przemysl91 Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witam ,właśnie kupiłem swój pierwszy rowerek.Jest podobny do Kross street scraper z tym że posiada hydroformowaną ramę i mechaniczne tarczówki.Rower używany, z allegro o przebiegu niby 900 km- ma rok. Taki - tylko inny kolor http://www.micadobikes.dk/Default.aspx?ID=2&M=Shop&PID=343&ProductID=22 Z rowerem jest w zasadzie prawie wszystko ok - prawie? Hałasuje napęd przy 7,8 i chyba 5 biegu gdy na pozostałych jest zupełna cisza.Nie wiem co o tym sądzić: napisałem do sprzedawcy a w odpowiedzi dowiedziałem się że to jest normalne.Gdy na tych biegach przestanę pedałować to też hałasuje tylko mniej.Może to kwestia nasmarowania łańcucha ? czy może wkład suportu?Właśnie wydaje mi się że hałasuje bardziej z przodu z okolicy pedał. Dopiero wdrażam się w temat rowerów więc proszę o wyrozumiałość. Czy zużyty suport hałasuje we wszystkich biegach czy nie ? pedałuje się normalnie , nic nie strzela chodzi płynnie. Pozdrawiam zapomniałbym - mama ma w rowerze miejskim piastę shimano nexus 7 i tam wszystko chodzi cicho i ładnie po za tym że łańcuch często spaduje(brak napinacza) na dołkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Czy zużyty suport hałasuje we wszystkich biegach czy nie ? hałasuje na wszystkich zwłaszcza w napędach z przełożeniami w piaście Hałasuje napęd przy 7,8 i chyba 5 biegu gdy na pozostałych jest zupełna cisz nie chodzi Ci przypadkiem o "cykanie" ?? jeśli tak to jest to normalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemysl91 Napisano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 chyba tak - takie cykanie, regularny, powtarzający się tak samo dźwięk.Dziwne zjawisko bo na niektórych biegach jest w porządku a na niektórych denerwuje.Więc shimano alfine 8 ma tendencje do cykania na niektórych biegach? W nexusie 7 to zjawisko w ogóle nie wystepuje.Muszę się jeszcze przysłuchać dokładnie jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 alfine nie cyka, jedynie słychać delikatny odgłos reduktora przy przełożeniu 1-4, przy pozostałych przełożeniach powinna być cisza prawie jak makiem zasiał radziłbym przynajmniej przesmarować piastę ale z tym to już do serwisu i to takiego który potrafi to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemysl91 Napisano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 aha rozumiem.Czytałem nieco o regulacji ,której dokonuje się na 4 biegu.Gdzie jest ta śruba ,którą reguluje się te żółte kreski?pokrywają się niemal idealnie ale chciałbym wiedzieć gdzie tego szukać i jak to wygląda mniej więcej. Do serwisu to chyba dopiero na wiosnę się wybiorę.Najczęściej jeżdżę na 6 biegu a na nim jest cicho żadnych odgłosów.Smarowanie pomoże ? ile takie coś może kosztować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 @przemysl91 ściągnij sobie materiały producenta czyli wejdz na strone Shimano cycling. Tam znajdziesz dokumenty, które pokażą Ci jak masz ustawić piastę. Ceny serwisu są BARDZO różne i zależy to od miasta, pory roku etc. Szczerze to lepiej iść w zimę do serwisu, kiedy nie mają aż tylu klientów niż czekać na wiosenne oblężenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 20 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 W nexusie 7 to zjawisko w ogóle nie wystepuje.Muszę się jeszcze przysłuchać dokładnie jutro. Ależ oczywiście że występuje (chyba że miałeś naładowane za dużo smaru) Miałem m.in. właśnie Nexusa 7, różnie cykało na różnych przełożeniach. Ogólnie to każda piasta wielobiegowa będzie wydawać różne odgłosy - w środku są zestawy sprzęgieł i wolnobiegów, więc odgłosy muszą być (tak jak odgłos z bębenka jak się przestanie pedałować). Alfine 11 ma szansę na bycie jedną z cichszych piast, będzie mieć skośne zęby, nie proste jak reszta piast wielobiegowych (nawet Rohloff ma proste). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemysl91 Napisano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 aha , no to mnie uspokoiliście.W takim razie będę jeździł , jeździł i jeździł.Tak po 5 000 km myślę że można by smar zmienić albo za jakieś 2 lata.Oświetlenie kupiłem , wystarczy zmienić siodło na jakieś twarde i wąskie- aktualnie mam jakieś selle royal z grubą warstwą żelu.Średnio szerokie ale tyłek boli po dłuższej jeździe a i o małego się boje ze względu na brak wcięcia dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 20 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 @przemysl91 zmień smar po jednym "sezonie" Przy okazji sprawdzisz czy wszystko jest czyste, bez żadnych opiłków metalowych. Kiedy testowałem skatowanego nexusa 7sp i robiłem mu serwis to jako środka poślizgowego uzyłem smaru+oleju przekładniowego i piasta zaczęła chodzi kilkadziesiąt % lżej. Tyle, ze tamta to byla przez LATA nie rozbierana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 serwis raz na dwa lata albo co 2 kkm, nie rzadziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 25 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Ja bym proponował raczej częściej niż co dwa lata, raz w sezonie powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.