Skocz do zawartości

[rower] Superior czy Author czy...

grabarz1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie stoję przed zakupem roweru. Fundusz na cel około 1700. Rower crosowy, hmm "multizadaniowy", całoroczny, może być ze sztywnym widelcem. Jak na razie na placu boju zostały Superior RX620 czy Author Reflex. Superior jest na dobrym osprzęcie, ale podobno gorszą ramę, no i kupno przez internet. Author ma podobno lepszą ramę i trochę gorszy osprzęt, ale mam go od ręki. Wiedzę o rowerach mam ubożuchną, a najbardziej wkurzają mnie te wszystkie "podobno", więc proszę o pomoc. Może zaproponujecie mi coś innego. Stokrotne dzięki.

Napisano

Unibike Viper odpada absolutnie to rower beż lekkości, charakteru, potwornie brzydki. Krossa miałem nawet w ręku, nawet za 1500, ale on mi też nie odpowiada. Dlaczego amortyzator w Authorze jest do bani. Oglądałem go i w tym modelu jest niezły. Może Merida, Scott. Nie ukrywam, że ten Superior chodzi mi po głowie, ale nic nie wiem o tej marce.

Napisano

A wiemy coś o tych Superiorach. To naprawdę kusząca propozycja. Dowiedziałem się od sprzedawcy, że jeśli uszkodzeniu ulegnie ram Superiora z powodu wady fabrycznej wymieniają bez mrugnięcia. Może warto? Cena około 1800.

Napisano

to jest rower trekkingowy, więc chyba nie będzie katowany w sposób mogący doprowadzić do destrukcji ramy.

Jeśli coś mi się nie podoba, to wygięte rurki tylnego trójkąta. Wygląda, jakby w niego auto wjechało...

W Authorze wpakowano amortyzowaną sztycę i regulowany mostek. Ja osobiście wolę te dwa podzespoły sztywne, choć oczywiście mam świadomość, że nieco poprawiają komfort jazdy (sztyca, ale do czasu złapania luzów) czy ułatwiają dopasowanie sylwetki (mostek)

Napisano

Sztyca amortyzowana to zbędny bajer, ale dają. Natomiast regulowany mostek bardzo mi pasuje, bo można się rozgościć na rowerze.A czy warto zainteresować się Scottem. POwiedzmy Sportster P4 lub P6. Gorszy osprzęt, ale rower z charakterem.

Napisano

w sumie i tak może się okazać, że nieco mniejszy/większy rozmiar będzie pasował - tym bardziej, że większy rozmiar w trekkingu na ogół nie jest problemem. Mam 170cm i dwa bicykle - góral 17" i utrekkingowiony góral 19,5". Odczuwalna różnica (na korzyść 17")jest tylko w trudniejszym terenie. Na asfaltach i w miarę dobrych duktach 19-tką jeździ mi się całkiem przyjemnie.

W każdym razie wwspomniany RX 620 całkiem sympatycznie jest zestawiony. Nie ma dziwactw w stylu np. przerzutka tył Deore, przód Tourney :-)

Napisano

Faktycznie kupowanie bez przymiarki to zły pomysł, nie wiem co to znaczy "nie najlepsza rama", jeśli geometria pasuje a farba nie złazi, to w crossie nie są zbyt ważne inne parametry.

Jeśli mam sądzić wg. siebie (182 cm.) to rozmiar 20" wydaje się jedynym wartym przymierzenia.

Napisano

nie się co oszukiwać - w tej samej tajwańskiej fabryce, na tej samej linii produkcyjnej, na pierwszej zmianie spawają dla Superiora, na drugiej dla Gianta, na trzeciej dla Krossa :-)

Napisano

A propos, a może zaufać doświadczeniu i wziąć Gianta x-sport 4 lub 3 i będzie z bani? Pewien sprzedawca mówił, że nie najlepsze ramy są w Superiorze w sensie sztywności. Za to wszyscy chwalą Gianty. Giant???

Napisano

Nie wiem może im geometria Gianta pasuje, a może jakość lakieru, kwestia sztywności to raczej trzeciorzędna sprawa.

Ale i tak wypadało by przymierzyć.

Napisano

Sprzedawca też ma w tym jakiś interes ramy z tych wszystkich rowerów w temacie będą bardzo podobne. Słowo "podobno" jest bardzo często używane przez sprzedających, którzy wypowiadają się o innej marce można powiedzieć, że to bezpieczne słowo bo zamiesza w głowie a potwierdzenia nie ma:)

Widzę, że z Warszawy jesteś tak więc przymiarek możesz wykonać bez liku i zachęcam Cię do tego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...