Crazyk Napisano 17 Listopada 2010 Napisano 17 Listopada 2010 Witam. Zamówiłem przez internet dętki Maxxis Ultralight. Niestety zamiast rozmiaru 26x1.9/2.125 przyszedł rozmiar 26x1.50/1.75. Dętka 1.9/2.125 pasuje do opon 1.5, a jak to działa na odwrót? Jest sens pakować taką dętkę do opony terenowej (do max 2.1)? Czy odesłać i czekać na zwrot? Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
kubek20 Napisano 17 Listopada 2010 Napisano 17 Listopada 2010 Ja bym odesłał, dętka może się zbyt mocno rozciągnąć i pęknąć lub zachowywać się jak jeszcze odchydzony maxxis flyweight
Crazyk Napisano 17 Listopada 2010 Autor Napisano 17 Listopada 2010 Sprawa rozwiązana, ale mimo wszystko proszę o kontynuowanie tematu - z ciekawości. Wydaje mi się, że w miarę by taka dętka obleciała tylko ze względu na swoje rozciągnięcie była by bardziej podatna na przebicia A co do mojej dętki to okazało się, że jednak jest w dobrym rozmiarze, tylko przyszła w kartoniku od mniejszego rozmiaru (czym się zasugerowałem). Po 2 minutach od wysłania maila do sprzedającego, ten zadzwonił (pomimo, że to było po godzinie 16) i wyjaśnił, że najprawdopodobniej w kartoniku jest dobra dętka, żeby sprawdzić. Tak więc cieszę się dętkami w dobrym rozmiarze Swoją drogą polecam użytkownika allegro olikanek72, drugi raz kupowałem u niego ultralighty i wcześniej dwa razy opony, bardzo dobry i miły kontakt, błyskawiczna przesyłka pocztą.
Sandacz Napisano 17 Listopada 2010 Napisano 17 Listopada 2010 Do momentu wjechania na "przebijak" nie powinno być problemu z dętką zbyt chudą. W końcu nie rozszerzy się ona więcej, niż pozwala opona. Niewątpliwie zwiększy się podatność na przebicia, bo - jak zauważyłeś - guma dętki zbyt mocno się rozszerzy, jej ścianki staną się bardzo cienkie i mocno naprężone...
Kellysbicycles Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 Odświeżę temat. Mam zamiar kupienia oponki na śnieg 2.25 albo 2.35. 1. pytanie czy dętka 1.9/2.125 pójdzie pod te rozmiary? 2.I czy te oponki wejdą na obręcz z szerokością wewnętrzną 16.5mm? Tabelka mówi, że dla tych obręczy 2.0 to max. Jednak sam kellys w roku 2010 zaczął montować opony 2.1 na tych oto obręczach (KBIX WMX). Z góry dzieki za info. No to co? Podrzuci ktoś?
detonator Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 Odświeżę temat. Mam zamiar kupienia oponki na śnieg 2.25 albo 2.35. 1. pytanie czy dętka 1.9/2.125 pójdzie pod te rozmiary? 2.I czy te oponki wejdą na obręcz z szerokością wewnętrzną 16.5mm? Tabelka mówi, że dla tych obręczy 2.0 to max. Jednak sam kellys w roku 2010 zaczął montować opony 2.1 na tych oto obręczach (KBIX WMX). Z góry dzieki za info. No to co? Podrzuci ktoś? 1. opisane przez ciebie dętka do opony 2.25 powinna dać radę 2. ja zakładam oponę 2.35 na obręcz o szerokości wewnętrznej 17,7mm i wygląda to dość dziwnie-coś na kształt żarówki także osobiście bym nie ryzykował.
Kellysbicycles Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 ale dętka i obręcz pod oponkę 2.25 dać radę powinny?
OKO Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 Koledzy do opony np. 2.35 możecie założyć nawet dętkę do 1.9 i będzie hulać - tylko po co? Wiadomym jest, że dętka się rozciągnie, wypełni oponę ale oczywistym jest, że przez cieńsze ścianki może być bardziej podatna na przebicia, a innym częstym skutkiem jest delikatne uchodzenie powietrza przez pory w gumie. Oczywiście zaraz się znajdzie użytkownik, który powie że używał węższe i było ok...... nie ma na to reguły, po to stworzono rozmiary dętek aby je stosować, a wcale więcej to nie kosztuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.