Skocz do zawartości

[Austria] - Wyprawa rowerowa 2011

Adam LSTR

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Rowerzyści i Rowerzystki

- dość mgliście, ale powoli zastanawiam się nad wyprawą na 2011 rok. Austria tłucze mi się po głowie juz jakiś czas po przepięknej Szwecji w 2009 roku zapragnąłem teraz skalistych szczytwó w krajobrazie Alp Austriackich... Rower Sakwy i Podróż z Wiednia przez Kawałeczek Alp(na tym mi najbardziej zależy) i powrót do Wrocławia Przez Pragę i Drezno ewentualnie inną trasą... Tak żeby tylko dojazd zrobić PKP a wrócić przez nieznane mi jeszcze tereny

Głównie interesują mnie właśnie trasy alpejskie - czy ktoś z was był wie jak wygląda tam rowerowanie, lub/i (co było by super) ma do wypożyczenia od kserowania Mapy wschodniej części Austrii??

Poszukuje wszelkich informacji o tym rejonie jak najbardziej turystycznych niż Zabytkowych. Interesują mnie malownicze rejony Urokliwe Austriackie miasteczka oraz wiadomo sprawy prawne...

Jak wygląda sprawa z noclegiem na dziko w Austrii?

Jakie są ceny mniej więcej tanich agroturystykowych miejscówek (może być na sianie u gospodarza)

Jakie sa ceny żywności - co jest najdroższe co tańsze co warto kupić, co lepiej zabrac w sakwach z Polski

itd/itp - tylko prosze nie pisać mi "masz google" wiemy wszyscy jaki tam jest smietnik i na każej stronie jest zawsze to samo "jest pięknie uroczo najśliczniej turysto przyjedź zostaw u nas kase"

ja chcę dowiedzieć się realnych info od ludzi - usłyszeć nawet to że np Autriacy mają jakies dziwne przyzwyczajenia

pozdrawiam i czekam na info jakie posiadacie;D

rok temu przy wyprawie w alpy właśnie w Austrii mieliśmy największe problemy z noclegiem..

Jedynie co nam zostało.. to ciemny las :) ale dalismy rade. Jakoś atmosfera w Austrii daje do myślenia.. wtedy tak myślałem..

a w Tym roku przed Wiedniem.. sama pani wyszła na ulice i zaproponowała nam nocleg w swoim GARDEN :P

Także zależy od szczęścia.. tak jak zawsze :P

no tak wiem - że zdala od cywilizacji - czy może jeszcze ktoś był w tych okolicach? Może ktoś nam coś podpowie - czekam na wszystkie info - nawet krótkie opowieści lub miejsca w których byliście i które polecacie

Jak jest w Austrii z Górami te tunele sa dla rowerów przejezdne? - oczywiście mówie o drogach nie autostradowych tylko bardziej loklanych...

Prawnie noclegi na dziko są zabronione, ale przyjmuje się, że jak w danej okolicy nie ma pola campingowego to się nie czepiają. Wejdź na stronę kolegi Pawlusiewicza transalp wyprawy. Tam dowiesz się troszkę o noclegach. Schroniska można nawet znaleźć za 25euro. Ale poza tym ciężko za tą sumę się wyspać. Sam wybieram się w Alpy w lipcu 2011

Czesc Adam

Mieszkalem w Austrii przez 2 lata w miejscowsci Lunz am See.Jest to przepieknie polozona miejscowosc na przedgorzu gor skalistych .

Alpy w tym miejscu nie sa tak bardzo wysokie ale sa to piekne gory i piekna okolica do tego aby dostac sie do Zachodniej partii z jej najwyzszymi szczytami .

Co ja polecam to dostanie sie z Wiednia do Scheibbs ,droga ta jest plaska i niezbyt ciekawa tak jak cala Austria w tej okolicy ale musisz sie jakos przedostac do Alp o ktorych mowie .Droga 25 dojedziesz do Lunz am See i jak zaczneisz sie zblizac do tej malowniczej miejccowasci wtedy zaczna sie piekne widoki.

Samo Lunz am See czyli start wyprawy widokowej jest fajny ,z campingiem i koniecznie musisz sie wykapac w gorskim potoku ,ktory przeplywa przez miasteczko i jest tam mala plaza

Jezioro jest obok i oczywiscie trzeba je zobaczyc albo nawet wziasc lodke cena ok , jest tam naprawde slicznie

Pod koniec tygodnia moze tam byc duzo ludzi wiec ..... ?

Gory wokol i charakterystyczny kosiol jak na kartkach pocztowych z malym rynkiem w centrum

Potem ruszysz wedlug mojego planu do Gostling i dalej w coraz wyzsze gory

Jak juz bedziesz w tej okolicy to masz duzo opcji kierowania sie na Zachod i tutaj zostawiam to Tobie

Pozdrawiam

Jacek Seroka

PS.Trasa ta pozwoli ci sie odciac od duzego ruchu tkzw urban ,czyli odradzalbym osobiscie kierowanie sie na Linz z Wiednia

Tutaj masz bardzo fajnie opisany i sfotografowany przejaz przez Austrię - http://vanhelsing.bikestats.pl//index.php?category=13278&page=2

Osobiście od 2 lat próbuję się wybrać do Austrii rowerem, aby zobaczyć Alpy, ale jakoś zawsze zabraknie mi odwagi na samotny wyjazd :/

Do wyszukania ciekawych krajobrazowo miejsc dobrze jest wykorzystać program Google Earth i zdjęcia z Panoramio.

