Skocz do zawartości

[trening]przesiadka z MTB na szosę

Prezes9501

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Jeżdżę w maratonach MTB oraz trenuje też na moim rowerze do zawodów , mam wiec pytanie , czy warto jest inwestować w rower szosowy , aby trenować . Zastanawiam się czy warto ponieważ nie mam pojęcia jaka jest wytrzymałość takich rowerów , bo słyszałem że trzeba strasznie uważać na nierówności na asfalcie . Chodzi mi głownie o wytrzymałość kół . Bardzo proszę o odpowiedź .

Też jeżdzę w maratonach MTB. Chyba w kwietniu tego roku zainwestowałem w szosę i nie żałuję. Po przesiadce z górala musiałem się przyzwyczajać do nowej geometrii - czasem po ciężkich treningach miałem nawet "zakwasy" w nogach i te pierwsze treningi na nowym sprzęcie nie przynosiły zbyt wiele frajdy, ale później było już tylko lepiej.

Co do kół w szosie, to wszystko zależy od tego jakie one są, czy jakieś mocno wylajtowane i ile sam ważysz. Moja waga przekracza 80kg i nie uszkodziłem kół jeszcze w żaden sposób. Problemem jest tylko komfort - amortyzacja przez maleńkie opony - którego w zasadzie nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...