MMMAAACCC7 Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 czy ma sens ubierania okularów rowerowych na okulary korekcyjne? czy może są gdzieś zakłady optyczne robiące okulary rowerowe ze szkłami korekcyjnymi (jak w przypadku okularów pływackich) czy też po prostu takie połączenie będzie wyglądać komicznie i nie jest warte zachodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Pytałem o coś takiego w Krośnie u kilku optyków. Nie robią. Wiem, że robi coś takiego Oakley, ale cena jest zabójcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest założenie soczewek kontaktowych i okularów rowerowych Tylko nie sprawdzi się to w sytuacji, gdy ktoś nie może ich nosić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest założenie soczewek kontaktowych i okularów rowerowych Tylko nie sprawdzi się to w sytuacji, gdy ktoś nie może ich nosić... No ja nie mogę nosić kontaktów. Jak coś wymyślę, albo uda mi się dokupić (dopasować) sensowne wkładki do moich okularów (najlepiej takie, które będą się jak najbardziej pokrywać z oryginalnymi szkłami), to napiszę tu. Nie mam dużej wady, ale czuję dyskomfort jeżeli jest mniej światła albo podczas jazdy z większą prędkością w terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Moja żona w zeszłym roku zrobiła sobie okulary korekcyjne przeciwsłoneczne. Wybrała u optyka oprawki, a oni dorobili do tego szkła. Szkła przyciemniane będą droższe od normalnych, będzie to zależeć od wady wzroku (np: astygmatyzm). Więc trzeba popytać u optyków w okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 to się przejdę i popytam a o co chodzi z tymi wkładkami? ma ktoś jakieś foty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Accent robi takie okulary http://velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Pytałem o coś takiego w Krośnie u kilku optyków. Nie robią. Wiem, że robi coś takiego Oakley, ale cena jest zabójcza. rudy project, shimano i pewno jeszcze kilka firm ma takie w ofercie (uvex może? itp), wystarczy poszukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daid Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Shimano Eqinox + RX clip Chyba najlepsze rozwiązanie, okulary posiadają wymienne szkiełka (przeźroczyste, ciemne, żółte i fotochromy(!)), a RX clip jest metalowy. Przy innych okularach wkładki na szkła korekcyjne są plastikowe i podobno pękają. Z początku, z racji dwóch szkieł, mogą wystąpić bóle głowy i oczu, ale to mija. Sam używam takiego zestawu od ponad roku i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 15 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Te są tańsze niz Shimano, a zdecydowanie lepsze od Accenta http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_Okulary+OPTIVIEW+BSG-33.html?PT=53134896&PZTA=8&HNT=T&PD=53010727&WSZDZ=T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Validator Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 czy ma sens ubierania okularów rowerowych na okulary korekcyjne? (...) czy też po prostu takie połączenie będzie wyglądać komicznie i nie jest warte zachodu? Myślę, że ma to jak najbardziej sens - nie wiem czy ktoś produkuje takie typowo 'rowerowe'. Sam używam na codzień 'nierowerowych' uvexów za 30 PLN i są całkiem niezłe, wiem, że produkują też ochronne zakładane NA okulary korekcyjne. Może mało 'efektowne', ale pewnie najtańsze rozwiązanie. Niewiadomą pozostaje dla mnie tylko kwestia parowania szkieł w takim układzie, kiedy wilgotność powietrza jest duża... wyglądem i 'komicznością' bym się w tym momencie nie przejmował - przy prędkości powyżej 20 km/h praktycznie nie ma to znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 15 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Ja uważam,że zakładanie okularów rowerowych na korekcyjnejest pozbawione sensu. Nie dość ,że okulary nie leżą tak ,jak powinny , to jeszcze przy upadku zauszniki okularów rowerowych mogą się znaleźć nie tam gdzie trzeba ( np. w nosie)- pies drapał wygląd. Zdecydowanie polecam kupno okularów z wkładką korekcyjną- pewnie, bezpiecznie i wygodnie. Półśrodki mają to do siebie,że nie działają tak jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeq Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Osobiście mogę polecić Rogelli HS-404, okulary sportowe z wkładką korekcyjną, mam je od pół roku i spisują się świetnie tyle, że kupiłem je ze sklepu Rogelli za ok. 90zł a teraz kosztują 112 więc nie wiem, czy nie było by lepiej zdecydować się na Accent onyx (na Allegro od 89zł). Wracając do hs-404 - okulary są porządnie wykonane, wkładka również (przede wszystkim jest w miarę szeroka przez co nie ma problemów z widzeniem bocznym; takie skargi słyszałem odnośnie Onyxa jednak nie miałem ich na nosie i nie wiem czy tak jest). Do okularków producent dołącza aż 3 pary szkieł (niebieskie, zadymione i pomarańczowe) i fajny pokrowiec Mój odnośnik Ogólnie polecam Aha no i do ceny okularów musisz doliczyć cenę szkieł korekcyjnych (w moim przypadku 60zł za komplet). