Faith Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Hej, od blisko roku jeżdżę na Level'u A4, w zasadzie w seryjnej konfiguracji (+spd). W sezonie 2010 wykręciłem blisko 5000 km i noszę się z zamiarem zmiany napędu na nowy (obecny, nadal działa całkiem sprawnie, ale wole go wymienić teraz gdy są wyprzedaże, niż na początku sezonu gdy jak wiadomo wszystko jest droższe). W sklepie ctbike.pl, bo tam właśnie będę składał zamówienie wybrałem sobie następujące części: Korba: Shimano-FC M660 44-32-22 korba SLX (339 zł)- zastanawiałem się jeszcze nad Deore 2010, opisywaną kilka postów niżej - ale SLX dużo bardziej mi odpowiada pod względem wizualnym - a to tez się liczy Kaseta: Shimano-CS HG61 9rz. Deore LX kaseta MTB 11-32 (85 zł) Łańcuch: Shimano-CN HG93 Ultegra XT (*2 łańcuchy na zamianę co 500 km) (2 * 64 zł) zł Przerzutka przód: Shimano-FD-M660 SLX Top Swing ( 75 zł)(ewentualnie Shimano-FD-M770 DEORE XT, jest raptem 10 zł droższe) Przerzutka tył: Shimano-RD M772 SGS Shadow XT (179 zł) W sumie koszt to około 800 zł (nie uwzględniając rabatów, linek/pancerzy oraz montażu w jednym z serwisów rowerowych w mieście). Jeżdżę czysto-amatorsko, dla siebie, dla zabawy, żeby się po prostu zmęczyć W roku 2011 planuje starty w którymś z cyklów maratonów górskich (pewnie pakiet 3 startów) fajnie by było gdyby sprzęt mi nie przeszkadzał podczas jazdy a jeszcze lepiej gdyby ją wytrzymał (jeżdżę raczej siłowo, dość agresywnie) Chciałem się was, drodzy forumowicze i forumowiczki, zapytać czy taki zestaw będzie działał poprawnie? Czy zmieniarki będą współgrały z klamko-manetkami Deore? A może warto coś zmienić na tańsze, lub odrobinę droższe ale sporo "lepsze". pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Jeżeli nie dbasz szczególnie o wagę (tzn. nie wydasz tysiąca złotych za łańcuch dwadzieścia gram lżejszy), to wziąłbym kasetę Deore (bodaj HG50-9), Przednią przerzutkę SLX, na tył również SLX - ale manetki XT - używane, aczkolwiek w dobrym stanie idzie na allegro wyrwać w całkiem przyzwoitej cenie, do tego klameczki Avid FR5 i reszta jak wyżej - będzie działać jak ta lala Powyższy zestaw (tak z moim jak i z Twoim) będzie działać bez problemu z Twoimi klamomanetkami, ale na XT poczujesz o wiele większą precyzję i szybkość. Klamkomanetki można sprzedać, zawsze się zwróci za np. same klamki Albo opcja numer dwa. Przejście na SRAM'a. Wtedy manetki X9 (triggery albo gripy) + tylna zmieniareczka X9 + reszta osprzętu od Shimano - będzie działać, nieco ostrzej niż Shimano (Shimano działa nieco delikatniej, Sram jest głośniejszy, bardziej agresywny, miejscami precyzyjniejszy od Shimano) Przednia przerzutka Shimano z triggerami i gripami srama też działa Zastanów się jeszcze, bo może np. przednia przerzutka u Ciebie nie wymaga wymiany? Albo do tylnej przerzutki wystarczy dokupić wyłącznie nowe kółeczka a do wszystkiego nowe linki i pancerzyki? Oczywiście kaseta + łańcuch + korba leciałyby tak czy siak do wymiany. Przemyśl to, bo o ile dobrze pamiętam w A4'08 był bardzo przyzwoity LX z przodu i z tyłu jako zmieniareczki - i działało to bardzo dobrze. O ile luzów nie ma - przemyśl, czy jest sens wymieniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faith Napisano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Hej w stronę SRAM raczej nie pójdę, a to z trzech powodów. Raz, że nie ma ich w ofercie ctbike.pl (a to łączy się z kolejnymi kosztami przesyłki z innych sklepów) a dwa są po prostu droższe 219 SRAM (+KW) vs 179 SHIMANO (wysłka za free, przy większym zamówieniu), trzecią kwestią są manetki - dotychczasowe na pewno nie będą działać ze zmieniarkami SRAM'a - a manetki będę dopiero po zmianie kół na coś lżejszego. Konfiguracji Level'ów było masę, ja trafiłem na taką z przednią zmieniarką ALIVIO i tylną DEORE. O ile ta tylna mogła by jeszcze na trochę zostać - to przednia musi być zmieniona bo może nie ogarnąć blatu 44 z w SLX'ie. