wiciu19 Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Witam, mam problem z amorem RST Launch 130 mm, a mianowicie kupiłem rower do streetu/dirtu z owym amortyzatorem i strasznie słabo się ugina przy mojej wadze 90kg.. ugina się około 3cm nawet jak napieram całą siłą i wagą na niego. Chciałbym prosić o pomoc w tuningu tego amorka. btw. Słyszałem dwie wersje tuningowania, zmiana oleju lub zmiana sprężyn i nie wiem co mam zrobić HELP !
Bombell Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Zależy jeszcze jaka wersja. Bo tłumienie olejowe miał tylko Launch RA w prawej goleni więc zmiana oleju na rzadszy powinna pomóc. Jeśli masz T to albo przycinasz elastomery albo zmiana sprężyn ale czy to ma sens w amorze tej klasy?
wiciu19 Napisano 20 Listopada 2010 Autor Napisano 20 Listopada 2010 właśnie w tym problem że nie wiem jaka to jest wersja, ma dwie jednakowe nakrętki na górze(do "regulacji) a sens jest bo niema teraz kasy a będę na wiosnę kupować jakiś lepszy amorek a teraz chce ten skatować
Fenthin Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Czyli to będzie wersja T. Ale przy 90kg ledwo co się ugina? Jak długo masz już ten widelec? Rozbierz, wyczyść, nasmaruj i ewentualnie skróć elastomery.
wiciu19 Napisano 20 Listopada 2010 Autor Napisano 20 Listopada 2010 czym mam nasmarować? i o ile skrócić ?
Fenthin Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 ŁT-43 wystarczy, nie ma sensu inwestować w jakieś drogie specyfiki. Ile - to już zależy od Ciebie. Skróć najpierw ze 2cm i przejedź się. Jeśli będzie ok, zostaw, jeśli nie - tnij dalej. Z tym, że weź poprawkę na to, że w zimnie widelec gorzej pracuje. Ewentualny nadmiar zawsze można odciąć, a resztki zostaw sobie na wszelki wypadek.
wiciu19 Napisano 21 Listopada 2010 Autor Napisano 21 Listopada 2010 Wielkie dzięki, zrobię tak w najbliższym czasie i napisze jaki efekt jest. Tutaj (w Angli) to zim raczej niema więc dużego wpływu to chyba niema. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Mod Team mrmorty Napisano 22 Listopada 2010 Mod Team Napisano 22 Listopada 2010 Tak na początek proponuję zajrzec TU oraz TU Jeśli masz sprężynę tylko w jednej goleni to do drugiej(tam gdzie jest kartridż z olejem(?) ) wlej tego oleju symbolicznie(50 ml powinno starczyc) tak by tylko smarował, natomiast tam gdzie masz sprężynę możesz wlac ze 150 - 200. Sam zobaczysz czy nie będzie wyrzucał za dużo oleju przy ugięciu. Polecam przeczytac temat o zalewaniu amorka - tam masz kompedium wiedzy albo zerknąc jak zalewałem Gilę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.