super dzieki wielkie za informacje;) - oczywisce jak komuś przyjdzie coś jeszcze do głowy czekam na infor ja chetnie podziele się info po wyjeździe który odbędize się na 90%

a powiedzcie mi z paszportem potrzeba będzie??? wiem że niby Unia itd ale jak to jest jak sie pociagiem z Cetralnej jedzie - bo chcemy kupić bilety pkp z Polski

może kolega z Austrii co mieszkał wie jak to stoi z zakupem?

chcemy kupić 2 bilety pkp z rowerami i wylądować w Wiedniu i jednocześnie mieć także bilety powrotne

proszę o informacje komunikacyjne - może sa takie bilety multi - kiedyś słyszałem że kupuje się bilet i można w określonbym czasie po jakims regionie jeździć pkp

Czesc Adam

Patrzylem na mape i pytasz o Wschodni region i mapy ,moim osobistym zdaniem ja nie intersowalbym sie tym regionem jak Gratz i Dolna Austria

Zreszta mowisz o Alpach i to wysokich wiec tak jak pisalem wczesniej ja wybralbym ta droge o ktorej pisalem a potem kierowalbym sie do Hohe Tauern National Park

Czyli bardziej na Insbruck niz na Salzburg ,oczywiscie mam na mysli jazde drogami drugo lub trzeciarzadowymi aby omijac ruch turystyczny ale masz wieksza szanse jesli zaczniesz od Lunz am See i dolinami przez spokojne austriackie miasteczka do Tyrolu itd

Oczywiscie ja tylko sugeruje bo kazdy ma indiwidualne podejscie do obierania tras.

Jesli chodzi o bilety na pociagi to z tego co ja wiem mozesz kupic tkzw Rail Pass na miesiac ale w tym przypadku to sie chyba nie oplaca ale sprawdz Euro Pass .

W tym jednak temacie nie jestem silny bo nie uzywalem Rail Pass

Jesli chodzi o spanie u gospodarzy to wydaje mi sie to malo realne ,Austriacy to pozonni ludzie ale trzeba pamietac Austria jest krajem tranzytowym dla emigrantow z calego swiata jest tam jeden z najwiekszych obozow dla uchodzcow w Europie w Treiskirchen kolo Wiednia

Mase emigrantow oczekujacych na wyjazd za ocean mieszka takze w malych miejscowosciach wiec Austriacy powiedzmy sobie szczerze sa zmeczeni przybyszami ,ktorzy pytaja o prace ,przespanie sie itd

Oczywiscie ty jestes turysta ale miej na uwadze te aspekty .

Ziemia w Austrii tak jak w Szwecji jest dobrze zagospodarowana wiec takich sadkow ,malin i innych fajnych kczaczorow to ja nie widzialem

Na dziko jednak bedziesz mogs spac w lasach ,ktorych tam od Lunzu nie brakuje

Ja bede jechal przez Austrie chyba gdzies w Sierpniu tylko ze droga przeciwna z Italii do Polski przez Austrie na tym odcinku mojej dluzszej trasy ,ktora zaczyna sie w Islandii do Morocco i powrot jak wyzej do Polski

jesli masz jakies pytania to pisz ,chetnie podziele sie tym co wiem

Uwielbiam jezdzic w gorach i nie cierpie nudnych tras :)

Jacek Seroka

do Ekspresów z PL do Wiednia nie pozwalają zabrąć rowerów a w zasadzie pani w informacji IC powiedziała że taka zezwolenie bede miał tylko u konduktora jak on mi pozwoli to wtedy wsiądę.... inaczej nie pozwalają na przewóz rowerów....

i mam kłopot nie wiem jak przedostac sie przez czechy z możliwością przewiezienia Bicykla - a Dziewczyna nie ma urlopu 3 tyg wiec jazda od Granicy z PL sprawi że Alpy tylko "liźniemy;/"

ktoś może zna dobry pkp który sięga jak najdalej za Polska granicę aby obslugiwał rowery?

polecam Ci weekendowy przejazd przez Czechy - na 2 osoby to koszt bo dajze 180KC (ok30zł), bilet nazywa się SONI+ i to są pociągi (vlaki) osobowe (osobni) bo na pośpieszne (rychliki) na 2 osoby to koszt 360KC także wychodzi bardzo tanio, czym więcej osób (skupina) to bilet (listek) wychodzi taniej

bilet jest ważny od 0:00 do 0:00 także musisz w ciągu doby się wyrobić i nie przekraczać jej. Skąd chciałbyś jechać ?

• 2 tygodnie później...

na razie kreuje się sytuacja tak:

Wyprawa zakłada dojazd do Wiednia i Zrobienie pętelki po Alpach tak mniej więcej http://www.bikemap.net/route/767387

nie planuje dni kilometrów oraz miast odwiedzanych - wsiąde z dziewczyną w PKP do Czechowic-Dziedzic i stamtąd ruszymy. Mapa w reke i sie zdecyduje co sie uda wykręcić...

start - prawdopodobnie wczesne dni lipca, potem mam jeszcze magisterke troche ugryść więc sierpień mi się przyda na kartowanie terenu :D

jak ktos zainteresowany pisać - ja proponuje towarzystwo - mile widziane osoby np jakaś dwójka która jedzie na południe a kawalek chce z nami jechać;) jeśli nie calą trase to choc do wiednia;)

jak bedzie czas pokaże.... alternatywa dla osob które na Chorwacje nie mają za dużo czasu a Alpy i górki im sie marzą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...