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_P Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Czy ktos sie orientuje gdzie moge najtaniej zakupic szkla Rudy project model Rydon? Aktualnie mam niebieskie a poszukuje czegos na obecna pogode. Co do uzywania takowego zestawu z wkladka korekcyjna. Trzeba sie przyzwyczaic- dla mnie (a podobno jest to norma- info z zakladu optycznego gdzie zakupilem okulary) patrzenie przez te okulary a normalne daje roznice- efekt powiekszenia i zblizenia szczegolnie jak patrze na boki (ale da sie do tego przyzwyczaic- na poczatku tez bole glowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BUBUs Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Co do Accentów. Ja je posiadam od ok pół roku. Używane codziennie. Szkła są lekko przetarte, szczególnie w miejscu, gdzie ramka ze szkłami kontaktowymi czasem dotyka szkieł przeciwsłonecznych. Te lekkie przetarcia jednak nie przeszkadzają w patrzeniu, nie widać ich. Ogólnie okulary są godne polecenia, jak za te pieniądze. Tylko pamiętaj, że jakbyś je brał, to szkła kontaktowe lepiej wziąć z powłoką zapobiegającą zaparowaniu. Ja niestety zapomniałem. Czasem jak się zatrzymam, to lekko zaparują, ale po chwili już wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 BOBUs, a jak jest z polem widzenia? Wkłady korekcyjne nie są zbyt małe? Jeździsz w terenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BUBUs Napisano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Jeżdżę zazwyczaj po szosie, ale w terenie też się zdarza. Ja nie odczułem prawie w ogóle różnicy w polu widzenia między zwykłymi okularami korekcyjnymi a Onyxami. Jedynie lekko mocniej trzeba się obrócić niż w zwykłych okularach, jeżeli chcesz zobaczyć za siebie. Wkładki nie są za małe Nie zawiedziesz się Tylko idź do optyka najpierw i się zapytaj czy możesz takie okulary nosić, bo przy niektórych wadach wzroku są one nie wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Przymierzałem te Accenty, ale nie próbowałem jazdy. Oprawki wkładek korekcyjnych są dość grube. Gdybym tylko miał możliwość przymierzenia innych modeli, np BBB Optiview, BBB Powerview, Solano Sport SP-6033. W Cykloturze mają obydwie wersje BBB i pewnie kupię obydwie, wybiorę jedne, a drugie odeślę. Czekam tylko na informację od optyka, czy da się do nich zrobić szkła -0,75 z małym astygmatyzmem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Podepnę się pod temat, bo na nadchodzący sezon poszukuję jakichś okularów korekcyjnych na rower. Szczerze mówiąc, nie sądziłem, że będzie problem ze zrobieniem takich u optyka. Mam pytanie odnośnie okularów z wkładką korekcyjną - jak jest z ich przyleganiem do czoła? Czy zastosowanie takiej wkładki nie powoduje ich odsunięcia, a co za tym idzie szpary przy czole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 W przypadku BBB jakich używam odległość oprawki od czoła jest dla mnie optymalna. W sumie wolę,aby okulary czoła nie dotykały- przerwa między okularami a czołem poprawia cyrkulację powietrza i ogranicza parowanie okularów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Przymierzałem te Accenty, ale nie próbowałem jazdy. Oprawki wkładek korekcyjnych są dość grube. Nie kupuj Accentów to totalny badziew, mi pękły w 3 miejscach, noski odpadły, farba od poty wyblakłą, za tą kasę to porażka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 W przypadku BBB jakich używam odległość oprawki od czoła jest dla mnie optymalna. A jaka jest dla Ciebie optymalna odległość? Ja jeżdżę w dość pochylonej pozycji i nie chciałbym, żeby non stop mi oczy łzawiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 U nasady nosa jakieś 3 mm, w rejonie brwi ok. 8 mm. Zero problemów. Poza tym nawet jadąc w pochylonej pozycji zawsze głowa jest nieco uniesiona . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.