Skocz do zawartości

[rama full] do rekreacji

bobiik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wybacz, ale w tej ramie niczego nie poprawiali ani nie przekonstruowywali, tandetna rama, czego odzwierciedleniem jest jej cena.

Dlatego podałem ramę w zbliżonej cenie, jednak bardziej dopracowaną w dodatku z zawieszeniem HorstLink.

Napisano

Rulez a słyszałeś o jakiejś ramie która nie pęka - no w normalnej cenie i odrzucamy np tytanowego Litespeeda. A może niektóre nie pękaja bo mozna je policzyć na palcach jednej ręki ? Namiast takich zdjęć jak poniżej mogę Ci wysłać setki tylko co z nich wynika ?

http://www.bustedcarbon.com/2008_10_01_archive.html

W "kolekcji" mam nawet tego słynnego zmielonego Canaana ale i kilka Speców też znalazłoby się :)Tym samym mógłym stwiedzić - także słyszałem, że Spece pękają.Ale skoro napomknąłeś coś o wypowiedzi właściciela to chętnie odpowiem - mój jeszcze nie popękał, ale jak sam wiesz - kiedyś i jemu może się to zdarzyć. Wiesz na pewno także że ramy nie pękaja ot tak. Najczęsciej winny jest sam użytkownik skracając max sztycę, bo wiekszość pęknięć dotyczy właśnie tego "węzła" ( pomijam kwestie błedów technologiczznych podczas spawania czy także np starzenia stopów aluminium czy też wpływu drgań itd. Ja w kazdej ramie montuje 400 i nigdy ale to nigdy nie złamałem w tym miejscu ramy - no raz mi się złożyła jak wpadłem na słup :( ale wtedy to już była "szkoda całkowita".

Napisano

Twojej teorii przeczy "sprawa Garego" - pęka bo lubi bez względu na głębokość wsadzenia sztycy :)

Więc zamiast wypisywać banały o tym , że "każda pęka" lepiej zakwalifikować Mongoose do kategorii - często pękający czy tak jak inne sporadycznie, :(

Napisano

Trochę schodzimy z tematu ale wpisz sobie proszę np broken frame specialized, dalej gary fisher, giant i mongoose i policz sobie mniej wiecej ile widzisz połamach ram. 1 Speca i 1000 innych ? Nie bo jest ich porównywalna liczba względem sprzedanych egzeplarzy czy tez populrno. Dziwnym trafem najwięcej połamanych ram jest na rynku amerykańskim co wynika po pierwsze z ilości sprzedawanych rowerów/marek i ze specyficznego stanu umysłowego mieszkańców tamtego kraju ( odszkodowania za poparzenie sie gorącą herbatą bo nikt w maku nie powiedział ze jest gorąca lub jazda na tempomacie "bez trzymanki" bo gość myslał ze to autopilot ). Druga rzecz to jakość i kontrola danego przedmiotu. Nie przeczę - przeczytałem o 3 przypadkach złamanych "kananów" i trochę się obawiałem zakupu, teraz także kupiłem xtc pomimo tego, że "także słyszałem" że pękają ( w tym wypadku nawet widziałem jedna sztukę ). A jeśli to nie tajemnica to ile ram Garego połamałeś w życiu, no Ty lub znajomi bo co innego "słyszeć" a co innego doswiadczyć.

Napisano

Co do Garego, to na tym forum jest opisanych niewątpliwie bardzo wiele takich przypadków, wystarczy sprawdzić w temacie "Gary nie pękaj" :)

