wojtek76 Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Witam Chiałbym dowiedzieć się jakie opony, model i szerokość , polecacie do jazdy po mazowieckich lasach. Może to moja subiektywna opinia ale sporo piaszczystych fragmentów napotykam podczas jazdy głównie po Puszczy Kampinowskiej.
enduroriderPL Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Ja używam po prostu pełnozębowych opon MTB, ale gdybym miał fanaberię to nie wiem czy bym nie kupił jakiegoś duzego "slicka" określanego jako opona plażowa - na piasku powinno być ok
Niedzwiedz1 Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Kenda SBE 1.95 - w większości wypadków daje radę, jednak jest to opona dość uniwersalna, o małych oporach i niskim bieżniku. Jak chcesz mieć super trakcję w błocie i piachu kosztem oporów lub masy to jednak lepiej poszukać czegoś innego.
wojtek76 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Napisano 18 Listopada 2010 Myślałem o Maxxis crossmark ale nie wiem jaki rozmiar ? a może coś innego ?
adii22 Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Może Kenda Karma (zwijana) 2.0" albo Conti Race King?
enduroriderPL Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 Czy dobrze pamietam, ze Karma to jest praktycznie guma wyscigowa? Bardzo lekka, ale z ultra niskim bieżnikiem? O ile nie pomyliłem modeli to mialbym pewne wątpliwości co do jej uzycia na Mazowszu, poza okresem suchym
kubek20 Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 Nie pomyliłeś się, jednak bieżnik mógłby być duużo nizszy lub mieszanka bardziej miękka bo nawet gdy bieżnika jest jeszcze jakieś 60% destrukcji ulegają boczne ścianki jak dla mnie porażka, no i... Uważam, że nada się tylko na wyścigi
Pulse Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 Na takie tereny polecam Race King 2.2 SuperSonic. Lekkie (480g), niskie opory. Ida jak burza w lesie. Przez piachy przy odrobinie techniki przelatujesz z usmiechem na twarzy. Ujezdzam je od 2009r i mam na nich 9500km i nadal sporo bieznika zostaje. Uzytkowane glownie w lasach i polach. Szosy jakies 30% z tego, ale nawet na asfalcie ida bardzo lekka majac na uwadze ich szerokosc. Dodatkowo wersja 2.2 daje niesamowity komfort. Przedtem jezdzilem na Ralphach i Hutchinson Python 2.0 i mimo, ze to przyzwoite opony to RK wypada najlepiej. Jak chcesz więcej info to zapraszam do wątku w dziale testy -> http://www.forumrowerowe.org/topic/52285-opony-race-king-22-continental-supersonic/
spootnick Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 Ja bym też wziął Race King 2.2, tylko zwykłe zwijane jeśli nie zależy Ci na pojedynczych sekundach czy watach. Szerokość gumy nie wpływa ujemnie na opory toczenia na asfalcie.
wojtek76 Napisano 19 Listopada 2010 Autor Napisano 19 Listopada 2010 Poczytałem wątki któr mi poleciłeś i chyba zdecyduje się na conti RK 2,2 tylko na którą wersję? Mam jeszcze jedno pytanie o Shwalbe Racing Ralph ? Wielkie dzięki za wykazane zainteresowanie i pomoc
Pulse Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 to juz zalezy od portfela i preferencji. Jak chcesz wydac 120zl na opone to dostaniesz wersje lekka zwijana SS masa 480g ktora mimo niskiej masy ma bdb trwalosc na scieranie, potem jest wersja protection zwijana o troche mocniejszych sciankach ale na te tereny nie ma takiej potrzeby - nizsza cena ale wyzsza o 100g masa. Na koncu zostaje drut waga 650g czyli bardzo ciezkie. Ja tam polecam wersje SS bo na takiej jezdzilem i jestem pozytywnie zaskoczony jej trwaloscia, lepsza niz w racing ralphie i hutchinsonie pythonie. Mysle ze pare tys km ponad 10.000 uda mi sie zrobic. Racing Ralph to bardzo dobra opona, znana i popularna. Cenowo podobna do RK. Jezdzilem na poprzedniej wersji w rozmiarze 2.25. W porownaniu do RK scieraja sie szybciej. Maja tez troche wyzsze opory. Nowa wersja w rozmiarze 2.25 jest mniejsza niz RK 2.2. Ralph to bardzo dobra opona, ale na moje RK wypada lepiej. Tu masz zestawienie wersji http://www.conti-online.com/generator/www/de/en/continental/bicycle/themes/mtb/cc_marathon/Race%20King/raceking_en.html
wojtek76 Napisano 19 Listopada 2010 Autor Napisano 19 Listopada 2010 Przeglądając różne portale znalazłem jeszcze Continental X-king ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.