Skocz do zawartości

[piasta przednia] os 15mm

bartnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie

Pojawiają się już widelce z osią 15mm, ale piast jakoś mało widzę na rynku. zastanawiam się w związku z przejściem na tarczówki hydrauliczne i zamierzoną na przyszłą jesień wymianą amora.

Chciałbym kupić Axona z 15ką i zastanawiam się, czy zastosować jakieś rozwiązanie przejściowe (tania piasta na cienką oś i przeplecenie starego koła - a na jesień nowe koło+amor),

czy może te 15ki to ślepa uliczka? i kupić od razu całe koło na cienką i potem amor na cienką dokupić?

mam 82 kg i jeżdżę XC- czasem mały skok na zjeździe się trafi.

pzdr

Wojtek

Napisano

Mozesz wziasc przednia piaste Nuke Proof generator 15mm/QR - kupujac ta piaste w zestawie dostajesz takie dynksy do szybkiej przerobki ze zwyklej oski QR 9mm na sztywna 15mm.

Ja sam posiadam niemal taka sama piaste ale 20mm/QR i ciesze sie cholernie ze ja kupilem bo jutro rano odbieram nowiutka rebe ze sztywna osia 20mm i odpada mi teraz koszt zakupu nowej piasty i zabawa w przeplatanie kola.

Tu masz linka, zobacz jak to wyglada:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=33926

Napisano

Ja co prawda na Novatec 711 się nastawiałem, ale

muszę powiedzieć, ze fajna ta piasta. Tylko cena trochę odstaje od Noavateca -147 pln vs.224 po obniżce naniekorzyść Nuka - nie słyszałem jeszcze o tej firmie(pewnie mało słyszałem): co to?

Napisano

Czy warto 15mm oś? Wydaje mi się że to nie jest pytanie czy tylko kiedy. Tak jak tarcze wytrzebiły z rynku wysokiej klasy widelce pod v-ki tak i oś 15 mm pogoni w końcu zwykłą oś. Nie wiem o ile to rozwiązanie jest cięższe od tradycyjnego (może wcale?) ale na pewno poprawia sztywność w porównaniu do analogicznej konstrukcji na ośkę 9 mm. Korzyści mieć może każdy, gdyż np widelce xc bardzo często nie mają opinii sztywnych.

Pewnie rynek się podzieli, 9 mm zostanie niszowym standardem dla fanatyków niskiej wagi i z niską wagą własną; 15tka będzie standardem do sprzętu all mountain włącznie, a 20tki pozostaną dla rowerów extreme.

Jeśli nie masz ciśnienia niskowagowego to kupiłbym (podobnie jak przy piastach na 20tkę) najzwyklejszą piastę z dwoma maszynówkami. Velo ma w ofercie jakąś niedrogą jeśli dobrze pamiętam piastę na 15tkę.

Napisano

W tym problem, że amora mam kupować jesienią, a na razie mam właśnie na 9-kę. Inaczej nie wahał bym się ani chwili ( a tak to się jednak chwilę zawahałem :P lecz od czego jest forum, żeby mnie wyprostować), ale tej zimy właśnie idzie kasa na hamule i kompletne (lub nie - o czym wyżej) koła. I stąd ta opcja z Nukiem bardzo mi zaczyna pachnieć. Co do 20-ki - dla moich zastosowań to amory z 20kami są o wiele cięższe (za dużo) , bo z założenia chyba przeznaczone do DH/Enduro/FR... Wagowo ten Nuke nawet bije Novatec (wg. danych producenta) - jedynie ośka będzie cięższa. A właśnie sztywność mnie tu kusi (po przeczytaniu porównania 9ki i 20ki na stronie BB). BTW - Novatec też robi 15ki (sprawdziłem na ich stronie), ale 811 (cięższe) a nie 711

Napisano

Novatec 811 dostępny jest na razie tylko w Hong Kongu i USA. Do polski mają przyjść w połowie roku 2011. Nie masz wyboru o ile Dartmoor nie pokaże czegoś takiego na 2011 (mają piasty od Novateca).

Napisano

mam zamiar kupować amor jesienią 2011 - wtedy już na pewno będą.

Dzięki za linki.Juz się zdecydowałem na Nuka - decyduje ta przejściówka.

No chyba , że można kupić przejściówki oddzielnie?

To wtedy i w piastach można przebierać.

• 8 miesięcy temu...
Napisano

też zastanawiałem się jaką piastę kupić z adapterami, ale w końcu poczekałem chwilę i zamontowałem docelowo i amorka i koło 15mm.

Hope ma piasty z adapterami (montaż na 9/15/20mm)

może i droga, ale za to dużo kolorków :D

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=32427

Odkopuję dla potomnych. Też właśnie szukałem piasty na 15mm na przód i pojawiły się Dartmoor X-15 - można je wyrwać nawet za 135zł brutto.

Napisano

Ja zaopatrzyłem się w piastę novatec D811-15 SB, bardzo solida, waga 155g. Zakupiłem za 199 w sklepie Bikestacja bo tylko tam jest dostępna. Ile waży ten dartmoor ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...