Skocz do zawartości

[Napęd] Shimano Alfine 8 -hałas

przemysl91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,właśnie kupiłem swój pierwszy rowerek.Jest podobny do Kross street scraper z tym że posiada hydroformowaną ramę i mechaniczne tarczówki.Rower używany, z allegro o przebiegu niby 900 km- ma rok.

Taki - tylko inny kolor http://www.micadobikes.dk/Default.aspx?ID=2&M=Shop&PID=343&ProductID=22

Z rowerem jest w zasadzie prawie wszystko ok - prawie? Hałasuje napęd przy 7,8 i chyba 5 biegu gdy na pozostałych jest zupełna cisza.Nie wiem co o tym sądzić: napisałem do sprzedawcy a w odpowiedzi dowiedziałem się że to jest normalne.Gdy na tych biegach przestanę pedałować to też hałasuje tylko mniej.Może to kwestia nasmarowania łańcucha ? czy może wkład suportu?Właśnie wydaje mi się że hałasuje bardziej z przodu z okolicy pedał. Dopiero wdrażam się w temat rowerów więc proszę o wyrozumiałość.

Czy zużyty suport hałasuje we wszystkich biegach czy nie ? pedałuje się normalnie , nic nie strzela chodzi płynnie.

Pozdrawiam

zapomniałbym - mama ma w rowerze miejskim piastę shimano nexus 7 i tam wszystko chodzi cicho i ładnie po za tym że łańcuch często spaduje(brak napinacza) na dołkach.

Czy zużyty suport hałasuje we wszystkich biegach czy nie ?

hałasuje na wszystkich zwłaszcza w napędach z przełożeniami w piaście

Hałasuje napęd przy 7,8 i chyba 5 biegu gdy na pozostałych jest zupełna cisz

nie chodzi Ci przypadkiem o "cykanie" ?? jeśli tak to jest to normalne

chyba tak - takie cykanie, regularny, powtarzający się tak samo dźwięk.Dziwne zjawisko bo na niektórych biegach jest w porządku a na niektórych denerwuje.Więc shimano alfine 8 ma tendencje do cykania na niektórych biegach? W nexusie 7 to zjawisko w ogóle nie wystepuje.Muszę się jeszcze przysłuchać dokładnie jutro.

alfine nie cyka, jedynie słychać delikatny odgłos reduktora przy przełożeniu 1-4, przy pozostałych przełożeniach powinna być cisza prawie jak makiem zasiał :P

radziłbym przynajmniej przesmarować piastę ale z tym to już do serwisu i to takiego który potrafi to zrobić

aha rozumiem.Czytałem nieco o regulacji ,której dokonuje się na 4 biegu.Gdzie jest ta śruba ,którą reguluje się te żółte kreski?pokrywają się niemal idealnie ale chciałbym wiedzieć gdzie tego szukać i jak to wygląda mniej więcej.

Do serwisu to chyba dopiero na wiosnę się wybiorę.Najczęściej jeżdżę na 6 biegu a na nim jest cicho żadnych odgłosów.Smarowanie pomoże ? ile takie coś może kosztować?

@przemysl91 ściągnij sobie materiały producenta czyli wejdz na strone Shimano cycling. Tam znajdziesz dokumenty, które pokażą Ci jak masz ustawić piastę. Ceny serwisu są BARDZO różne i zależy to od miasta, pory roku etc. Szczerze to lepiej iść w zimę do serwisu, kiedy nie mają aż tylu klientów niż czekać na wiosenne oblężenie.

W nexusie 7 to zjawisko w ogóle nie wystepuje.Muszę się jeszcze przysłuchać dokładnie jutro.

Ależ oczywiście że występuje :) (chyba że miałeś naładowane za dużo smaru) Miałem m.in. właśnie Nexusa 7, różnie cykało na różnych przełożeniach.

Ogólnie to każda piasta wielobiegowa będzie wydawać różne odgłosy - w środku są zestawy sprzęgieł i wolnobiegów, więc odgłosy muszą być (tak jak odgłos z bębenka jak się przestanie pedałować).

Alfine 11 ma szansę na bycie jedną z cichszych piast, będzie mieć skośne zęby, nie proste jak reszta piast wielobiegowych (nawet Rohloff ma proste).

aha , no to mnie uspokoiliście.W takim razie będę jeździł , jeździł i jeździł.Tak po 5 000 km myślę że można by smar zmienić albo za jakieś 2 lata.Oświetlenie kupiłem , wystarczy zmienić siodło na jakieś twarde i wąskie- aktualnie mam jakieś selle royal z grubą warstwą żelu.Średnio szerokie ale tyłek boli po dłuższej jeździe a i o małego się boje ze względu na brak wcięcia :(

dziękuje i pozdrawiam

@przemysl91 zmień smar po jednym "sezonie" Przy okazji sprawdzisz czy wszystko jest czyste, bez żadnych opiłków metalowych. Kiedy testowałem skatowanego nexusa 7sp i robiłem mu serwis to jako środka poślizgowego uzyłem smaru+oleju przekładniowego i piasta zaczęła chodzi kilkadziesiąt % lżej. Tyle, ze tamta to byla przez LATA nie rozbierana :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...