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 W sumie.. to mój przedni Aliviarz ogarnął 44 z przodu, ale w Deore m590 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacobsen Napisano 19 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 W sumie wg. shimano pojemność alivio to 20T, wiec jeśli masz korbę 22-42 to powinno ogarnąć, natomiast 22-44 i więcej juz nie bardzo. U siebie miałem podobnie - z przodu alivio, z tyłu deore. Zmieniłem korbę na SLX'a 22-44 i automatycznie poleciała też przednia zmieniarka. Z tyłu została deorka na dojechanie i kaseta hg-50. Co do łańcucha i kasety: Moim zdaniem, jeżeli nie zależy liczysz każdego grama, to bierz tańszą kasetę i lepszy łańcuch. Kaseta deore za ok 60 dych pociągnie tyle samo co lżejszy o 70g SLX za 130zł. W zasadzie materiały chyba te same tylko slx ma koronki osadzone na pająku, przez stracił te 70g. Jak masz dobry łańcuch (np. Wippermann, campagnolo), a nie shimanowski sh*t, to spokojnie pojeździsz min 2 sezony na tym zestawie. Dobry łańcuch wolniej zużywa koronki, więc lepiej wydań na niego więcej i oszczędzić na kasecie, niż zajechać drogą kasetę 2 beznadziejnymi łańcuchami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adis001 Napisano 19 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Sam już wybrałem z pomoc innych konfigurację moją nową do roweru i wybrałem deore łańcuch jak to jest z nim w końcu jest bdb czy jest bee? są rożne opinie tak samo naczytałem się o wippermanach jedni mówią że super a inni ze kicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacobsen Napisano 19 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Shimanowskie łańcuchy generalnie są takie sobie. Nie są tragiczne, bo dotychczas przejeździłem na moim hg50 ok 5k km i w sumie daje ciągle radę. Pewnie pojeździłby jeszcze drugie tyle, ale obecnie czeka na założenie nowa kaseta i Wippermann 904. Już bym zmienił gdyby nie to, że czekam na właściwą spinkę, bo debile od których kupiłem wsadzili do pudełka spinkę do 10rzędowego łańcucha i nie pasowała, więc musiałem odesłać. Także na razie nie jestem w stanie porównać. W każdym razie mówi się, że taki Connex czy Campagnollo są dużo trwalsze i wolniej się wyciągają. Ale na chwilę obecną cieżko mi to zweryfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 21 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Ja raczej pozostałbym przy łańcuchu i kasecie tej samej klasy. Twardy łańcuch i miękka kaseta to katastrofa dla kasety i odwrotnie. Metoda dwóch łańcuchów to dobry pomysł, choc znam i takich co jeżdżą na trzech i wymiana co 600 km. Nie chcę Ci źle doradzac czy wbrew Twym zamierzeniom ale poszukałbym trochę oszczędności w tym zestawie. Przednia przerzutka nie musi byc najwyższej klasy. Jeśli obecna już Ci nie pasuje to zmieniłbym ale na Deore. Poszukałbym po sklepach i może by trafiła się przerzuta nawet z 2009. Teraz bierzemy się za korbę - chcesz zejśc z wagi czy może koronki są już zjechane? Jeśli koronki to zazwyczaj padnięty jest blat i ewentualnie środkowa koronka. Jeśli korba nie jest zespawana z koronkami to próbowałbym wymienic tylko koronki - koszt sporo niższy a zaoszczędzone pieniążki przeznaczyłbym na komplet nowych kapci Napęd klasy nie niżej niż deore albo odpowiednik w Sramie. U mnie dziwnym trafem nieczyszczony sram zimą wytrzymał dłużej niż czyszczony shimano latem. Pomyśl, zastanów się i działaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faith Napisano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 W końcu się zebrałem i zrobiłem zakupy (pośpieszany widmem aktualnych/nadchodzących podwyżek zaserwowanych przez SHIMANO). Dziś dotarła do mnie paczka z cr.pl z * Korba: Shimano-FC M660 44-32-22 * Kaseta: Shimano-CS HG61 9rz. * Łańcuch: Shimano-CN HG73 - (za jakieś 500-700 km dokupię drugi taki sam na zmianę) * Przerzutka przód: Shimano-FD-M590 DEORE 2010 * Przerzutka tył: Shimano-RD M772 SGS Shadow XT * Chwyty Dartmoor Race z białymi obejmami Podwyżki trochę mi pomieszały szyki - pierwotnie, gdybym zamówił jeszcze w zeszłym roku, za całość zapłaciłbym 750zł + KW (w ctbike). Modyfikując zamówienie (zakup jednego HG73 zamiast dwóch HG93, przednia zmieniarka niższa o klasę) wyszło w sumie 841 zł. Niby niecałą stówka różnicy, ale zawsze by było na klucze do montażu :> Na ten sezon planuje jeszcze tylko jakieś nowe kapcie (tanie) i dętki. Anyway, dziękuje wam za wkład w tym temacie - jak podmienię napęd to rzucę jakąś fotką pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faith Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Obiecana fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.