Napisano

Właśnie o to chodzi bo i wielu jest jego użytkowników, natomiast rowery droższe lub mniej popularne cieszą sie mniejszą usterkowości... bo po prostu jest ich mniej. To tak jakby porównać 5 spalonych Ferrari 458 i 5 Peugotów 307 - niby to raptem 5 ale ile sprzedało sie jednych i drugich ?. Druga rzecz to fakt że na chłopski rozum, jeśli cos jest wylajtowane, zrobione ze scandium, wezły maja cienkie rurki i mega ładnie zrobione spawy to od razu powinna się nam włączyc lampka ostrzegawcza. Nie wiem czy pamiętasz jak "kiedyś" pękały główki po zmianie sztywnych widelców na amoryzowane. Niby mała zmiana geometrii, inny ofset i siły po prostu rozrywały główkę. W Garym fakt - przedobrzyli ale wielu tych przypadków moznaby uniknąć używając własnie sztyc 400. Z drugiej strony - jesli wymieniaja ramy bez mrugnięcia okiem to problemu nie widzę, co innego podejście innej firmy na "G" :) To jak z samochodami - pierwszy sprzedaje salon drugi serwis z tym że wielu klientów po wielu niezamierzonych odwiedzinach tego drugiego ma juz dość danej marki :D

Napisano

sivydym - nie wiem czego próbujesz dowieść :) Jedne ramy są gorzej zaprojektowane/wykonane niż inne i pękają szybciej przy takim samym traktowaniu.

Zresztą zobacz sobie ile jest połamanych caananów w usa:

http://www.mtbr.com/cat/bikes/xc-suspensio/mongoose/canaan-comp/PRD_416818_1526crx.aspx

http://www.mtbr.com/cat/bikes/xc-suspensio/mongoose/canaan-team/PRD_414730_1526crx.aspx

Pokaż mi teraz przypadki anthemów z połamaną podsiodłówką. Powinno być ich sporo bo przecież mają równie delikatną konstrukcję a sprzedaje się ich bez porównania więcej niż mongoosów, również w USA.

A mimo to jakoś nie mogę ich znaleźć. Jednak przemyślany przekrój górnej rurki i dobra jakość spawów robią różnicę, mimo że na pierwszy rzut oka ramy są bardzo podobne.

Zgodzę się natomiast odnośnie gwarancji gianta - mam nadzieję że ze swojej nie będę musiał nigdy skorzystać.

PS: akurat 458 miały wadę fabryczną i wszystkie są wzywane do naprawy.

Napisano

sivydym - nie wiem czego próbujesz dowieść :) Jedne ramy są gorzej zaprojektowane/wykonane niż inne i pękają szybciej przy takim samym traktowaniu.

Zresztą zobacz sobie ile jest połamanych caananów w usa:

http://www.mtbr.com/cat/bikes/xc-suspensio/mongoose/canaan-comp/PRD_416818_1526crx.aspx

http://www.mtbr.com/cat/bikes/xc-suspensio/mongoose/canaan-team/PRD_414730_1526crx.aspx

Pokaż mi teraz przypadki anthemów z połamaną podsiodłówką. Powinno być ich sporo bo przecież mają równie delikatną konstrukcję a sprzedaje się ich bez porównania więcej niż mongoosów, również w USA.

A mimo to jakoś nie mogę ich znaleźć. Jednak przemyślany przekrój górnej rurki i dobra jakość spawów robią różnicę, mimo że na pierwszy rzut oka ramy są bardzo podobne.

Zgodzę się natomiast odnośnie gwarancji gianta - mam nadzieję że ze swojej nie będę musiał nigdy skorzystać.

PS: akurat 458 miały wadę fabryczną i wszystkie są wzywane do naprawy.

Akurat w pierwszym linku są to dwie osoby ( jednej pękła dwa razy ), w drugim jedna - reszta napisała ze jest zadowolona z tej ramy. Nieźle - 3 osoby na całe forum... Chciałeś anhema to proszę bardzo:

http://www.rotorburn.com/forums/showthread.php?215447-Snapped-frame-on-2010-giant-anthem-x2-warranty-issues

Canaan to biorąc nawet pod uwagę kąty jest do trochę innej jazdy niż anthem stąd też może awarie - co nie znaczy ze połamały sie wszystkie a anthem żaden. Z drugiej strony jeśli myslisz ze giant to niesamowicie popularna mmarka w stanach to jesteś lekko w błędzie - gt, schwinn, mongoose sa tam niesamowicie popularne - cena także ma na to wpływ :D. Zawieszenie anthema jest dobre ale na polatanie po lesie tak samo jak to w mongoosie czy tez gt. Jednak to Spark i 96 są używane przez bardziej doświadczonych zawodników a anthem dla nich skonczył sie w 2008 roku i nic tego długo nie zmieni. Generalnie jako użytkownicy Giantów musimy sie modlić aby ramy nam nie popękały ;)

Napisano

Akurat w pierwszym linku są to dwie osoby ( jednej pękła dwa razy ), w drugim jedna - reszta napisała ze jest zadowolona z tej ramy. Nieźle - 3 osoby na całe forum...

