Skocz do zawartości

[rower] Airbike.pl Kostek Team Edition '11

KosteQ

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno było z dostępnością czarnych, więc na spróbowanie wziąłem Bontragery, wyniosły mnie naprawdę tanio więc czemu nie. Zobaczę może KCNC lub Authory na których jeździłem wcześniej, które mi pasują. Kilka gram mnie nie zbawi, ważne żeby było wygodnie.

Mój odnośnik

Obiecana fotka :)

Jak na razie w małym rozmiarze, czekam aż kolega wyśle mi w większym.

Jeszcze jakieś czerwone akcenty chcę dać typu zacisk sztycy, wałki od Mack'a i może śrubki, a i będą jeszcze naklejki ale jeszcze się robią.

Sprzęt spisał się w 100%, nie mam do niego zastrzeżeń, no jedynie że rama się nie ugina no ale tak już jest. Może nie długo zafunduje sobie jakiegoś alu fula :)

Jeździłem tak cały poprzedni sezon w KTMie (żółtek) i było dobrze. I tak sztyca najbardziej styka się zawsze przy zacisku a później ma 'luźniej'... Myślałem o zmianie ale gdy go składałem nie było nic ciekawego w przyzwoitej cenie, bo niestety fundusze nie pozwalały na np. Thompsona itp. Pewnie na razie tak zostawię, bo powoli zaczynam myśleć o ramce z zawieszeniem :)

• 2 tygodnie później...

Nawet nie byłem tam ;/ Chory byłem, dzisiaj dopiero wchodzę na rower od półtora tygodnia ;/

Śledząc wyniki przed kompem w Warszawie, zająłem 10 miejsce open na mega :D ale wyjaśniłem i dostałem DNS, a na początku miałem DSQ ;/

Jest też dobra strona mojej choroby. Przy okazji dokładnego czyszczenia roweru poważyłem wszystko i mam rozpiskę :) Wyszło więcej niż te 10,2kg...niestety, a w dodatku najprawdopodobniej w najbliższych dniach waga wzrośnie o kolejne ~250g za sprawą amorka. Ale nie długo przechodzi na ścisłą dietę i będę się starał schodzić z wagą :)

* Bar Ends: (Rogi) KCNC Red 48,5g

* Bar Plugs:(Korki do Kierownicy) KCNC 6,5g

* Bottom Bracket: (Suport) Shimano Deore XT 91g

* Bottle Cage:(Koszyk na bidon) Specialized Rib Cage MTB 36,3g

* Brake(Front):(Hamulec przedni) Shimano XTR 970 255,8g

* Brake (Rear):(Hamulce tylny) Shimano XTR 970 257,7g

* Brake Rotors: (Tarcze hamulcowe) Shimano Deore XT 6 śrub (te baz pająka) 274,4g

* Cables:(Pancerze i linki) Zwykłe czarne + linki Sram 71,1g

* Casette:(Kaseta) Shimano Deore XT 11-32 262,3g

* Chain:(Łańcuch) Shimano XTR 271,2g

* Crankset:(Korby) Shimano Deore XT 770 175mm 44 Shimano Deore LX/32/22 768,7g

* Dearl (Front):(Przerzutka przednia) Shimano XTR 971 146,7g

* Dearl (Rear):(przerzutka tylna) SRAM X-0 SGS Red 196,1g

* Fork:(Widelec) Rock Shox SID Team '07 28mm 1361g

* Frame:(Rama) Specialized S-Works Stumpujmer M5 '08 18' (malowanie AIRBIKE.PL Kostek) (ze sterami 1725) + śruby nylonowe x4 1664,2g

* Grips: (Gripy) Author piankowe przycięte używane 22,6g

* Handlebar:(Kierownica) Ritchey WCS 31,8x580mm 149,3g

* Headset:(Stery) Crank Bros Opium C 60,8g

* Pedals:(Pedały) Shimano XTR 325,9g

* Seat: (Siodło) Specialized Phenom 143 237,2g

* Seatpost:(Sztyca) Cannondale Fire 27,2x350mm+redukcja 257,9g

* Seatpost Clamp:(Zacisk sztycy) Accent Light 34,9 22,7g

* Shifters:(Manetki) SRAM X-0 Gripshift 172,6g

* Skewers:(Zaciski kół) Mavic Crossmax SLR '08 99,7g

* Specers:(Podkładki pod mostek) Carbon 3g

* Stem:(Mostek) Boplight Team 31,8x100mm 120,3g

* Tire (Front):(Opona przednia) Schwalbe Racing Ralph 2,1 UST 623g

* Tire (Rear): (Opona tylna) Schwalbe Racing Ralph 2,1 UST 619g

* Top Cap:(Kapsel) Crank Bros Opium C 15,2g

* Tubes:(Dętki) Geax GTT +wentylki Caffe Latex/Mavic + powietrze 145g

* Wheel Front:(Koło przednie) Mavic Crossmax SLR '08 722g

* Wheel Rear:(Koło tylne) Mavic Crossmax SLR '08 874g

* Misc : (Inne) Garmin Edge 305 +mocowanie+zipy(88,9g), neopren Specialized(30,8g), zipy do hamulców(1,2g), chip startowy+zipy(11,6) 132,5g

Razem: 10314,2g

Tak wiem, mógł bym podać wagę bez Garmina, neoprenu i czipa, wtedy było by 10181,7g ale podaję wagę roweru gotowego do startu w wyścigu, bez bidonu, błota i oczywiście mnie :)

• 4 tygodnie później...

