Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Problem z RST Launch 130mm. POMOCY !

wiciu19

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z amorem RST Launch 130 mm, a mianowicie kupiłem rower do streetu/dirtu z owym amortyzatorem i strasznie słabo się ugina przy mojej wadze 90kg.. ugina się około 3cm nawet jak napieram całą siłą i wagą na niego.

Chciałbym prosić o pomoc w tuningu tego amorka.

btw. Słyszałem dwie wersje tuningowania, zmiana oleju lub zmiana sprężyn i nie wiem co mam zrobić

HELP ! :(

Napisano

Zależy jeszcze jaka wersja. Bo tłumienie olejowe miał tylko Launch RA w prawej goleni więc zmiana oleju na rzadszy powinna pomóc. Jeśli masz T to albo przycinasz elastomery albo zmiana sprężyn ale czy to ma sens w amorze tej klasy?

Napisano

właśnie w tym problem że nie wiem jaka to jest wersja, ma dwie jednakowe nakrętki na górze(do "regulacji) a sens jest bo niema teraz kasy a będę na wiosnę kupować jakiś lepszy amorek a teraz chce ten skatować :(

Napisano

ŁT-43 wystarczy, nie ma sensu inwestować w jakieś drogie specyfiki.

Ile - to już zależy od Ciebie. Skróć najpierw ze 2cm i przejedź się. Jeśli będzie ok, zostaw, jeśli nie - tnij dalej. Z tym, że weź poprawkę na to, że w zimnie widelec gorzej pracuje. Ewentualny nadmiar zawsze można odciąć, a resztki zostaw sobie na wszelki wypadek.

Napisano

Wielkie dzięki, zrobię tak w najbliższym czasie i napisze jaki efekt jest. Tutaj (w Angli) to zim raczej niema :( więc dużego wpływu to chyba niema. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

• Mod Team
Napisano

Tak na początek proponuję zajrzec TU

oraz TU

Jeśli masz sprężynę tylko w jednej goleni to do drugiej(tam gdzie jest kartridż z olejem(?) ) wlej tego oleju symbolicznie(50 ml powinno starczyc) tak by tylko smarował, natomiast tam gdzie masz sprężynę możesz wlac ze 150 - 200. Sam zobaczysz czy nie będzie wyrzucał za dużo oleju przy ugięciu.

Polecam przeczytac temat o zalewaniu amorka - tam masz kompedium wiedzy albo zerknąc jak zalewałem Gilę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...