Jarek7 Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam , wiem ze temat jest powielany kilkakrotnie ale ceny caly czas sie zmieniaja i przerzutki staja sie tansze.. wiec prosze o napisanie jaka bedzie aktualnie najlepsza przerzutka do 50 zl ? Czy przeturzka Shimano Tourney jest dobra przerzutka ? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Napisz jaką masz kasetę i resztę napędu. Wtedy coś się poszuka. Za 50PLN kupisz nową Shimano Acera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzechu2711 Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Przednia czy tylna? bo jednak ceną się różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek7 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Nie znam się dobrze na rowerach ale wiem ze mam wolnobieg 6cio rzędowy, a przerzutka ma być tylna. Rower MTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Pod manetki Shimano czy Sram? Shimano nowe - Acera, lub czasami się znajdują nieużywane, nowe, ale sprzed kilu sezonów Alivio Shimano używane - za 50zł idzie wyrwać Deore i wyżej - z tym, że używane (co nie znaczy zużyte) Sram nowy - czasami idzie X5 wyhaczyć, tak, to X4 Sram używany - X5, X7, czasami nawet X9 (ale ten ostatni w stanie agonii często), 5.0 czy 7.0 lub 9.0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek7 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Cały rower jest w Shimano.Nic juz lepszego nie bedzie od podanych wyzej modeli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 A jaką masz teraz przerzuteczkę? Przyznam szczerze, że na Shimano Alivio jeździłem troszeczkę (hm,, koło 2kkm? nie pamiętam dobrze) i dobrze wyregulowana chodziła bardzo przyzwoicie. Mam porównanie do Shimano Acera i SLX - wiadomo, mój SLX w terenie, czy na podjeździe na tle w/w chodzi jak masełko, szczególnie dobrze wyregulowany, ale, o ile nie będzie to zmiana skrzyżowanego łańcucha na siłowym podjeździe pod pionową ścianę najeżoną kamieniami ze śliskimi korzeniami, to i Acera jest w miarę sensownym rozwiązaniem. Niemniej jednak wolałbym szukać starego LX czy nawet XT - one są niezniszczalne przy odrobinie dbania o nie A i nawet stara Alivio będzie długo hulać, o ile się zadba o nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Jeżeli robisz rocznie góra te 1000 km czy też jeździsz spokojnie, głównie po mieście lub utwardzonym terenem, to moim zdaniem Acera starczy na długo przy takiej jeździe. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_Przerzutka+tylna+ACERA+RD-M360.html?PT=53149987&PZTA=8&HNT=T&PD=53010961&WSZDZ=T Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
focus25 Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 przy 6 rzędowym napędzie nic ponad Acere nie jest potrzebne, i tak nie odczujesz różnicy w komforcie przy rekreacyjno-miejskiej jeździe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek7 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ok , super dzieki ! :)Ja glownie jezdze po afalcie i czasami jakis las wypadnie ... wiec wybiore raczej Acere Jeszcze chcialem sie zapytac , co myslicie o Shimano Tourney ? kilku moich znajomych ma te przerzutki bardzo dlugo i do dzisiaj na nich zasuwaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Tourney to najniższa grupa osprzętu, która spotykana jest tylko w najtańszych rowerach. Nie warto w nią inwestować. To, że znajomi mają te przerzutki długo i wciąż działają nie jest niczym dziwnym. Starszy sprzęt w ogóle był wytrzymalszy. Sam mam ponad 8-letniego "SIS"a i do typowo rekreacyjnej jazdy wciąż się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Sis to system indeksowania shimano, po prostu miałeś starego Tygreka. Biorąc pod uwagę, że jeździsz spokojnie trochę asfaltu trochę terenu i napęd 18 biegowy to nawet TY powinien dać radę, ale jak już masz 50 zł to warto kupić tą Acere. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Wiem, wiem. Dlatego napisałem SIS w cudzysłowie Ale wiadomo o co chodzi No ale nie offtopujmy, Acera w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek7 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Dzieki , a którą Acere wybrac ? z jednym kolkiem czy z dwoma ? I czy przy takiej jezdzie 70% asfalt 30% las i jakies gorki to Acera wytrzyma z 1500km rocznie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Jak to z jednym kółkiem? Każda przerzutka ma dwa - prowadzące (górne) i napinające (dolne). Bez problemu wytrzyma. Chyba że uszkodzisz ją mechanicznie, ale to jak każda inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek7 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Dzieki , na pierwszy rzut oka myslalem ze tu jest jedno kolko : http://allegro.pl/shimano-acera-tyl-nie-sora-saint-i1323762162.html dopiero jak sie dopatrzylem to zobaczylem kawalek drugiego ;] a jeszcze takie pytanko .. czy mozna kupic jakis hak ochronny czy cos innego na przerzutke ? cos co by chronilo przerzutke przed uszkodzeniem mechanicznym. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Z osłonami przerzutki (w postaci kawałka wygiętego drutu) spotkałem się jedynie w rowerach typu makro. Nie znajdziesz czegoś takiego w żadnym markowym rowerze. I uważam, że chroni to co najwyżej przed otarciem korpusu - wózek i tak jest odsłonięty, a to właśnie tutaj najprościej o uszkodzenie. Więc nie przejmuj się - myślę, że 99,99% użytkowników forum jeździ bez żadnej osłony i wszystko działa. A że czasem zdarzy się wygięty, złamany czy wyrwany wózek - bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek7 Napisano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Dzięki wielkie za pomoc ! Pisze teraz w imieniu mojego kolegi . Szuka on przerzutki tylniej również pod shimano i posiada wolnobieg 6-rzędowy . Niestety on na przerzutkę może wydać tylko 35-40zł. Jaką przerzutkę byście mu polecili ? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-altus-rd-m310-wyprzedaz-i1315740967.html na 6 rzedow tez pociagnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Jak powyżej 30-40zł altus wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Ja od siebie polecę starsze Alivio:\ http://allegro.pl/przerzutki-tylne-shimano-alivio-i1328507866.html zrobiłem z taką ponad 6tys. km w enduro i dalej działa dobrze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 24 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Do 50 zł Altus/Alivo bądź używaną Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.