gumis Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 Po pierwsze chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post A teraz do sedna - myślę nad kupnem jednego z dwóch rowerów (Trek Fuel EX 6.5 z roku 2009 lub MERIDA One-Twenty HFS 1000-D rocznik 2010) i chciałbym poznać opinię, który z nich będzie lepszy. Rowerku chciałbym używać głównie do "jazdy w nieznane" tzn. głównie teren, trochę wycieczek w górach, ale bez ścigania się, maratonów itd - ma być wygodnie Z tego co zdążyłem się zorientować Trek ma trochę gorszy osprzęt tzn przerzutki, hamulce itd, nie wiem jak wypada porównanie amortyzatorów - Merida ma Manitou Minute 120, natomiast Trek - RockShox Recon 335 SL. Damper w obu jest taki sam - Fox RP2. No i najważniejsze pytanie - jak z ramą ? Z tego co widzę Trek nie ma ABP, ale zawieszenie w Meridzie jest chyba analogiczne - czy może jestem w błędzie ? Generalnie zależy mi na wytrzymałości całej konstrukcji, gdyż jestem osobą raczej sporą (95 kg, 185 cm). Jeżeli macie jakieś doświadczenia to prosiłbym też o ocenę tylnego zawieszenia w w/w roweruch. Aha - cena dla obu jest podobna, stąd główną przesłanką są właściwości użytkowe konkretnych maszyn
arek_wro Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 Fuela EX 6.5 sobie odpuść, bo ma jeszcze stare zawieszenie. Nie wiem ile chcesz przeznaczyć na rower, ale za 5.000 możesz mieć zeszłorocznego EX 7, już z ABP.
gumis Napisano 17 Listopada 2010 Autor Napisano 17 Listopada 2010 Hmm a gdzie taka ciekawa cena za EX 7 '2010 jest ? Bo poszukałem trochę, ale akurat takiej oferty nie znalazłem. Odnośnie budżetu - na razie celowałem w około 4500 zł, ale jeżeli faktycznie coś będzie o niebo lepsze, a niewiele droższe to jestem w stanie dołożyć parę złotych.
Rulez Napisano 17 Listopada 2010 Napisano 17 Listopada 2010 Hmm a gdzie taka ciekawa cena za EX 7 '2010 jest ? Nikt tu nie pisał o EX7 z 2010 roku : ale za 5.000 możesz mieć zeszłorocznego EX 7 Za to model 2009 , faktycznie można znaleźć : http://mybike.pl/rowery-gorskie-c-1_2.html?page=6&sort=1a&osCsid=tvlgyegi
Rulez Napisano 17 Listopada 2010 Napisano 17 Listopada 2010 I w ten bym celował na miejscu założyciela tematu.
lukaszs Napisano 17 Listopada 2010 Napisano 17 Listopada 2010 miałek okazje przejechać sie na obu rowerach patrząc na geometrię Trek ma bardziej wylightowane kąty więc idzie bardziej w am/enduro czyli wszechstronny rower górski o średnim skoku zawieszenia zawieszenie pracuje bardzo fajnie - nie był to ciężki teren ale nie wielkie dziury w warszawskich chodnikach wybierał znakomicie:-) merida natomiast to raczej xc/am - z racji trochę bardziej surowej geometrii. co prawda jeździłem na innym amorku z tyłu (epicon) - ale praca zawieszenia nie zachwyca moim skromnym zdaniem Trek - rama to podstawa a osprzęt zawsze można z czasem ulepszać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.