Sorry, złe linki

comp - 2/10 pęknięte

team - 1/4 pęknięta

elite - 9/25 pękniętych

Co wcale nie znaczy że akurat Twoja pęknie.

Giant - no cóż, od dzisiaj wstaje na podjazdach (oczywiście że nie :P ). Szkoda że giant tylko w naszym kraju tak obchodzi się z klientem.

mwegrzyn - giant giantowi nierówny.

Co do popularności to chodziło mi o te konkretne modele czyli fulle 100mm do maratonu (bo fulle 100mm do niczego więcej się nie nadają). Porównując ilość opinii kupców anthema/anthema x i canaanów to przewaga gianta jest miażdżąca, ale dokładnych danych o sprzedaży nie mam więc nie będę się spierał.

PS: giant na rok 2011 skopiował takie łączenie górnej rury i podsiodłowej do tranca-x ze skokiem 5".

Napisano

Wiesz mtbr to nie koło gospodyń wiejskich więc jeśli canaan to taki syf i naliczyłeś az 9 ( ja mniej co prawda ale o tych kilka osób nie będe się kłocić )to dlaczego oceny są 4,2 dla podstawowego modelu a ten "pekajacy" - przeciez powinen dostać 0 - dostał 3,88. Anthem 2 dostał 4,08 a podobno nie pęka wcale a pobił ich np. gary caliber z 4,75. Zauważ także że u nich gary nie pęka w takim stopniu jak u nas... Tym samym takie opinie są mało miarodajne i już skoro Anthem X wygrywa ze "zwykłym". Dodatkowo od kilku sezonów zauważyłem montowanie sztyc 400 w markach które "podobno" miały problemy i okazuje sie że z czasem nagle ramy jakby mniej pękają. Od razu przypomina mi się ten gość od tempomatu/autpilota - nie powiedzieli ze to nie tak działa wiec jechał bez "trzymanki" - czyli sztycę wyciągamy ile się da, bo nikt nie powiedział, że to źle. A w Mongoosie fabryczna sztyca KORE 350 ma prawo połamac ramę ponieważ wysunieta na maxa nie ma wystarajacego "punktu podparcia" - jest to dziwna sztyca bo siodło jest z tworzywa sztucznego ( nie ma prętów ) i stąd jak sądze wynikały problemy. W 2008 wprowadzono wmocnienie ramy, ale od 2009 juz wrócili do starego kształtu a zmienili sztyce. Ja opinie na forach traktuje ot tak jako ciekowostki bo kazdemu coś innego pasuje i kazdy ma inne odczucia i to z nimi warto sie zapoznać. Natomiast testy w branżowych serwisach czy też magazynach są dla mnie bardziej wiarygodne pomimo czasem dziwnie podejrzanych pierwszych miejsc i nie mówie tu o mieszanym z błotem Cube bo skoro rower jest sztywny wg testów to jest i tyle a że wrażenia z jazdy moga być inne - coż widocznie np. metoda elementów skończonych którą używa sie do obliczeń wytrzymałości to wróżenie z fusów skoro noga "fachowca" mówi coś innego, a tensometry kłamia i już. Canaana wybrałem świadomie czytajac np testy w bikeradarze oraz porównujac systamy zawieszeń i jestem wciaż z tej ramy zadowolony bo jest bardzo komfortowa ale ma też wady: "podobno" pęka a z przyziemnych - waży ponad 3kg i jednak nie jest mega sztywna. Na maratony które mnie po prostu wciągnęły na maxa mozna po prostu kupic lepszą i lżejszą ramę - co też uczyniłem. Rower sam nie jedzie ale jednak pomaga szczególnie jeśli nie jest się "Diabłem".

