Skocz do zawartości

[rower] jaki wybrac do maratonu

szopen99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na codzień jeżdzę na szosie ,ale spodobała mi się idea maratonów rowerowych i chciałbym w przyszłym roku wystartować w paru edycjach - stąd pytanie jaki rower kupić - przełajówkę ,crossowy czy górala .Myslę o startach w Skandii i Mazovii -czy trasy są tak trudne że niezbędny będzie rower MTB.

Słyszałem o gościach ,którzy konczyli maratony na przełajówkach. Dodam , że ten rower miałbym głównie do startów ,ewentualnie jeżdziłbym po lesie koło domu , na codzień wolę jeżdzić po szosie , po górach równiez jeżdze po szosie . Jazda w górach po korzeniach i skałach mnie nie interesuje.

5 tysi z drobnym hakiem mam odłożone na rower. Co radzicie???

Napisano

No niby racja, ale zważywszy że doświadczenie w maratonach mam zerowe , a by je nabrac potrzebuje rower i kilka startów ,a wypozyczalni jakoś u nas nie ma , to prosiłbym o jakies sugestie.

Napisano

Jedyna sugestia - na crossach sporo osób startuje w płaskich maratonach, można kupić z napędem MTB (korba 44/32/22z), w razie potrzeby można założyć szersze lub węższe opony.

Napisano

A jaki to ma związek? Autor tematu się pyta jaki rodzaj roweru wybrać, co tu ma do rzeczy jego wiek i wzrost :)

Ja bym jednak postawił na MTB. Z tego co rozumiem posiadasz już jeden rower i jest to szosa. Typowy góral może być ciekawą odmianą, a na maratonach lepiej się sprawdzi niż cross nawet na szerokich oponach. A nuż Ci się to spodoba :)

A za 5k już można naprawdę dobre rowerki znaleźć o niedużej wadze.

Napisano

Wzrost 178 ,lat 34 ,

Przejadę się na 29' i zobaczę jak jest - czy jest duża różnica między nim a rowerem crossowym - ogladając je wydaje mi się że geometria ramy jest podobna .

Napisano

Startowanie na rowerach Crossowych i przełajowych w maratonach MTB to jest według mnie udowadnianie na siłę że się da.

Oczywiście że można przejechać maraton na takim rowerze , ale korzyści z tego raczej nie będzie .

Trasy są różne i nawet te pozornie łatwe mają kilka trudnych odcinków na których łatwo stracisz uzyskaną ewentualną przewagę , zrobioną na asfalcie lub twardym szutrze jadąc Crossówką .

Do startu z maratonach odpowiedni będzie rower MTB i odpowiedni dobór opon.

Napisano

Z tym wiekiem to przesadziłem ale chodziło mi o wzrost bo osobę o wzrośnie nieco ponad 160cm nie wsadzisz na 29'era :/

• Mod Team
Napisano

Matti95, wiesz kto to jest Willow Koerber? Ta Pani zajęła m.in. trzecie miejsce w Mistrzostwach Świata w Mt.Saint Anne w tym roku- czyli jeździć trochę potrafi. Ma 157 cm wzrostu ( o urodzie nie wspomnę ale jest niebrzydka) i śmiga na czymś takim

http://www.bikeradar.com/news/article/pro-bike-willow-koerbers-subaru-trek-superfly-elite-27994

Jak widzisz jest zaprzeczeniem Twojej tezy.

Zmierzam do tego,że coś ogólnie przyjętego nie musi wszystkich dotyczyć.

Tak mnie ciekawi w czym maratony MTB ( pomijam stricte górskie jak Głuszyca ) różnią się od przełaju? Niektóre trasy maratonów MTB niezbyt się różnią od tras przełajowych.

Więc czemu nie?

Napisano

Dokładnie , płaski maraton można spokojnie na crossie zrobić, a krótkie odcinki techniczne w ostateczności podbiec/zbiec,choć nie wiem czy koniecznie, osobiście na crossie robiłem podjazdy na których niektórzy rowery mtb pchali :)

Jeśli ktoś ma awersję do terenu, nie wiem po co mu rower mtb ;)

Napisano

na trasach maratonow, ktore nakresliles chyba jedyna niezaprzeczalna zaleta 29era bedzie zachowanie w piachu, przy tym wzroscie ja bralbym mtb 26" - za te kwote bedzie fajny rower, a 29er...przecietny

Napisano

A czy Ty kocie wiesz co to jest sponsoring i promocja ? Willow jest na tyle dobra, że i na rowerze z kwadratowymi kołami potrafiłaby objechać wielu z nas. To, że duże koła jej (powiedzmy) "mało przeszkadzają" to jeszcze nie powód wciskać je każdemu ani dowód na ich wyższość. Poza tym o ile dobrze zrozumiałem to teza 'mati95' sprowadzała się po prostu do wątpliwości jaki sens ma jazda na 29 z 165cm a nie, że jest to niemożliwe czy po prostu szkodliwe dla jazdy.

