziwnego) w dodatku pod docelowy amor 100 mm skoku , więc może napisz ile zamierzasz wydać . Rama zbliżona cenowo, lecz lepiej wykonana, też pod amor 100 mm skoku : http://cgi.ebay.de/RockMachine-WILDFIRE-MTB-Mountainbike-FullyRahmen-18-5-/150430964317?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item2306625a5d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Przecież napisał: "też może być używka - w cenie do około 1000zeta..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 No to ma nie-używkę i sporo tańsza, a te 1000 zeta to z damperem już będzie PS Ta rama to jest to samo co Poison Arsen, tylko sporo tańsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.