Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakiś czas temu szukałem nowego plecaka na jednodniowe wypady w góry. Dyskutowaliśmy też na forum.

Szukałem plecaka o następujących właściwościach: pojemności około 15l, jak najlepszy system nośnym (siatka utrzymująca pustą przestrzeń między plecami a plecakiem), dobre materiały, lekki, z pokrowcem

Teraz, gdy Deuter już trochę ze mną pojeździł, mogę co nieco o nim napisać. Nigdy wcześniej nie miałem plecaka z tak perfekcyjnym systemem nośnym. Nie tylko wentylacja, lecz także dopasowanie do pleców i stabilność. Zapominam, że mam go na plecach, jest jak gdyby uszyty na miarę. Szelki wykonane są z siatki, co gwarantuje maksymalną przewiewność. Trochę trudno tak je ustawić, żeby nie uwierały mnie w pokiereszowany obojczyk, który trochę wystaje, ale i tak jest lepiej niż w innych plecakach, bo pasek piersiowy można płynnie przesuwać góra-dół w dużym zakresie. Plecak posiada odblaskowy pokrowiec przeciwdeszczowy chowany w dolnej części z zamkiem. Nie udało mi się jeszcze z niego skorzystać, bo zapomniałem, że go mam :) System H2O jest dopracowany i nie można mu nic zarzucić.

Wady: Brak możliwości sięgnięcia do kieszonek bocznych w czasie jazdy (przynajmniej mi się to nie udało). Brak jakichkolwiek troków (nawet do kasku) są w droższej wersji. Gdy plecak jest wypchany, to trudno dostać się do zawartości kieszonki z pionowym zamkiem.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, szczególnie z systemu nośnego. Najbardziej brakuje mi możliwości sięgania do bocznych kieszonek w czasie jazdy np po batona.

• 1 rok później...
Napisano

Zastanawiam sie miedzy tym plecakiem a Deuterem Cross Bike. Czy moze ktos z was ma jakies doswiadczenia? Cross Bike jest mniej urodziwy i ma wiecej pojemnosci.

W plecaku bede wozic aparat wraz z obiektywami, bluze, a czasem cos na przebranie, buklak 2l i cos do jedzenia.

Jakies propozycje?

PS: Plecak musi byc ladny :)

Napisano

W Airy z Deutera ciężko upchnąć normalnej wielkości lustrzankę+obiektywy. Przez łukowato wygięte plecy na dole robi się dość wąsko. Przy wypchanej kieszonce z przodu i napełnionym bukłaku przy plecach ten efekt jeszcze się pogłębia. Jakoś nigdy nie miałem okazji do mego Race Exp Air wrzucać lustrzanki z dodatkami. Nawet powiększenie wersji EXP na niewiele się zdaje, bo plecak pęcznieje górą najbardziej. Dół bez zmian. A logika pakowania każe ciężki szpej, a sprzęt foto do takich należy wkładać jak najniżej. Zresztą nie do transportu ciężarów był pomyślany, raczej jako worek na duperele i w takim zastosowaniu jest rewelacyjny. Z tych dwóch zdecydowanie Cross Bike, z pełną świadomością, że plecy (i ramiona) będą bardziej mokre. Kształt bryły za to bardziej regularny.

Napisano

Też mam ten plecaczek , no i zgadzam się z opiniami kolegów. System nośny jest wygodny, ale niestety ogranicza pojemność plecaka, a braku jakichkolwiek troczków na kasa to już niestety nie potrafię wytłumaczyć. :whistling:

Napisano

Z tych dwóch zdecydowanie Cross Bike, z pełną świadomością, że plecy (i ramiona) będą bardziej mokre. Kształt bryły za to bardziej regularny.

A masz jeszcze jakies inne propozycje ze stajni deutera?

Napisano (edytowane)

Może Bike One 18 SL? Ramiona dopasowane do kobiecej sylwetki, brdziej obejmujący boki pas "biodrowy" lepiej może trzymać ciężki sprzęt foto w zakrętach, też ładny, jak wszystkie Deutery,-)

Albo Vaude Tracy 16? wygląda na mniejszy, ale bardziej "kwadratowy" niebieski jest ładny;-)

Edytowane przez maclaska
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...