Napisano

Może wróćmy do tematu :)

Z tym pekaniem to roznie bywa i jestem pewien ze 90% pekniec jest z winy niewlasciwej eksploatacji roweru.

Dzis np. widzialem nad wisla jak pewien posiadacz roweru(nie ublizajac firmie) Author basic,skakal ze schodow prowadzacych nad wisle.Chodzi mi o te wielkie schody miedzy mostem swietokrzyskim ,a gdanskim.

Potem tacy goscie pisza ze im sie rama polamala(-:

Napisano

Wiesz mtbr to nie koło gospodyń wiejskich więc jeśli canaan to taki syf i naliczyłeś az 9 ( ja mniej co prawda ale o tych kilka osób nie będe się kłocić )to dlaczego oceny są 4,2 dla podstawowego modelu a ten "pekajacy" - przeciez powinen dostać 0 - dostał 3,88. Anthem 2 dostał 4,08 a podobno nie pęka wcale a pobił ich np. gary caliber z 4,75.

Bo rower to nie tylko rama :) Jakbym w ciemno wywalił 6000zł na rower i dowiedział sie że nie moge całkowicie wyłączyć blokady a opony nadają się tylko na suche i twarde trasy to też bym go odpowiednio ocenił. Ogólnie nie przepadam za giantem jako firmą ale akurat w ax wszystko pasowało mi jak w żadnej innej a cena samej ramy była niska, więc przymknąłem oko na logo :). Żeby dostać coś lepszego to musiałbym wywalić co najmniej 2x tyle na Pivota, Santa Cruza czy BMC.

Nie twierdze że Canaan to syf. Po prostu ze stosunku recenzji w których komuś ta rama pękła do wszystkich recenzji wynika, że ryzyko pęknięcia jest wyższe niż przy innych, ale za to droższych ramach. "Wyższe" nie znaczy "wysokie" i tyle na ten temat :down:

Napisano

Jesli zdecyduje sie na rame np Meridy am 400 to przy wzroscie 180 i przekroku 83 jaka waszym zdaniem powinna byc wielkosc ramy 17" czy raczej 19"?Wychodzi mi z obliczen blizej 19"(-:

Napisano

O ile jesteś pomiędzy rozmiarami (a przy tym wzroście a parametrach ramy wydaje mi się, że tak) to jest kilka powodów by full by raczej odrobinę mniejszy ramą niż ht. Przede wszystkim geometria am400 czyni ukłon w stronę zjazdów i to raczej tych prostych i szybkich aniżeli technicznych(gdzie siłą rzeczy preferuje się ramy mniejsze). 19" ma dużą bazę kół i kąt główki raczej do widelca 120mm. Trzeba się zastanowić jak to będzie skręcać.

Przy 17" i tym wzroście bez trudu uzyskasz dostatecznie wyciągniętą pozycję przy sztycy z setbackiem i mostku 100mm(110max) choć to zalezy też od jego kąta. Jeśli będą wynikać z tego jakieś niedogodności to raczej mniejsze niż każdorazowej walki z inercją ramy podczas skręcania.

Przydałby się też lepszy damper, a za mminimum uważam blokadę skoku wyprowadzoną manetką nie kierę.

Napisano
Przy 17" i tym wzroście bez trudu uzyskasz dostatecznie wyciągniętą pozycję przy sztycy z setbackiem i mostku 100mm(110max)

A moim zdaniem NIE, mam 182 cm wzrostu, i nigdy nie kupił bym tej Meridy w rozmiarze 17" , więc kupowanie jej wciemno to głupota :D

Czy potragfię jeździć na rowerze - raczej tak, w dodatku miałem już kilka fulli :)

Napisano

Kupowanie ramy w ciemno(o innej niż dotychczasowa geometria) to zawsze ryzyko. Jak widać tylko nieświadomy wybór jest "głupotą". Pewnie, że najlepiej byłoby gdyby bobiik kupił/pożyczył obydwie, zaopatrzył się w dwie sztyce (setback i bez), giętą i prosta kierownicę, przynajmniej trzy mostki 90,100,110, kilka podkładek pod mostek i udał się na eksperymenty każdej konfiguracji poświęcając przynajmniej 10h w tym samym ( i reprezentatywnym terenie).

