Skocz do zawartości

[amortyzator przód] golenie do teflonowania

scaraab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak ktos ma ochote to moze poszukac maszyn Grazioli.Jest w nich glowny wal ,po ktorym porusza sie co kilka sekund przod tyl caly obrotowy "stol" z narzedziami,pracuje to 7 dni w tygodniu 24/h. Nie sa tam wytarcia jak pisze Cynamon jako wypolerowane rysy,tylko zmatowienie calej powierzchni na odcinku pracy.Jesli w maszynie jest zastosowane mikrosmarowanie to nie ma mozliwosci wystapienia tego zjawiska.Jesli ktos zaklada w nieprawidlowy sposob nowe uszczelnienia , juz je na wstepie niszczac,lub nie wystepuje smarowanie to dzieje sie to co opisalem wczesniej.Zeby bylo jasne,cokolwiek widac dopiero po roku czy kilku latach w tego typu pracy.Abstrachujac od tego nie widze za bardzo tego zjawiska w amorach.Ostatnio robilem serwis reby znajomemu.Chlop robi jak na mnie gigantyczne przebiegi w zaden sposob nie serwisujac.Uszczelki kurzowe zapchane syfem do zera,gabki smarujace z blotko olejowe,w srodku multum syfu.Wynik ,patrzac pod siatlo minimalne zmatowienie na gornych lagach w kilku miejscach,uszczelnienia do wymiany,wyraznie rysy w slizgach.Z reszta sie zgodze jak pisze Endurorider.

Napisano

To nie od uszczelek, to od górnych ślizgów. Przed zdemontowaniem widelca nie było śladu zużycia. Na dolnym ślizgu są podobne ślady z drugiej strony lagi. Wewnątrz tej goleni (w drugiej było całkiem czysto i nie ma śladów zużycia) było pełno ziemi lub piachu.

Napisano

Jaki to byl amorek? Ciekawi mnie czy blad konstrukcyjny,czy elementarny brak zainteresowania wlasciciela...

Napisano
W jakiej uszczelce w amortyzatorze masz pod gumą metalową spreżynkę? Owszem, NA WIERZCHU jest metalowa sprężyna, ktora dociska ale nie w środku.

Na przykład w uszczelkach Rock Shoxa jest coś takiego. Na jednej uszczelce są dwie sprężynki, na wierzchu i jedna pod gumą od wewnątrz, nie widoczna do puki nie wyjmiesz uszczelki. Nie pisze że we wszystkich bo pewien nie jestem, ale na pewno w uszczelkach do Tory, Recona, Revelationa, Reby (to te same uszczelki).

Zamieszczam zdjęcie poglądowe --> http://img227.imageshack.us/i/rockshoxuszczelkikurz41.jpg/

Napisano

@stefan2810, racja czyli czysto technicznie moje słowa były błedne z tym, że chciałbym teraz doprecyzować moją wcześniejszą wypowiedź: chodziło mi o to, że nie ma takiej uszczelki w amortyzatorze gdzie goleń/tłok styka się z metalową sprężyną i nawet w przypadku tych widać na zdjęciu nie ma takiej sytuacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...