Do jazdy po mazowszu raczej jestem za góralem z szerokimi oponami, ponieważ zjazdow tu niewiele najprawdopodobniej na sucho ujdzie Ci lekki i stosunkowo tani sztywny widelec z karbonu. Znacznie zbliża geometrię do szosy w górnym chwycie. Oczywiście to nie to samo ale łatwiej będzie Ci odnaleźć znajomą pozycję.Typowy cross nie jest moim zdaniem rewolucyjnym pomysłem. Przewagę mógłby dawac tylko na rozbiegu, typowa prędkość rozjazdowa na mazowii to 42-45 na płaskim odcinku. Trzeba by się przejechać z licznikiem mocy aby sprawdzić ile (i czy w ogóle coś) oszczędzisz. Z resztą i tak Twoje wysiłki będą się koncentrować na tym jak utrzymać się komuś na kole. W terenie z kolei,nawet lekkim, na pewno gdzieś stracisz.

Jaka jest Twoja waga ? To też będzie miało duży wpływ na zachowanie w piachu.

• Mod Team
Napisano

A czy Ty kocie wiesz co to jest sponsoring i promocja ? Willow jest na tyle dobra, że i na rowerze z kwadratowymi kołami potrafiłaby objechać wielu z nas. To, że duże koła jej (powiedzmy) "mało przeszkadzają" to jeszcze nie powód wciskać je każdemu ani dowód na ich wyższość. Poza tym o ile dobrze zrozumiałem to teza 'mati95' sprowadzała się po prostu do wątpliwości jaki sens ma jazda na 29 z 165cm a nie, że jest to niemożliwe czy po prostu szkodliwe dla jazdy.

Te słowa są mi znane. Faktem jest,że Pani Koerber najprawdopodobniej nie miała zbytniego wyboru jeśli chodzi o rower.Nie umniejsza to jednak faktu,że jest niezła w tym co robi. Nie jestem też "nawróconym" na koła 29" aczkolwiek spotkałem się z sugestiami ,że powinienem się na 29" przesiąść ( 186 cm w kłębie ),więc nie ma mowy o "wciskaniu" każdemu filozofii 29" bo jej po prostu nie znam. Ja akurat nieco inaczej zrozumiałem zdanie Mattiego- ale wystarczy OT.

Napisano

Waga 82 kg - ale bez tłuszczu - lżejszy już raczej nie będę ,bardziej schudnąć już nie mogę- to efekt fascynacji kulturystyką kilka lat temu ,mięśnie jednak ważą.

Napisano

przy Twoim wzroście ja bym się zastanowił na 29":

AUTHOR

FELT

GARY FISHER

Author będzie na pewno tą tańszą opcją i biorąc go na carbonowej ramie będzie fajna możliwość upgreadu

co do Felta i Gary Fishera to na pewno cena będzie trochę wyższa, ale też są warte polecenia;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

dzięki za porady ,sporo myślenia przede mną , tak mi chodzi po głowie przełajówka -oczywiście trudno zrobić symulację ale czy da się nią przejechać cały maraton i czy na w miarę suchej edycji można by zając dużo wyższe miejsce niż na rowerze mtb . Na pewno bedzie lżejsza i na szutrach asfalcie i w miarę ubitych drogach prędkość uzyskał bym większą - ale czy przewaga jest do utrzymania na błotnistych odcinkach???

• Mod Team
Napisano

dzięki za porady ,sporo myślenia przede mną , tak mi chodzi po głowie przełajówka -oczywiście trudno zrobić symulację ale czy da się nią przejechać cały maraton i czy na w miarę suchej edycji można by zając dużo wyższe miejsce niż na rowerze mtb . Na pewno bedzie lżejsza i na szutrach asfalcie i w miarę ubitych drogach prędkość uzyskał bym większą - ale czy przewaga jest do utrzymania na błotnistych odcinkach???

W ub. roku na jednym z maratonów mistrzu w konkretnym wieku jechał na rowerze marki Wagant. Młodszym forumowiczom ta nazwa pewnie nic nie mówi. No i przyjechał przed wieloma uczestnikami którzy dosiadali rowerków na T na S itd. To tak w związku z Twoim dylematem z przełajówką. W tym roku w Poznaniu widziałem kilku przełajowców i radzili sobie.Na płaskich i w miarę suchych maratonach dasz radę ,w górach raczej nie.A co do klasyfikacji , jak wymiatasz to i na przełajówce pogonisz kota "góralom".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...