bartnik Napisano 21 Listopada 2010 Napisano 21 Listopada 2010 Witam ponownie Pojawiają się już widelce z osią 15mm, ale piast jakoś mało widzę na rynku. zastanawiam się w związku z przejściem na tarczówki hydrauliczne i zamierzoną na przyszłą jesień wymianą amora. Chciałbym kupić Axona z 15ką i zastanawiam się, czy zastosować jakieś rozwiązanie przejściowe (tania piasta na cienką oś i przeplecenie starego koła - a na jesień nowe koło+amor), czy może te 15ki to ślepa uliczka? i kupić od razu całe koło na cienką i potem amor na cienką dokupić? mam 82 kg i jeżdżę XC- czasem mały skok na zjeździe się trafi. pzdr Wojtek
McWolf Napisano 21 Listopada 2010 Napisano 21 Listopada 2010 Mozesz wziasc przednia piaste Nuke Proof generator 15mm/QR - kupujac ta piaste w zestawie dostajesz takie dynksy do szybkiej przerobki ze zwyklej oski QR 9mm na sztywna 15mm. Ja sam posiadam niemal taka sama piaste ale 20mm/QR i ciesze sie cholernie ze ja kupilem bo jutro rano odbieram nowiutka rebe ze sztywna osia 20mm i odpada mi teraz koszt zakupu nowej piasty i zabawa w przeplatanie kola. Tu masz linka, zobacz jak to wyglada: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=33926
bartnik Napisano 21 Listopada 2010 Autor Napisano 21 Listopada 2010 Ja co prawda na Novatec 711 się nastawiałem, ale muszę powiedzieć, ze fajna ta piasta. Tylko cena trochę odstaje od Noavateca -147 pln vs.224 po obniżce naniekorzyść Nuka - nie słyszałem jeszcze o tej firmie(pewnie mało słyszałem): co to?
tobo Napisano 22 Listopada 2010 Napisano 22 Listopada 2010 Czy warto 15mm oś? Wydaje mi się że to nie jest pytanie czy tylko kiedy. Tak jak tarcze wytrzebiły z rynku wysokiej klasy widelce pod v-ki tak i oś 15 mm pogoni w końcu zwykłą oś. Nie wiem o ile to rozwiązanie jest cięższe od tradycyjnego (może wcale?) ale na pewno poprawia sztywność w porównaniu do analogicznej konstrukcji na ośkę 9 mm. Korzyści mieć może każdy, gdyż np widelce xc bardzo często nie mają opinii sztywnych. Pewnie rynek się podzieli, 9 mm zostanie niszowym standardem dla fanatyków niskiej wagi i z niską wagą własną; 15tka będzie standardem do sprzętu all mountain włącznie, a 20tki pozostaną dla rowerów extreme. Jeśli nie masz ciśnienia niskowagowego to kupiłbym (podobnie jak przy piastach na 20tkę) najzwyklejszą piastę z dwoma maszynówkami. Velo ma w ofercie jakąś niedrogą jeśli dobrze pamiętam piastę na 15tkę.
bartnik Napisano 22 Listopada 2010 Autor Napisano 22 Listopada 2010 W tym problem, że amora mam kupować jesienią, a na razie mam właśnie na 9-kę. Inaczej nie wahał bym się ani chwili ( a tak to się jednak chwilę zawahałem lecz od czego jest forum, żeby mnie wyprostować), ale tej zimy właśnie idzie kasa na hamule i kompletne (lub nie - o czym wyżej) koła. I stąd ta opcja z Nukiem bardzo mi zaczyna pachnieć. Co do 20-ki - dla moich zastosowań to amory z 20kami są o wiele cięższe (za dużo) , bo z założenia chyba przeznaczone do DH/Enduro/FR... Wagowo ten Nuke nawet bije Novatec (wg. danych producenta) - jedynie ośka będzie cięższa. A właśnie sztywność mnie tu kusi (po przeczytaniu porównania 9ki i 20ki na stronie BB). BTW - Novatec też robi 15ki (sprawdziłem na ich stronie), ale 811 (cięższe) a nie 711
Timon92 Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 Novatec 811 dostępny jest na razie tylko w Hong Kongu i USA. Do polski mają przyjść w połowie roku 2011. Nie masz wyboru o ile Dartmoor nie pokaże czegoś takiego na 2011 (mają piasty od Novateca).
kubek20 Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 http://velo.pl/produkty/?m=0&id=2882 tu jest jakaś piasta authora po 199 zł, nawet całkiem lekka
nieborak Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 Tutaj jest kilka modeli. Tylko z tego co pamiętam to nie były za tanie. Co do nowych axonów na oś 15 mm to najpierw trzeba by się dowiedzieć czy będą u nas dostępne
bartnik Napisano 25 Listopada 2010 Autor Napisano 25 Listopada 2010 mam zamiar kupować amor jesienią 2011 - wtedy już na pewno będą. Dzięki za linki.Juz się zdecydowałem na Nuka - decyduje ta przejściówka. No chyba , że można kupić przejściówki oddzielnie? To wtedy i w piastach można przebierać.
razorjack Napisano 25 Listopada 2010 Napisano 25 Listopada 2010 też zastanawiałem się jaką piastę kupić z adapterami, ale w końcu poczekałem chwilę i zamontowałem docelowo i amorka i koło 15mm. Hope ma piasty z adapterami (montaż na 9/15/20mm) może i droga, ale za to dużo kolorków http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=32427
fankus Napisano 29 Lipca 2011 Napisano 29 Lipca 2011 też zastanawiałem się jaką piastę kupić z adapterami, ale w końcu poczekałem chwilę i zamontowałem docelowo i amorka i koło 15mm. Hope ma piasty z adapterami (montaż na 9/15/20mm) może i droga, ale za to dużo kolorków http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=32427 Odkopuję dla potomnych. Też właśnie szukałem piasty na 15mm na przód i pojawiły się Dartmoor X-15 - można je wyrwać nawet za 135zł brutto.
zlomek Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Ja zaopatrzyłem się w piastę novatec D811-15 SB, bardzo solida, waga 155g. Zakupiłem za 199 w sklepie Bikestacja bo tylko tam jest dostępna. Ile waży ten dartmoor ?
Bombell Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Sam przez krótki okres miałem Dartmoora B-15 (obecnie na sell) waga real w okolicach 150g, wad czy usterek nie zaobserwowałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.