Jacobsen Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Właśnie składam jakieś lekkie koła do XC pod ridera 86kg. Potrzebuje dobrej i mocnej obręczy. Kwota jaka mnie interesuje to maksymalnie 150-180 zł za szt. Problem w tym, że koła mają się nadawać pod V'ki więc zastanawiam się czy warto inwestować w jakieś drogie obręcze, czy lepiej kupić na dojechanie coś tańszego? Dobrze by było, gdyby wytrzymały przynajmniej ze 2 sezony w tym jakieś amatorskie starty w paru maratonach ale bez szaleństw. Wstępnie myślałem o Mavic'ach XC 717, ale nie wiem czy warto płacić tyle za obręcz pod vki czy nie lepiej tańsze XM317. Różnica wagowa w tym wypadku 20g wiec nie robi. Jeżeli nie to może jakieś DT albo alexy? Co polecacie, bo kompletnie nie mam doświadczenia jeśli chodzi o koła. Edit: literówki
Michal93 Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Popatrzył bym może jeszcze na Equalizery 23 (410gr. sztuka), lecz nie wiem jak będą się sprawowały pod taką wagą.
Jacobsen Napisano 18 Listopada 2010 Autor Napisano 18 Listopada 2010 Ciekawa opcja. Cenowo jak najbardziej, ale nie mogę znaleźć nigdzie info n.t. dopuszczalnego obciążenia. Ale jeśli piszą "przeznaczenie XC, ednuro" to śmiem twierdzić, ze zniosą moją wagę plus rower. Edit: a jest pod V'ki? bo nigdzie nie widzę?
nabial Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 pisac sobie moga, jesli chcesz brac equalizera, to bezwzgledne minimum do xc to eq25, a najlepiej to wez mavica 719 - sprawdzony i megasztywny
Michal93 Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Są w ogóle 25? Oświeć mnie proszę... 23 i później jest chyba 27, ale to już 480 gram... Co do wersji pod V to chyba tylko eq 21... Chociaż ludzie składali na niej koła do xc, ale chyba byli lżejsi..
honor Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 DT Swiss x450, waga ok. 430g. W cenie od 80zł/szt.
nabial Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Są w ogóle 25? Oświeć mnie proszę... 23 i później jest chyba 27, ale to już 480 gram... Co do wersji pod V to chyba tylko eq 21... Chociaż ludzie składali na niej koła do xc, ale chyba byli lżejsi.. http://www.sun-ringle.com/mtb/rims/eq25/ co do eq21...fajna obrecz do szosowki 26"
exocet Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Ciekawa opcja. Cenowo jak najbardziej, ale nie mogę znaleźć nigdzie info n.t. dopuszczalnego obciążenia. Ale jeśli piszą "przeznaczenie XC, ednuro" to śmiem twierdzić, ze zniosą moją wagę plus rower. Edit: a jest pod V'ki? bo nigdzie nie widzę? Equalizery 23 spokojnie wytrzymają twoja wagę , mam takie obręcze a ważę podobnie , niestety nie każda sztuka waży 410 gr.., ale można wybrać najlżejsza , handluje tym 7anna a magazyn mają w Gdańsku także masz blisko.., podjedz z wagą i sobie wybierz .. pzdr
Jacobsen Napisano 19 Listopada 2010 Autor Napisano 19 Listopada 2010 Equalizery 23 spokojnie wytrzymają twoja wagę , mam takie obręcze a ważę podobnie , niestety nie każda sztuka waży 410 gr.., ale można wybrać najlżejsza , handluje tym 7anna a magazyn mają w Gdańsku także masz blisko.., podjedz z wagą i sobie wybierz .. pzdr Dzięki. Problem w tym, ze nie mają equalizerów 23, ani 27 pod v-ki. W ogóle nigdzie nie mogę znaleźć equalizerów (poza 21) pod v. Jak ktoś ma linka to będę wdzieczny. Jeśli nie to chyba zdecyduje się na Maviki 317 bo są najbardziej dostępne.
onkiel Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 witam, pozwole sobie odgrzac temat i zadac kilka pytan. jaka szerokosci obreczy powina byc do opon 2.0-2.2. wiem ze na ACE18 ktora jest waska ciezko sie zaklada opone 2.1 i niestety robi sie balon. Mavic ciezko naciagnac po rozcentrowaniu i ma bicia a sun czy alex sa bardziej miekkie ale mozna je dociagnac. co myslicie o obreczach DT. szukam lzejszych od D521 do jazdy po gorkach bez szalenstw.
wikrap1 Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Ja teraz złożyłem koła na xm317 i kendy karmy 2.0 się dobrze układają i nie balonują na boki. Kolega na tej samej obręczy i oponie jeździł i nie narzekał. 2.2, to już chyba przydałoby się trochę szerszą, ale może też da radę. Tioga factory 1.95(realnie ma ok. 2.1-2.2) na aleexrimsie dm18(czyli szersza obręcz od mav) też siedziała sztywno. Drugiego setu używałem prawie 2 sezony na 60psi z tyłu i 40psi z przodu przy wadze ok. 65kg plus 12 rower. dm18 ma chyba 19mm wewnątrz, a xm317 17mm.
onkiel Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 jak zachowuje sie 317 w gorach ? bo ace18 mi sie rozcentrowaly i trzeba bylo je lekko centrowac. w gorach uzywam conti vapor 2.1 i dobrze by bylo zeby dobrze siedziala.
wikrap1 Napisano 1 Lutego 2011 Napisano 1 Lutego 2011 Trudno skrzywić. Są sztywne i twarde i jak już się skrzywią, to ciężko naprostować, ale również ciężko skrzywić. Kumpel jeździ i ma proste. Wagowo podobnie, jak ja, powiedzmy góra 70kg i na hopie czasem skoczy i nie oszczędza. Startujemy na Świętokrzyskiej Lidze i xm317 w takich prawie górzystych warunkach dają radę. Nie było problemów i też się zdecydowałem na te obręcze. W tym sezonie zaczynam na nich jeździć. A jak twoja opona będzie się układać, to nie mam pojęcia, ale myślę, że będzie dobrze
senjiro Napisano 1 Lutego 2011 Napisano 1 Lutego 2011 jak zachowuje sie 317 w gorach ? bo ace18 mi sie rozcentrowaly i trzeba bylo je lekko centrowac. w gorach uzywam conti vapor 2.1 i dobrze by bylo zeby dobrze siedziala. Jeździłem na 717 i 317 i szczerze powiem że nie odczułem żadnej równicy. Z 317 nie miałem nigdy problemu, nawet jezdząc po górach, a wagowo nie była wcale dużo lżejsza niż 717. Mój kolega kiedyś wysnuł teorię że nie opłaca się kupować drogich obręczy pod v`ki , gdyż nawet jeśli będziesz na nich jeździł ostrożnie to klocki Ci je po jakimś czasie zniszczą Już nie mówiąc o tym ze jak taką obręcz załatwisz to w przypadku droższej bardziej Cię to w serce zakłuje :teehee:Jeśli nie jesteś maniakiem wagi to bierz 317tki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.