Dla mnie punktem wyjścia(ale nie wynikiem) jest fakt, że do tej pory dobrze czuł się na HT18".

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=7&gr=56&id=368

a tu jest "FULL"

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=7&gr=52&id=362

Sam mając bardzo dobrze dopasowanego HT, przy wyborze FS wybrałem odrobinę mniejszą ramę niż zazwyczaj by kompensować większą wysokość widelca(głównie chodzi o zwrotność) i jego kąt. Stało się tak ponieważ od fulla oczekiwałem tylko większej przyczepności i przejęcia od kolan części trudu amortyzacji nie zaś ułatwienia w podboju nowych, trudniejszych terenów.

Napisano

Dalej brniesz, nie ma żadnego punktu wyjścia, każda rama jest inna, a zbyt małej ramy nie da się "powiększyć" mostkiem i setbackiem, jeśli tego nie wiesz, to nie siej zamętu w temacie, możesz sobie kupować co chcesz jednak innych nie pakuj na minę :)

PS

Ta Meriad ht 18" jest o 10 mm dłuższa niż full 17" , a tylko o 5 mm krótsza niż 19" :D

Napisano

Nie będę wchodził w jałową polemikę, czytałem kilka postów gdzie wypowiadałeś się jako niekwestionowany autorytet do spraw geometrii. Nie tylko ramy są różne, upodobania i styl jazdy również, o dokładnych wymiarach nie wspominając. Ja stawiam tylko tezę, że absolutnie nie da się a priori wykluczyć 17" a nie mówię, że musi być najlepsza. Choćby z powodów jak wyżej.

Tymczasem sam już popełniłeś dwa idiotyczne założenia w jednym zdaniu:

- po pierwsze aby za małej ramy nie dało się "powiększyć" to najpierw musi być ZA MAŁA

- po drugie sugerujesz, że tego nie wiem

P.S. A o ile miałaby się różnić o 7.5mm ? Rama to nie tylko górna rura.Tylny trójkąt jest w fullu dłuższy o 15mm to nic(w każdym rozm.) ? Baza kół w 17" jest dłuższa niż w HT o centymetr, w 19"-tce o 17mm.

Napisano

Taaa, a co ma baza kół czy długość tylnego trójkąta do "wyciągnięcia na rowerze" ?

Sugerują, że nie wiesz o czym piszesz i coraz bardziej się w tym upewniam :thumbsup:

Przy 17" i tym wzroście bez trudu uzyskasz dostatecznie wyciągniętą pozycję

Cóż za pewność :down:

Napisano
Taaa, a co ma baza kół czy długość tylnego trójkąta do "wyciągnięcia na rowerze" ?

Nic. W każdym razie bezpośrednio . Nie widzę aby w tym wątku ktokolwiek pisał, że ma.

Cóż za pewność :down:

Oczywiście. Mam maksymalną pewność jaką można mieć nie mierząc nikogo dokładnie i nie uwzględniając specjalnych życzeń.

Tak się składa, że sam mam ok. 180-1 cm wzrostu i wybrałem sobie rame o ef. dł. górnej 585, wys. główki 120mm, mostek 110 4st.minus. Rama 600mm nie odpowiadała mi nawet z krótszym mostkiem.

Z bobiikiem widziałem się na wypadzie do KPN i nie rzuciły mi się w oczy żadne dysproporcje. Wybór jest otwarty. Wg mnie poradzi sobie na obu długościach pod warunkiem "rekreacyjnej" jazdy ale warto aby wiedział czego powinien się spodziewać.

Napisano

Zapomniałeś o takim "drobiazgu" , że każdy ma inną budowę, i to co podobno "pasuje" tobie, nie będzie pasowało innemu. może on nie lubi jak mu nogi przenoszą nadmiar obciażeń :down:

Odpuść sobie, rewelacje :

Wg mnie poradzi sobie na obu długościach pod warunkiem "rekreacyjnej" jazdy ale warto aby wiedział czego powinien się spodziewać

Spodziewać się może , że rama jest krótsza o 10 mm a to jest dużo, ale tego raczej nie wiesz ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...