Skocz do zawartości

[amortyzator] Nieszczelna Reba :(

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam drobny problem tzn moja Reba gubi powietrze. Nie są to jakieś kolosalne straty w granicach kilku psi miesięcznie. Nie zaczynałbym tematu gdyby nie fakt, że miała robiony full serwis ( uszczelki kurzowe, gąbki, wszystkie uszczelki i o-ringi w obu lagach, olej itd ) 3 tygodnie temu. Nie były wymieniane tylko zaworki obu komór ale one na 99% są szczelne bo sprawdzałem to za pomocą kropelki wody w zaworze i nie było najmniejszych bąbelków. Macie jakiś pomysł którędy może wiatr uciekać?

Ps Zauważyłem jeszcze 1 małą różnicę tzn po serwisie jak postoi kilka dni to podczas 1 ugięcia na samym początku nim nawet się ugnie stawia opór jakby była zablokowana a potem po jakimś 0.5 cm jest ok i już następne ugięcia są normalne w całym zakresie. Wcześniej tak nie było. Moja hipoteza to za rzadki olej który spływa ze ślizgów. Mam rację ?

Napisano
po serwisie jak postoi kilka dni ....Moja hipoteza to za rzadki olej który spływa ze ślizgów.

Po takim czasie spłynie każdy olej, więc raczej nie :thumbsup:

Napisano

Stwierdziłem to na podstawie pomiarów tzn po miesiącu wkręciłem pompkę i zmierzyłem ciśnienie. Oczywiście założyłem, że przy wkręcaniu może ubyć jakieś 5 psi i średnio wyszło mi, że w pozytywnej jest mniej o 10 psi a w negatywnej o 7-8 psi ( w tych liczbach jest już uwzględnione te 5 czyli włącznie to 15 i 12-13 psi mniej niż po pompowaniu )

Napisano

Ja myślę że to może być jakiś błąd pomiaru, zmiana temp. Zmiana warunków. W tak małej objętości ciśnienie zmienia się bardzo szybko. No i ubytki powietrza, które zawsze jakieś będą. To że kropelka na zaworze nic nie pokazuje nie znaczy że jest on aż tak dokładnie szczelny.

PS: Powietrze ucieka przy podłączaniu ale też i przy odłączaniu... Weź na to poprawkę.

Napisano

Powietrze nie ucieka przy odkręcaniu pompki, wybywa z jej układu.

To co mnie dziwi to mniejszy ubytek z komory negatywnej niż pozytywnej, powiedziałbym że przy ponownym mocowaniu pompki powinno być odwrotnie.

Jeśli jest kilka psi miesięcznie to (chyba?) nie jest problem. Rs zaleca sprawdzanie ciśnienia przed każdą jazdą :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...