Skocz do zawartości

[amortyzator] Marzocchi dirt jumper III i jego tuning

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam raz jeszcze.

Przemyślałem sprawę i zauważyłem że nie chodzi mi tu tak naprawdę o skok amortyzatora a o jego wysokość.

Pytanie: Czy da się amortyzator "wyciągnąć" o te 5 czy 6 cm bez zmiany skoku ? Czy trzeba wymieniać bebechy

Nie chcę go zakładać do mojego El nino, ale prawdopodobnie będę kupował fulla i wydaje mi się że jak założę DJa do niej to

spieprzy się trochę geometria. On ma tylko 100 skoku i jest... jakby nie było niski.

A nie chcę go wymieniać na żaden inny bo mam go już jakiś czas, pracuje świetnie a w dodatku nie ma żadnej ryski.

Napisano

"5-6 cm? Dobry żart. Ciekawy jestem jak chcesz zwiększyć wysokość bez zmiany skoku."

Jeżeli zmieniasz rower na full to kup sobie coś do enduro, fr i wtedy można kombinować...

Napisano

"5-6 cm? Dobry żart. Ciekawy jestem jak chcesz zwiększyć wysokość bez zmiany skoku."

Jeżeli zmieniasz rower na full to kup sobie coś do enduro, fr i wtedy można kombinować...

Ale żeś mu doradził.

Dirt Jumper jak sama nazwa wskasuje jest stworzony z myślą o dirt jumpingu.Amortyzatory te charakteryzują się o wiele większą twardością od tych np do FR.Nie mają wybierać nierówności a tłumić lądowania.

Jeśli kupujesz Fulla to nie warto wsadzać DJ'a do niego.To jedno.

Jeśli chodzi o wydłużenie amorka to może się da ,ale na pewno nie o 5 czy 6 cm a o 1 ,2 cm.I nawet jeśli to prawdopodobnie stracisz na sztywności z racji mniejszej powierzchni styku goleni dolnych z górnymi.

To tyle.

Napisano

Nie kupuję full typu big hit : P tylko coś rzędu Poison Arsen am lub Poison Curare. Chyba bym się pochlastał gdybym miał się rozstać z moim Djem

Wiem że ma golenie o długości prawie 30 cm, minus skok 10cm i jakieś 2 - 3 centymetry to i tak zostaje w lagach prawie 18 centymetrów więc wydaje mi się że za bardzo nie straci na sztywności. Słyszałem też żeby nie wymieniać sprężyny a wrzucić tłumik.

Napisano

Zamiast DJa kup sobie Marzoccha FR albo Drop Offa. Tam masz lepsze tlumiki niz w swoim DJu, bo HSCV a u siebie masz chyba SSV. Twardosc sprezyn podobna, dzialanie zapewne tez. 130mm skoku podpasuje pod curare.

Napisano

Bez problemu da sie wyciagnac amortyzator do gory kilka cm bez zmiany skoku, dajesz dluzsze ,,popychacze", badz dluzsze sruby i podkladki. Nastepnie od dolu dajesz podkladki takie jak np w manitou ograniczajace skok. Nie chce mi sie tu opisywac dokladnie tego zabiegu poniewaz taka operacje uwazam za bezsensowna. Amortyzator po wyciagnieciu go o 5-6 cm straci bardzo na sztywnosci oraz wytrzymalosci co moze sie dla Ciebie zle skonczyc. Sugeruje podniesinie go o 2-3cm max.

Napisano

Czytac ze zrozumieniem to ja umiem, ale jesli chce miec amora wyzszego o 5-6cm to po prostu musi go wymienic na inny. A jako, ze nie chce sie rozstawac z DJem z uwagi na jego tlumiki i prace, podaje praktycznie identyczny lub nawet lepszy amor o parametrach, ktore autor tematu sobie zalozyl. Uwaznie uwazam, ze nie ma innej mozliwosci jak sprzedaz DJa i kupno czegos innego :)

Napisano

Czytac ze zrozumieniem to ja umiem, ale jesli chce miec amora wyzszego o 5-6cm to po prostu musi go wymienic na inny. A jako, ze nie chce sie rozstawac z DJem z uwagi na jego tlumiki i prace, podaje praktycznie identyczny lub nawet lepszy amor o parametrach, ktore autor tematu sobie zalozyl. Uwaznie uwazam, ze nie ma innej mozliwosci jak sprzedaz DJa i kupno czegos innego :)

Nie powiedziałem że nie czytasz ze zrozumieniem,tylko żebyś przeczytał to uważnie a to jest różnica. :)

Napisano

Bez problemu da sie wyciagnac amortyzator do gory kilka cm bez zmiany skoku, dajesz dluzsze ,,popychacze

A skąd kolega ma niby wziąć te dłuższe popychacze? Tak jak wielu kolegów napisało czeka Cię wymiana amortyzatora, przy wymianie ramy na fulla o wiekszym skoku inaczej się nie da.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...