W końcu doszedł Fox z dłuższą sterówką, co za tym idzie musiałem dołożyć podkładek, na razie ciężkich ale myślę że w przyszłym tygodniu zamówię coś lżejszego. Dodatkowo czekam na motylki KCNC do sztycy, zejdzie ~15g. Przyciąłem też chwyty żeby było mi wygodnie.

* Fork:(Widelec) Fox F 80 1608g

* Grips:(Gripy) Author piankowe przycięte używane 18,4g

* Specers:(Podkładki pod mostek) Carbon + alu no name 25,5g

* Misc:(Inne) Garmin Edge 305 +mocowanie+zipy(88,9g), neopren Specialized(30,8g), zipy do hamulców(1,2g) 120,9g

Razem: 10567,9g

Powoli zbliża się zmiana opon i myślę jednak nad czymś lżejszym czyli Spece o których była mowa wcześniej lub Race King/X King w wersji RaceSport.

• 2 miesiące temu...

Zaszły pewne zmiany :D

Kierownica na wiosło Speca 660mm (może skrócę ją nie długo ale tylko o kilka mm)

Opona w góry Geax Saguaro 2.2 Tubeles, wazy 'tylko' 800g ale świetnie się spisuje.

Zdjąłem tez rogi i jak na razie nie wracam do nich.

Rower po tych przeróbkach waży 10,8kg ;/

To na razie tyle.

Mam za to inny problem.

Chcę wymieć koła, taki kaprys i chęć założenia czegoś lżejszego.

Kupuję koła od Ukaniex'a dla piast (240s).

Tył mam już w głowie ułożony (240s/Cx-ray/ZTR Olympic)

Z przodem trochę gorzej, bo mam dwie piasty do wyboru.

1. Opcja. Sprzedać przenie koło od Ukaniex'a na 240s i złożyć koło na mojej wcześniejszej piaście FRM Pro Disc, ale ona jest niestety pod 28 szprych więc musiał bym kupić obręcz ZTR Alpine, która jest droższa w CRC ale też trochę lżejsza. Sama piasta FRMa powinna ważyć ok. 130g pod 6 śrub.

2 opcja. Sprzedać moje koło na FRM/Dt Comp/717 i złożyć koło na 240s. Tutaj jest o tyle dobrze że jest 32 szprychy, przez co mogę kupić tanio Olympica. Piasta ~146g i do tego dochodzą 4 szprychy :D i ciut cięższa obręcz, więc ciężej wyjdzie.

Mogli byście mi poradzić, którą opcję wybrać, bo ja zgłupiałem trochę :)

Po wymianie kół, opon i kilka innych dupereli zejdę leciutko poniżej 10kg.

rob na 32 szprychy bedzie sztywniej a wagowo bez roznicy prawie no i zawsze łatwiej to centrować

pozatym pewnie macałeś moje koła jak pozyczyłem rowertowi na mp

a tak to bedziesz mogł zrzucić nadwage z opon bo raczej nie bedziesz miał problemow z uszczelnieniem zwykłych zwijanych geaxow

Jeśli mówicie że tak będzie lepiej to czemu nie :)

Widziałem sztywne są, dlatego chce CXy a nie Revo :P

Myślałem raczej o Conti w wersji Racesport. Niestety w Karpaczu widziałem jak 2 opony wystrzeliły z obręczy i były to kewlarówki, więc tego się obawiam. Ale Bartek od nas jeździ tak na selekcjonowanych RR i RaRa i nic mu się nie dzieje, jego rower jest w projektach-XTC 7,9kg.

nie wiem jak w olimpikach ale w alpine jak opona juz wejdzie na rant to jakby była przyklejona jak spuścisz do 0 to i tak muscisz rekami opone sciagać z obu rantow

a miałem nawet test bo jak złozyłem przód i zgubiłem wentyl to na weekend złozyłem sobie na detce i akurat pech kapeć i przez 5 km z buta opona nie zeskoczyła + jedna proba pojechania z 5m bo jechałem na rr (z ktorych nie korzystam teraz) ale stwierdziłem ze szkoda obreczy

fredy tl bajecznie prosto sie uszczelnia zero wyciekow z rantow

• 2 miesiące temu...

Temat może iść na cmentarzysko. Przyszły sezon traktuję bardziej na luzie, będę mniej startował, starty głównie na mazowszu i będę jeździł na treningówce. Trochę ją oczywiście podszykuję do startów i jeśli będzie gotowa min. w 90% wystawię ją na forum.

Większość tego roweru idzie na sprzedaż i myślę, że w przyszłym tygodniu trafi odpowiedniego działu, ale jeśli ktoś by już chciał kupić proszę o kontakt.

Decyzja podyktowana jest moją drugą pasją z którą wiążę przyszłość - fotografia. Ponieważ do kolarstwa żeby utrzymywać się w ścisłej czołówce nie mam organizmu, a obydwóch pasji nie dam rady utrzymać z oczywistych powodów.

Mam nadzieję, że w zimę 2012/2013 (o ile nie będzie końca świata :D ) zaprezentuję coś nowego co złożę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...