13kisiel13 Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 Witam. Mam drobny problem tzn moja Reba gubi powietrze. Nie są to jakieś kolosalne straty w granicach kilku psi miesięcznie. Nie zaczynałbym tematu gdyby nie fakt, że miała robiony full serwis ( uszczelki kurzowe, gąbki, wszystkie uszczelki i o-ringi w obu lagach, olej itd ) 3 tygodnie temu. Nie były wymieniane tylko zaworki obu komór ale one na 99% są szczelne bo sprawdzałem to za pomocą kropelki wody w zaworze i nie było najmniejszych bąbelków. Macie jakiś pomysł którędy może wiatr uciekać? Ps Zauważyłem jeszcze 1 małą różnicę tzn po serwisie jak postoi kilka dni to podczas 1 ugięcia na samym początku nim nawet się ugnie stawia opór jakby była zablokowana a potem po jakimś 0.5 cm jest ok i już następne ugięcia są normalne w całym zakresie. Wcześniej tak nie było. Moja hipoteza to za rzadki olej który spływa ze ślizgów. Mam rację ?
tobo Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 W jaki sposob stwierdzasz ten ubytek paru psi?
Rulez Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 po serwisie jak postoi kilka dni ....Moja hipoteza to za rzadki olej który spływa ze ślizgów. Po takim czasie spłynie każdy olej, więc raczej nie
13kisiel13 Napisano 20 Listopada 2010 Autor Napisano 20 Listopada 2010 Stwierdziłem to na podstawie pomiarów tzn po miesiącu wkręciłem pompkę i zmierzyłem ciśnienie. Oczywiście założyłem, że przy wkręcaniu może ubyć jakieś 5 psi i średnio wyszło mi, że w pozytywnej jest mniej o 10 psi a w negatywnej o 7-8 psi ( w tych liczbach jest już uwzględnione te 5 czyli włącznie to 15 i 12-13 psi mniej niż po pompowaniu )
Minor Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Ja myślę że to może być jakiś błąd pomiaru, zmiana temp. Zmiana warunków. W tak małej objętości ciśnienie zmienia się bardzo szybko. No i ubytki powietrza, które zawsze jakieś będą. To że kropelka na zaworze nic nie pokazuje nie znaczy że jest on aż tak dokładnie szczelny. PS: Powietrze ucieka przy podłączaniu ale też i przy odłączaniu... Weź na to poprawkę.
tobo Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Powietrze nie ucieka przy odkręcaniu pompki, wybywa z jej układu. To co mnie dziwi to mniejszy ubytek z komory negatywnej niż pozytywnej, powiedziałbym że przy ponownym mocowaniu pompki powinno być odwrotnie. Jeśli jest kilka psi miesięcznie to (chyba?) nie jest problem. Rs zaleca sprawdzanie ciśnienia przed każdą jazdą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.